Umeås Bästa Badinformation för stopp av Nannaplanerna är partiernas uttalanden i Folkbladet 2012 pga 50% mer ytor nu

Umeås Bästa Badinformation för stopp av Nannaplanerna är partiernas uttalanden i Folkbladet 2012 pga 50% mer ytor nu.

Gårdagens blogg om nästan 50 procent mer ytor för bad/simning/gym får effekter på kostnader och trafik som kan påverka fjolårets ställningstagande av de åtta fullmäktigepartierna och då till ett nej till förverkligande av ett Nannabad.

Här är citat och kommentarer om vad som kan bli följder.

Så tycker politikerna om badhusplanerna (Folkbladet 16/3 2012)  http://www.folkbladet.nu/302388/hemlighetsmakeri-far-skarp-kritik-av-politiker?mobil

SOCIALDEMOKRATERNA VILLKORAR ATT DRIFTSBUDGETEN SKA KLARAS

VÄNSTERPARTIET "KÖPER" KNAPPAST STÖRRE OCH DYRARE FÖRSLAG

MODERATERNA FÅR DET KNEPIGARE OM INVESTERING EJ HÅLLER

CENTERPARTIETS JA GÄLLER TRAFIKUTREDNING SOM INTE GÖRS, ELLER?

FOLKPARTIET IFRÅGASÄTTER KOSTNADER SOM INTE  ÄR KLARA

KRISTDEMOKRATERNA FRÅGANDE OM TRAFIKSITUATIONEN

MILJÖPARTIET MED NEJ FÖRUT OCH SÄKRARE NEJ MED MER BILTRAFIK

ARBETARPARTIETS MOTSTÅND ÖKAR MED HÖGRE KOSTNADER

 

SOCIALDEMOKRATERNA VILLKORAR ATT DRIFTSBUDGETEN SKA KLARAS

Åsa Ögren, Socialdemokraterna

Ett badhus i centrum blir en bra plats, en bra centrumaktivitet som kan kombineras med shopping och framförallt kan man använda lokaltrafiken för att ta sig dit. Jag har full förtröstan att detta är genomförbart och önskvärt. Detaljplanen är genomförbar för människor och trafiksituationen.
Vi har inte sett en full redovisning av ekonomin, men i villkoret ligger att detta ska rymmas i fritidsnämndens driftsbudget.


OBS! Notera att ekonomin inte var redovisad då, när det var mindre bad/gym och inte ökat med 50% (se gårdagens blogg) och notera att S villkorar att Fritidsnämndens driftsbudget klaras, en budget Fn inte kan göra då det inte finns någon totalbudget…! 

 

VÄNSTERPARTIET "KÖPER" KNAPPAST STÖRRE OCH DYRARE FÖRSLAG

Annika Herrström, Vänsterpartiet

Vi har fortfarande inte diskuterat frågan med medlemmarna. Men vi har synpunkter på placeringen och är tveksamma utifrån miljö- och trafiksynpunkt.
 Jag undrar också hur stort det där äventyrsbadet kan bli. Det är roligt med ett äventyrsbad men det är viktigt att bygga ett allmänhetens badhus som är prisvärt för barnfamiljer. Barn som inte har råd att åka till fjällen ska kunna åka och bada på sportlovet.


OBS! Vänsterpartiet ska diskutera frågan med medlemmarna. Om detta inte gjordes med underlaget från i fjol och det nu ökats med 50% i ytor, "köper" V knappast detta nya, större och dyrare förslag med sämre ur trafiksynpunkt. 

 

MODERATERNA FÅR DET KNEPIGARE OM INVESTERING EJ HÅLLER

Anders Ågren, Moderaterna

Vi står fast vid lokaliseringen i centrum. Man har dragit ned på antalet parkeringsplatser och det minskar trycket med trafiken. Jag hoppas att vi ändå till sist ska komma till skott med detta.
 Rent teoretiskt kan badhuset stå klart i slutet av 2014, men vi måste väga investeringen mot andra stora som vi gör under denna tid och räknar också med att vi får överklagningar.


OBS! Moderaterna trodde på klart bad slutet 2014, men på badbolagets hemsida står nu slutet 2015. Och M anser att ett Nannabads investering måste vägas mot andra stora, så då blir det nog knepigare med ett 50% större bad nu. 

 

CENTERPARTIETS JA GÄLLER TRAFIKUTREDNING SOM INTE GÖRS, ELLER?

Mattias Larsson, Centerpartiet

Vi fick se skisserna i måndags och det ser väldigt bra ut, betydligt närmare det bad jag skulle vilja se än det som Lerstenen successivt skalade fram. Men vi saknar ännu information om driftskostnaderna och en utredning av trafiksituationen för Östra Kyrkogatan blir avgörande för ett ja.
J ag hade gärna sett en lokalisering på Nydala, men vad vinner man på att prata Nydala nu? Det finns flera goda anledningar till stan, då det blir nära för ungdomar och skolbarnen kan åka kollektivt.


OBS! Centerpartiets gruppledare lräver utredning för ÖK för ett ja. Sådan görs nu inte, pga av 1948 års detaljplan stoppat upp ÖK-trafikutredning kring Nanna. Ändå finns den, indirekt, genom Mimerkvarterets detaljplan och Gator och parkers varning för trafikalstrande anläggning, i praktiken nej. Än mer nej genom större bad, 50%, och mer trafik.

 

FOLKPARTIET IFRÅGASÄTTER KOSTNADER SOM INTE  ÄR KLARA

Britt-Marie Lövgren, Folkpartiet
  (framliden och fick ej vetskap om mer ytor)

Vi känner att det är ett bra förslag, men jag sade till kraftfullt att vi behöver mer vatten i bassängen. Nu ser det också ut att bli ett höj- och sänkbart golv. Partigruppen var nöjda med förslaget men nu gäller det att hålla ned kostnaderna. Den resan är inte klar.
Eftersom det gamla badhuset inte längre renoveras blir det en väldigt svår situation om inte badhuset blir av.


OBS! Folkpartiet är noga med kostnaderna och förvarnar tydligt här. Vetskap om 50% mer ytor, men ingen kostnadsredovisning, kan blli avgörande för ett eventuellt Nannabad. 

 

KRISTDEMOKRATERNA FRÅGANDE OM TRAFIKSITUATIONEN

Veronica Kerr, Kristdemokraterna

Det är inte längre aktuellt att bryta överenskommelsen. Vi anser att badet har förbättrats med ett större äventyrsbad och flexibilitet med hur man kan använda bassängen. Det ser bra ut för att hålla tävlingar och även för barnfamiljer.
Jag har känt mig lite frågande kring trafiksituationen. Det håller på att utredas och jag hoppas att de kommer fram till ett bra resultat.


OBS! Samma som för Centerpartiet med oro för trafiksituaionen. Och upptäcker man nu 50% med ytor, men ändå inte i praktiken större äventyrsbad pga korridor och felräkning med flexbassäng, blir det svårt med trovärdigheten i badutformning och att trafiken klaras.

 

MILJÖPARTIET MED NEJ FÖRUT OCH SÄKRARE NEJ MED MER BILTRAFIK

Alireza Mosahafi, Miljöpartiet

Vi vill ha badet på Nydala, både ur miljö- och hälsosynpunkt. Efter 15-20 år blir det för trångt i centrum och vi måste värna om luftkvaliteten i staden. Detta kommer att öka biltrafiken kraftigt.
Det talas också om 400 miljoner i driftskostnader för kommunen men jag har inte sett några siffror ännu. Det måste finnas men den kalkylen har de inte velat gå ut med.


OBS! Miljöpartiet konstaterar att inga siffror för ekonomin fanns då. När de nu får veta 50% mer ytor, lär man tvivla än mer på badplanerna.Och än mer på kostnaden (ovan 400 mkr är investerting inte dridt). MP är ju paritet som tillsammans med Arbetarpartiet hela tiden sagt nej till Nannaläge och nu lär nejet bli än säkrare.

 

ARBETARPARTIETS MOTSTÅND ÖKAR MED HÖGRE KOSTNADER

Jan Hägglund, Arbetarpartiet


I första hand vill vi se badhuset på Nolia. Då kan man komma till badhuset via stora vägar, men ändå är det ganska centralt. Luften i centrum är en avgörande fråga för placeringen. Luften är dålig och tidigare pratade man om 400 000 besökare per år för att badhuset ska bära sig.
En bassäng på 50 meter är prioritet ett för att kunna arrangera större simtävlingar. Vi är inte emot ett äventyrsbad men om man kan få ned kostnaden för inträdesbiljetten är ett mindre äventyrsbad tillräckligt, barnen har trevligt ändå.

OBS! Mest nej till ett Nannabad har Arbetarpartiet varit (och som Rättvisepartiet fick man inte vara  med vid det informella mötet 2007 som la grunden till nuvarande planering). Med 50% ytor nu och ökade kostnadet ökar med all säkerhet motståndet till nuvarande bad- och simplanern.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.