Umeås Bästa badavslöjande: 50% ytökning – ej ekonomibedömt – ej politikbeslut – badstopp vid simnej – gym växt ohejdat-större än äventyrsbad

Umeås Bästa badavslöjande: 50% ytökning – ej ekonomibedömt – ej politikbeslut – badstopp vid simnej – gym växt ohejdat – större än äventyrsbad och 50:an! 

I förrgårdagens blogg ..visades hur ytorna i ett Nannabad ökade med nästan 50% från kommunförslag i augusti 2012 till nya badskisser två månader senare och som nu är badbolagsförslag.

MÅNGA FÖRÄNDRINGAR KOMMER ATT SKE

Från Umeå Simsällskap bekräftades det på fråga med följande:

Ja, det var samma ritningar som i våras men många förändringar kommer att ske så det är därför vi inte fick med oss några ritningar. 

Bl a krävde USS en 50×25-metersbassäng som inte hade djupdelen för att slippa kollisioner med simhoppning och andra simaktiviteter, särskilt undervattensrubgyn.

Från UV-rugby, Isbjörnarna, kom  också krav som att få en egen djupbassäng och inte integrerad i 50-metersbassängen.

SÄMRE UTFORMNING I BADBOLAGSBAD – GENOMGÅNGAR I ÄVENTYRSDEL

Detta fick man, se nedan bild, skissen t h i badbolagsförslaget. Men en utformning som blev sämre, med 100 m korridor omkl-50:an och genomgång i äventyrsdelen. Och djupbassängen instängt i äventyrsdelen och inträngd med minimmala åskådarutrymmen.

USS ALDRIG VELAT HA NANNABAD – EJ ÖNSKEDRÖMMEN

Men ovan önskemål från Umeå SS och Isbjörnarna har funnits hela tiden sedan Badprospektet för de privata aktörernas förslag, 2008, men inget gehör politiskt.

 

Och Umeåsimningen har aldrig velat ha ett Nannabad, se nedan e-brevbesked från USS-ledningen, hösten 2012:

Tack för ditt mail. Tänkte bara säga att USS absolut inte driver på med en 50:a på Nanna. Det är ett politiskt beslut. Det skulle vara en önskedröm att vi som ideell skulle kunna styra placeringen av bassängen samt storleken men så är inte fallet. 

 

SÅ VARFÖR JUST NU HÖSTEN 2012, FYRA ÅR SENARE?

Svaret är att fick inte simningen/uv-rugbyn önskemålen/kraven sa man nej till lagda förslag för projekteringsanbud. Dvs tidigare politiska hot om ingen 50:a, inte ens ny simhall, vid nej från blivande nyttjare, blev det omvända.

Detta gav en "chockvåg" i kommunkorridorerna och på två månader ritades om från kommunförslaget, ovan t v. till badbolagsförslaget, ovan t h.

POLITIKERNA KÄNDE SIG HOTADE – ACCEPTERADE ALLT ÄVEN STÖRRE GYM

Politikerna riskerade inte få "sitt" Nannabad och kände så hotade att man accepterade allt från intressenterna och så ökade man gymmet med 50% på 1 500 kvm. 

GYMDELEN ÄR EN BOV I NANNADRAMAT

OCH det är gymdelen som är en "bov i Nannadramat". I Badutredningens förslag 2006, uppe t v låg detta i gamla Gymnastikenhuset, c:a 300 kvm, och bad/simning i bottenvåning. I Lerstenens förslag, uppe t h, är gymmet på en annan våning. I kommunförslaget, nere t v är det på ovanvåning liksom på badbolagsförslaget nere t h, DE GRÖNA YTORNA.

Hela tiden har gymmet således växt, nu nästan okontrollerat till 1 524 kvm, samt personal- och omklädningsutrymmen utöver det som angavs i Badutredningen. Och det utan att poltiska beslut tagits.

GYMMET STÖRRE ÄN ÄVENTYRSBADET OCH 50:AN!!

Gymmet har vuxit så mycket att det är t o m STÖRRE än äventyrsdelen, nu på 1 524 kvm mot 1 482 kvm bad, se bloggen 1/4, och ej aprilskämt! Även större än 50-metersbassängens 50×25 m = 1 250 kvm!

NU NANNA-GYM MED BAD OCH SIMNING ÄN TVÄRTOM SOM VAR BESLUTET

Egentligen är Badbolagsförslagets äventyrsbad 1 100 kvm då korridorytor inräknats och en flexbassäng, så gymjämförelsen är 1 524 kvm mot 1 100 kvm och 50:an 1 250 kvm, så att det blivit en Nannagym med bad och simning, inte tvärtom som är Umeå kommuns beslut i grunden.

KOMMUNFÖRSLAG 2012                                 BADBOLAGSFÖRSLAG 2013

PLÖTSLIGT UMEÅS BADBOLAG STÖRSTA GYMAKTÖREN I CENTRUM

Så plötsligt blir Umeås Badbolag den största gymaktören i centrum, vilket kan störa den fria marknaden med privata gymföretag. Vilket Fritidsnämnden ser farhågot i och anser Nannagymmet ska ut på entreprenad. Men blir det problem med kommunägandet och risk för subventionerad hyra och/eller parkering i P-hus för att locka nyttjare.

OCH, inte heller här något politiskt beslut om jättegym utan bara blivit som det blivit, desutom utan ekonomisk bedömning eller budget för investering, än mindre driftsmässigt. Tänk om ingen kan pga höga hyror driva ett Nannagym, eller inte vill pga otillräckligt underlag.

OM GYM INTE LÖNSAMT BLIR INTE BAD DET OM INTE PENGAR PUMPAS IN

Svar som kan fås om investering, drift och upphandling av gymmet görs innan bygglov inlämnas. Och kan ge besked som för Aktivariet, bad-vård-hotell-komplexet som gick i graven 2001 på kv Nanna pga att ingen villg/vågade driva det av ekonomiska skäl.

DVS får inte ett gym lönsamhet så får en bad- och simanläggning det än mindre, såvida inte skatteengar pumpas in till varje pris som helst och alltid. Tills ekonomin sätter stopp och badet byggs om till annat, klokare och lönsamt (såg TV-program om sådant nyligen)

UMEÅ SS OCH ISBJÖRNARNA SÄGA NEJ IGEN – TILLS GARANTIER GETTS!

JUST DÄRFÖR BÖR UMEÅ SS OCH ISBJÖRNARNA SÄGA NEJ IGEN!

TILLS SÄKRA UPPGIFTER OM EKONOMIN REDOVISATS OCH GARANTIER FÖR

HYROR OCH BIDRAG GETTS, SÅ ATT INTE HELA VERKSAMHETEN RISKERAS!

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.