Umeås Bästa belysning av 1948 års detaljplan för kv Nanna visar att den inte håller för ett ”privat” äventyrsbad som Umeåpolitiker vill

Umeås Bästa belysning av 1948 års detaljplan för kv Nanna visar att den inte håller för ett "privat" äventyrsbad som Umeåpolitiker vill.

Umeås politiker, inte alla, men de allra flesta som stödjer partierna S, V, M, FP, C och KD vill slippa göra ny detaljplan för kvarteret Nanna (som nu görs för kv Mimer intill) och i stället tillämpa en detaljplan från förra århundrandet, 1948 års,

– åberopande ordet "Allmänt" i "Allmänt ändamål" utifrån att ett kommunalt aktiebolag är mer "allmänt" för bad/sim än ett privat AB

– samt att "ändamål" ihop med "allmänt" ska gälla för det badande, simmande och gymmande som är tänkt liksom alla andra privata besök i stan bilparkerande gör i ett kommunalt P-AB gör på Nana och ska till stan utan att bada-simma-gymma.

Enda "allmänt ändamål" som kan tänkas är att skolorna i Umeå har obligatorisk simundervisning. Allt annat är ens eget privata avgörande (för barn/ungdomar är det också föräldrars beslut).

ETT NANNABAD BLIR MEST PRIVAT

Ett Nannabad är sedan tänkt att drivas privat, både bad/simning och gym. Samt att det kanske finns politiska intressen (som hålls tyst nu) att sedan sälja badbygget till privata aktörer. Dvs ett mer hemiigt sätt att komma runt begreppet "Allmänt ändamål".

DETTA TRIXANDE OCH FIXANDE MED ATT SLIPPA GÖRA EN NY DETALJPLAN (SOM VARIT MENINGEN UNDER ALLA SEX ÅREN NANNABADPLANERNA PÅGÅTT), HÅLLER INTE VID EN SAKLIG, DEMOKRATISK OCH POLITISK PRÖVNING.

RIKSDAGENS TRAFIKUTSKOTT FÅTT INFORMATION

OCH INTE HELLER vid en medial granskning, särskilt om sådan når utanför Umeås gränser, vilket nu kan bli fallet då Riksdagens trafikutskotts ordförande och vice dito fått information om detta "trixande". Detta m a a att man blivit intresserad av hur trafiken på Östra Kyrkogatan kommer att öka samtiidgt som Umeå kommun vill minska trafiken i andra delen av centrumfyrkanten med stopp av tung genomfartstrafik på V:a Esplanaden.

ALLMÄNT ÄNDAMÅL GÄLLDE SKOLBYGGNAD

Tilläggas måste också att detaljplanen som antogs 1948 menade med "Allmänt ändamål" en utbyggnad av läroverket på kv Mimer, dvs en utvidgning av "Högre Allmänna (notera ordett, min anm.) Läroverket (som jag gått i realskola i på 1950-talet).

Så finns det historisk känsla för ord och för vad forna Umeåpolitiker ansåg, menade och ville, borde bara det räcka för att inte nu tänja, vrida, vända och ändra på begreppet "Allmänt" på detta, också, odemokratiska sätt, för det har ju inte prövats alls.

INGET BESLUT OM ANNAN TOLKNING – BARA MEDIAUTTALANDE

Det finns nämligen inget beslut om denna annorlunda tolkning, inget i Byggnadsnämnden och inget beslut i Kommunfullmäktige. Utan det är bara genom uttlalanden och tyckande medialt som detta nu resulterar i att Umeåbor och andra ska hindras till demokratisk insyn i planeringen av en bad- och simanläggning på kv Nanna.

Bara närboende får det. Och rätt att överklaga för ett hus får bara grannar, i samband med en byggnadslvosprövning. Och länsstyrelsen??

Nedan är från mediauttalande i VF/Folkbladet där Byggnadsnämndens ordförande Åsa Ögren (S) utlovar en frivillig miljöutredning för Nannakvarteret och Nannabadplaner och vice ordförande, Örjan Miakelsson (V) vill ha en ny detaljplan för demokratin.

GENVÄGAR – SENVÄGAR I NANNABAD MED 65-ÅRIG DETALJPLAN

Noteras nu kan att om inte "trixandet" med en 65-årig detaljplan börjat, och den pågående för Nanna fortsatt, skulle planerna för både Mimer och Nanna varit på väg till antagande. Nu är Mimer före och ev. överklagningar kommer då före överklagningar på ett ev. bygglov för Nannabad. Vad är det man säger, genvägar blir ofta senvägar.

Därunder, i tur och ordning, visas

* Mom1 i 1948 års detaljplan om "Allmänt ändamål"

* Kvarteret det handlar om, då med namnet Gymnastiken 

* Beskrivning om att en ny skolbyggnad avses i detaljplanen 1948

PS I morgon kommer blogg om hur ansvariga politiker tidigare klart sagt att det ska göras en ny detaljplan för ett Nannabad, då hade man inte tänkt sig detta "trixande".

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.