Umeås Bästa i bad/simning på Campus eller sämsta på Nanna? VK-Insändare om fördyringar, utformningsbrister, SM-veckamiss och ingen USS-dröm.

Umeås Bästa i bad/simning på Campus eller sämsta på Nanna? VK-Insändare om fördyringar, utformningsbrister, SM-veckamiss och ingen USS-dröm.

Så kan min insändare på Ordet Fritt i VK igår den 5 mars sammanfattas. Och som genast gav reaktioner med telefonssamtal och kommentarer från folk jag mötte på kvällen. Budskapet är entydigt, ingen vill ha detta badbygge på Nannakvarteret.

En person, med god insikt i trafikfrågor och med kontakter på riksplanet, menar att det är den omöjliga trafiksituationer som blir med ett Nannabad, som behöver uppmärksammas.

RIKSDAGENS TRAFIKUTSKOTT STOPPAR NANNABADPLANER?

Så jag berättade om det gensvar jag fått från Trafikutskottledamot i Riksdagen (som fått påpekande från kommunledningen här om stopp av tung trafik på V.a Esplanaden) ang. att riksdagspolitikerna bör se hur en "trafikalstrande anläggning" "från Gator- och parker i kommunen) i centrumfyrkanten försämrar luftmiljön, plus ökar olycksriskerna.

Kanske är det synpunkter utifrån, här på högsta politiska nivå, som kan få stopp på Nannabadplanerna och dyrka upp prestigelåsningen i Umeå kommun f n. Läser dessutom Trafikutskottet insändaren här, känner dom nog att det grund för att Umeå får bättre trafikmiljö i centrum med att flytta en ny bad- och simanläggning tlll Campus vid IKSU och universiteten.

Umeås Bästa i bad/simning på Campus

eller sämsta på Nanna?

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-language:JA;}

Får Umeå det bästa i bad/simning i framtiden eller det sämsta i förhållande till SM-villkor och ekonomi? Just nu planerar kommunen för det sämsta på Nannakvarteret.

UTAN ATT VETA EKONOMI OCH INGA KALKYLER FÖR INVESTERING

Det görs utan att veta ekonomi och kalkyler för investering. 450 miljoner kronor riskerar öka, över en halv miljard kronor och oräknat vad trafikproblem kostar. Plus förlorad alternativintäkt på uppåt 100 miljoner kronor vid annat badläge, närmar det sig miljarden!

Driften tros bli dyrare, mer än 25 miljoner kronor/år, högre än det de privata aktörerna angav och var politikerorsak att ta över i ett eget bolag.

Inga nya ritningar har visats allmänheten före bygglov. Tvärtemot privata aktörernas öppenhet 2011 i Glashuset och frågor kunde ställas till berörda.

STORA BRISTER: INSTÄNGT ÄVENTYRSBAD – 50:AN SVÅR LOGISTIK

Skisserna badkonsulterna tagit fram visar stora brister.

* Instängt äventyrsbad utan fönster, sämre överblick och funktion för besökare och personal.

* Badkorridorer på 100 m mellan omklädning och 50-metersbassäng, tvärtemot det vanliga i simhallar med direktvägar.

* Äventyrsdelen,  sagda1482 kvadratmeter för upplevelsebad är 1100 kvadratmeter då korridoren inräknats liksom multibassäng.

* 50:an har besvärlig logistik med korridorer samt svårt vid tävlingar med läktarplatser enligt regler för SM-tävlingar på långbana, 50 meter.

I e-brevsvar från Svenska Simförbundet bekräftar förbundsdirektören Bengt Jönsson svårigheterna för SM med Nannaläget:

Då har Umeå SS (med vårt stöd) att ta ställning till fortsatt strid med stora risker för förseningar eller acceptera en inomhus 50*25 m bassäng i Umeå, den första i Norrland med de begränsningar i utrymme som det innebär. (Det sista handlar om att SM inte kan fås.)

NEJ TILL SM-VECKA MED NANNABAD – JA I CAMPUSLÄGE!

Nej till 50:a-SM ger Umeå ingen SM-vecka sommar då simningen är en huvudsport. Gävle förlorade SM-veckan 2015 för underkänd ute-50:a, och Sundsvall får arrangemanget, med ute-50:a. Nej för sim-SM i Umeå innebär nej för 30-40 andra sporter som skulle få chansen.

För SM-vecka sommar i Umeå måste 50:an få annat läge. Då blir campusområdet vid IKSU Sportcenter det bästa där också friidrottsarenan finns.

Där kan kommunen samarbeta med markägare, IKSU samt simintressenter och få en 50×25:a som i Borås för några år sedan, under 60 miljoner kronor. Ett äventyrsbad där klaras för 200 miljoner kronor, under halva Nannabadpris. Utbyggd Holmsunds Aquarena kostar mindre liksom vid Umelagun på Nydala.

Trafikmiljön blir säkrare, inte som på Nanna där trafiksidan i kommunen i yttrande varnar för trafikalstrande anläggningar. Som nu Riksdagens trafikutskott informerats om hur då miljömål försvåras för centrum.

ODEMOKRATISKT MED 65-ÅRIG DETALJPLAN – OLUSTIGT MED HOT

Odemokratiskt är att använda 65 år gammal detaljplan (1948) för att slippa ny plan och inte ge allmänheten insyn.

Olustigt är politikerhot om nej till Nannabad blir det ingen 50:a eller ingen ny simhall. Trots att politiker vet att USS inte valt Nannaläge och klubbledare meddelat mig:

 "USS absolut inte driver på med en 50:a på Nanna. Det är ett politiskt beslut. Det skulle vara en önskedröm att vi som ideell skulle kunna styra placeringen av bassängen samt storleken men så är inte fallet."  

Hot som nu tvingat mig att lämna min klubb i 50 år, Umeå SS, för att inte vara en barlast för klubben och för att friare arbeta för en bättre simarena på campus.

BIDRAR TILL STÖRRE BEFOLKNINGSÖKNING

Då blir idrottsområdet vid IKSU Sportcenter än mer i Europaklass och lockar fler besökare, studenter och andra till Umeå och bidrar till större befolkningsökning. Det är stimulanser som ger vinnare jämfört med hot och tvång på Nanna som ger förluster!

Urban Bengtson

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.