Umeås Bästa VILL INTE Umeå kommun när Nanna-medborgarförslag tystas och förhalas, varför timeout av badplaner behövs för demokratin!

Umeås Bästa VILL INTE Umeå kommun när Nanna-medborgarförslag tystas och förhalas, varför timeout av badplaner behövs för demokratin!

48/2012 2012-09-27 Urban Bengtson Kommunfullmäktige tar beslut om planlösning, utformning, innehåll budget mm avseende Nannabadhuset  

47/2012

2012-09-27 Urban Bengtson Utsällning av projektörers förslag avseende ny badhuset med möjlighet att lämna synpunkter, även redovisning av budget samt konsekvenser för trafik och miljö

Vid Kommunfullmäktige en månad senare, 2012-10-27, beslöts att förslagen lämnas till Kommunstyrelsen för beslut. Sedan hörde jag inget och i fredags, 5/4, drygt fem månader efter KF-beslutet skrev jag till en registrator på kommunen och frågade om mina medborgarförslag för utställning av Nannabadplaner och beslut i Kommunfullmäktige.

Jag fick omgående (bra service) svar, men innehållet var inte bra (understatement), det framgår nog av de besked som gavs och där stadsdirektöre Michael Öhlund rycka in och räta upp demokratin, tills vidare. Se här:  

Normal
0

21

false
false
false

SV
JA
X-NONE

/* Style Definitions */
table.MsoNormalTable
{mso-style-name:”Normal tabell”;
mso-tstyle-rowband-size:0;
mso-tstyle-colband-size:0;
mso-style-noshow:yes;
mso-style-priority:99;
mso-style-parent:””;
mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt;
mso-para-margin:0cm;
mso-para-margin-bottom:.0001pt;
mso-pagination:widow-orphan;
font-size:10.0pt;
font-family:”Times New Roman”;
mso-fareast-language:JA;}

Dom är inte behandlade ännu.

Jag har vidarebefordrat din fråga till Stina Johansson på mark- och exploatering.

Efter samråd med stadsdirektören har det blivit Umeå fritid  (fritidsnämnden)som får skriva yttranden till dina medborgarförslag (KS tar beslut). P g a att vi infört ett nytt ärende- och dokumenthanteringsystem så har det blivit en viss fördröjning. Ärendet var lagt på Stina Johansson.  Har bett att FN skall yttra sig snabbt.

Samrådet skedde på f m, det måste ha blivit något fel vid konverteringen från det gamla systemet till det nya, tyvärr, men vi hoppas att det tar fart nu.

 

FASTNAT MEDBORGARFÖRSLAG PGA KONVERTERINGSFEL?

Förklaringen till att mina medborgarförslag "fastnat" ska alltså bero konverteringsfel, vad det nu är. Men två månader efter mina förslag kring ett Nannabad, kom, 27/11 2012, nedan förslag från SImon Beck, nr 64 om att bygga nya badhuset allergivänligt.

Där gick det undan, hann passera både Fritidsnämnden (FN) och Tekniska nämnden (TN) innan Kommunstyrelsen (KS) 2,5 månader senare beslutade.

64/2012 2012-11-27 Simon Beck Bygg nya badhuset allergivänligt Kommunstyrelsens beslut, 2013-02-12

 

VARFÖR SNABBT FÖR SENARE FÖRSLAG OCH NERTYSTAT FÖR MIG?

Så varför snabbt för ett senare förslag och nertystat för mig tills jag ställde frågor?

Varför också svar i KS 12/2 2013 på ett annat medborgarförslag från mig om Nannabad, då om folkomröstning, och inlämnad två veckor tidigare än de nu "tystade"?

Medborgarförslag 44/20122012-09-11 Urban Bengtson

Kommunal folkomröstning för Nannabad på tvärs mot politiska beslut 

En folkomröstning som förts fram från olika politiska håll tidigare under bad- och simplanerna genom åren. Och jag några dagar före det "informella" beslutet om Nanna hade nedan insändare om, 20/1 2007. Men inget lyssnade här heller, precis som i avslaget medborgarförslag i år (men som i kommentarer i media gav överlägset ja till svar)

FULLMÄKTIGE ALDRIG FÅTT FULLÖDIG INFORMATION OM NANNABAD

Det blev nej i KS med motivering att Nannabad var avgjort i kommunfullmäktige. Men det är inte sant egentligen då fullmäktige aldrig fått en fullödig information, inkl budget, för att kunna debatttera och besluta (som man fick 2005/2006 genom Badutredningen då). 

 KOMMUNALA MOTIVEN FÖR ATT DÖLJA OCH TYSTA FÖRSLAG

Här kan de kommunala motiven finnas för att dölja och tysta mina förslag om

dels utställning av Nannabadplanerna som kommunala badbolaget "äger",

dels beslut i KF efter utställning, synpunkter från allmänheten och debatt.

DETTA VILL INTE POLITIKERNA HA, FÖR DÅ KAN DET BLI NANNASTOPP NÄR ALLA BRISTER BLIR SYNLIGA OCH DEN BRISTANDE EKONOMIN AVSLÖJAS MITT I UMEÅ KOMMUNS HÖGSTA POLITISKA ORGAN, KOMMUNFULLMÄKTIGE.

MEN genom mina frågor i fredags, bra servicbemötande av tjänstemän och snabbt beslut av stadsdirektören med krav på skyndsamt yttrande från Fritidsnämden, finns kanske chans till att det blir utställning, debatt i KF och beslut.

ELLER INTE, för nu kan motivering för avslag bli att det redan gått ut på anbud och förbereds för bygglov. Så sorry, det är tyvärr försent blir kanske det kommunala budskapet då.

TIMEOUT FÖR NANNABADPLANER I VÄNTAN PÅ FRITIDSNÄMNDSYTTRANDE

MEN då blir ju det demokratiska underskottet än större och förhalandet och tystandet av mina förslag än mer uppenbart. För oskickligheten, medvetet för att hindra öppenheten eller konverteringsfel, ska förslag inte drabbas av när kommunen medger misstag här.

Finns någon rättvisa och anständighet och etik att tala om i Umeå kommun angående medborgarförslag, måste nuvarande Nannabadplaner få en "timeout" i väntan på Fritidsnämnden behandling och sedan i Kommunstyrelsen.

Och finns etik, anständighet och demokrati beträffande förslagen måste utställning ges av Nannabadförslaget nu, allmänhetens uppfattning fås in, debatt och beslut sedan tas av fullmäktigeledamöterna.

JÄTTEBAD INSTÄNGT OCH MÖRKADE FÖNSTER, POLITISKT BOTTENNAPP

För en ny bad- och simanläggning ska ju stå 40-50-60 år, så vad är då ett halvår till då i detta sammanhang, särskilt som det därmed blir uppenbart hur illa dessa Nannabadplaner är och illustreras tydligt i ovanstående bilder. Bilder visar klart att i en sådan miljö ska inte en moderna aktivietet- och friskvärdsanläggning placeras.

Särskilt som den riktar så mycket till barnfamiljer och ungdomar och dessa ska inte tvingas in i en så trafikfarlig och miljödålig miljö. Och ett jättebad som detta ska inte heller trängas in i city utan utemiljö, instängt äventyrsbad och risk för mörkade fönster för att slippa insyn, så att detta blir politiska bottennapp i planering, inte värdigt ett växande Umeå.

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.