Umeås Bästa Badanalys: Inträngt hus, skuggor året om, trafikrisker runtom, instängt bad utan fönster; för en halvmiljard! Är ej aprilskämt!

Umeås Bästa Badanalys: Inträngt hus, skuggor året om, trafikrisker runtom, instängt bad utan fönster; för en halvmiljard! Är ej aprilskämt!

År 2006 sa Badutredningen i Umeå kommun nedan, "Om antaget lokalprogram ska följas i övrigt kan en 50-metersbassäng inte (fet stil utredningens, min anm.) inrymmas i de bad som är inritade i kv. Nanna." Något som politikerna inte invände emot i politiskt beslut därefter!

Nedan är fyra av de politiker som ingår i Umeå badbolags styrelse, fr v Lasse Jacboson (V), tredje fr v Mattias Larsson (C), Anders Ågren (M) och Lennart Holmlund (S). Saknas gör Peder Westerberg (FP) och Marie-Louise Rönnmark (S). (2:a fr v är VK:s Anders Brodin).

VD:n UPPDRAG ATT GENOMFÖRA NANNABAD MAN SA NEJ TILL 2006

Längst t h VD.n Bertil Hammarstedt för badbolaget som har uppdrag av denna politiska styrelse att genomföra ett Nannabad med 50:a på det kvarter som han i Badutredningen sa INTE till  för sju år sedan enl ovan.

Nämnas bör att Centerpartiets Mattias Larsson också varit med i utredningen och känner till detta "inte", samt har tlll mig sagt att utomlands ligger inte upplevelsebad i citykärnor utan mer i handelsområden dit många far och kan ta bil enkelt och gratis.

BESLUTAR MOT BÄTTRE VETANDE

Så ovan ej aprilskämt. behöver nog sägas här också, att man beslutar så mot bättre vetande i kommunens egen expertutredning/organisation.

Och här är nästa icke-aprilskämt, således fullt allvar. Denna illustration visar badbolaget m a a anbudsförfrågan. Här syns intrånget med ett BAD HUS mellan gamla Gymnastikenhuset och bostäderna bakom. De senare skuggas då året om, de nedersta får aldrig någon sol.
 
50:AN HAMNAR I SKUGGA OCH FÖNSTER AVSKÄRMAS
 
Även 50-metersbassängen mot Mimerskolan riskerar hamna i skugga av skolan och av att fönster i det folkrika området tvingas avskärmas för att slippa insyn.

NÄRA ATT STOPPAS PGA FÖR LITET ÄVENTYRSBAD

OCH december 2011 visade några politiker sitt missnöje med ett Nannabads placering och var nära att stoppas pga för liten äventyrsdel, bara 1 000 kvm, mindre än hälften av Sundsvalls och fjärdedelen av Öviks Paradiset.

LÖFTEN SPRACK – BLEV SÄMRE ÄVENTYRSBAD

Men löften om större så tystnade Nannakritikerna. Löften som nu spruckit dubbelt, dels för att nettoytan för äventyrsdelen är 1 000 kvm, dels uppdelad och svåröverskådlig, samt dessutom utan fönster ut för största delen, dvs sämre äventyrsbad Se nedan, två översta bilderna.

TRIXANDE MED 1948 ÅRS DETALJPLAN FÖR "ALLMÄNT ÄNDAMÅL"

Miljö- och hälsoskyddsnämnden krävde att trafikproblemen måste lösas för ett nytt badhus och det i skrivelse i då pågånde detaljplan. Men så trixades till med 1948 års detaljplan att skrivningen för "allmänt ändamål" kan användas för att det är ett kommunal badbolag, och då försöker politikerna sopa problemen under mattan.

MEN nu riskerar man snubbla på den 65-åriga detaljplanen genom att Gymmet i Nannabadet ska drivas privat enlig Fritidsnämndsbeslut nyligen. Kanske får vi se uttalande om "Tänkte inte på det" och detaljplaneringen får dras igång igen.

Dålig luft som med jättebad blir än sämre med än mer bilar och utflyktsbussar så att böterna kan förberedas redan nu.

MEN det är inte bara jag som ser bristerna och farorna med en ny bad- och simanläggning i Umeås trafikfarligaste läge, tillika det dyraste genom den värdefulla tomten, som nu riskerar inte ge 100 miljoner kr om badhus/simhall byggas på mark med bråkdelen av Nannapris. 

HALVA PRISET – MED FÖNSTER –  ÖPPET OCH SOLIGT LÄGE FÖR UTVECKLING – INGET APRILSKÄMT – MER OM I BLOGGAR SEN.

De som läst ända hit och Expresseninsändaren nedan, ser att jag menar att det går att bygga en simhall till halva priset, en kvarts miljard kronor, ge en äventyrsbad med fönster, i öppet läge, utan trafikrisker, sol året om för ett badhus med utrymme för utveckling och på universitetscampus vid IKSU Sportcenter och friidrottsarenan (som politikerna blev överens med friidrottarna var det bästa för idrotten ifråga).

Och detta nya är inte heller apriltskämt utan fullaste allvar och kommer mer om i kommande bloggar. I morgon handlar det om politiker i Umeå som visar intresse för dialog och nu medger att driftskostnadskalkyl ska tas fram innan bygget får klartecken, något sent är ett understatment, den ska ju finnas för att bedöma olika lägens attraktivitet.

En kommentar

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.