Umeås Bästa politiker: Om KD-Anders Sellström, ekonomiriksdagsman och byggnadsnämndserfaren, synar oetiskt Nannabad pga 1948 års detaljplan

Umeås Bästa politiker: Om KD:s Anders Sellström, ekonomi-riksdagsman och byggnadsnämndserfaren, synar oetiskt Nannabad pga 1948 års detaljplan.

OETISKT TRIXA OCH FIXA FÖR ATT SLIPPA DEMOKRATISK INSYN

Igår, 7/3, handlade Umeås Bästa…blogg om belysning av 1948 års detaljplan för kv Nanna och som visar att den inte håller för ett "privat" äventyrsbad som Umeåpolitiker vill. Och på det oetiska i att "trixa och fixa" för att slippa demokratisk insyn och noga granskning.

DETTA oetiska förstärks eftersom när beslutet om Nannabadplaner togs 2007 var det detaljplan som gällde, det var ingen politiker som då ville använda någon gammal detaljplan, se nedan.

INTE SÄKRARE OCH BÄTTRE UTAN BARA FÖR ATT SNABBA PÅ

MEN fem år senare, våren 2012, kom uppgifter om att när ett kommunalt AB bygger är det inte lika "privat" som när de tidigare privata aktörerna skulle bygga, därför kunde begreppet "Allmänt ändamål" tillämpas, menade Umeåpolitiker nu. Inte för att planeringen skulle bli bättre och säkrare, utan bara för att snabba på!

VARFÖR DETALJPLAN MED KOMMUNEN FÖRR OCH INTE NU?

OCH fem år tidigare, se ovan, då var det meningen kommunen skulle bygga och så var det ju i Badutredningen 2006/2006, och då gällde ju att ta fram ny detaljplan. Varför detaljplan förr med "kommunal" kommun som känns mer "allmän" än en nu "privat" kommun som med kommunalt bolag som ska slippa ny detaljplan? 

Se också nedan hur kommunalrådet Anders Ågren (M) gläds åt detta "trixande" med gammal detaljplan i ivern att snabbare få ett badbygge och slippa noggrann prövning av trafik, miljö, estetik, mm som ingår i detaljplanearbete och minska antalet överklagningar (bara närboende kan med 1948 års detaljplan), dvs i praktiken också minska demokratin för medborgarna.

Detta håller inte! Och inte blir det snabbare

när Byggnadsnämndens (av ordf Åsa Ögren (S), utlovade miljöutredning ska genomföras (se art. längst ner), och troliga överklagningar från närboende kommer, samt om rikspolitiker granskar hur kommunen vill minska tung trafik på V:a Esplananden men samtidigt öka på ÖK med ett jättebad.

Det är här som Kristdemokraternas riksdagsman Anders Sellström med god kännedom om byggnadsfrågor som ledamot i Byggnadsnämden i Umeå kommun tidigare och med KD:s etiska framtoning, har all anledning att syna detta "trixande och fixande" med en 65-årig detaljplan och orden "Allmänt ändamål" från den tiden och försöka översätta dessa till idag.

Och han kan få stöd från politiskt oväntad håll för en kristdemokrat, nämligen Byggnadsnämndens andra vice ordförande, Örjan Mikaelsson, som vid nämndens möte i juni i fjol ansåg det behövs en ny detaljplan. Se nedan ur VF/Folkbladet.

TOG ALDRIG BESLUT OM EJ NY DETALJPLAN – ICKE-BESLUT STYR

Noteras bör att det aldrig togs något beslut i frågan, det var bara tjänstemannainformation om möjligheten och sedan är det ett icke-beslut som styr mot att tillämpa 1948 års detaljplan. Det är upp till den som ska bygga som då ska begära om det ska följa formalia.

MEN Umeås badbolag som ska bygga har en styrelse av samma politiker som i majoritet (ifall V.s Lasse Jacobson delar partikollegans uppfattning) vill vill trixa bort en ny detaljplan. Dvs ett Moment 22 ovanpå alla nuvarande planeringproblem!

SÄTTA UMEÅ PÅ BADKARTAN

Också denna problematik kan det finnas anledning för riksdgsmannen Sellström att ta upp på riksnivå och se hur det görs i andra kommuner i Sverige. Sätta "Umeå på badkartan" kan man säga.

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.