Umeås Bästa ekonomibeslut för ”Stålbad” i kommunen: Stoppa fördyrande Nannabad, sälja tomten, få 100 mkr och planera bättre, för simning.

Umeås Bästa ekonomibeslut för "Stålbad" i kommunen: Stoppa fördyrande Nannabad, sälja tomten, få 100 mkr och planera bättre, för simning.

Västerbottensnytt tog igår, 12/4, upp om Stålbad i Umeå kommun för att klara ekonomin framöver, se

http://www.svt.se/nyheter/regionalt/vasterbottensnytt/stalbad-vantar-umea-kommun

och nedan är vad som sägs i TV-inslaget:

Det väntar ett stålbad för Umeå de kommande åren, det skriver kommunalrådet Lennart Holmlund (S) i sin blogg. Genom minskade intäkter och ökade kostnader gör Holmlund bedömningen att kommunen måste spara in minst 260 miljoner kronor varje år framöver.

Som jämförelse är det mer än vad både fritids- och kulturnämnderna kostar tillsammans. 

NANNABAD, GÖKUNGE I UMEÅBO

 En gökunge i detta ekonomiska Umeåbo, är det Nannabad med äventyrsbad, 50-:a, m fl bassänger och gym, som vid informellt möte togs beslut om 2007.  Då hade Badutredningen 2005/2006 underkänt kv Nanna som läge för det lokalprogram som gällde.

Ändå beslöts Nannabad i en kohandelskompromiss där inget parti vann med ett bästa-läge utan alla förlorade lika mycket och blev "jämlikt" missnöjda.

YTÖKNING MED 50% OCH FRÅN 275 MKR TILL 400 MKR OCH NU 600 MKR?

Nu, sex år senare kan man var lika missnöjd med utveckling av ytökning på 50%, anläggning i 1 1/2 plan (Badutredningen sa 1 plan) och investerinskostnad som växt från utredningens 275 mkr till 400 mkr i fjol 2012 och en oräknad budget i år med alla ytökningar, nu gym på över 1 500 kvm (mot 300 i 2007 och 1 000 kvm förra året, kanske 600 mkr,

Till råga på allt, ingen information till Kommunfullmäktige om dagens planer och inga formella beslut. Och inga kalkyler som VD:n för Bertil Hammarstedt säger här, i VF/Folkbladet för ett år sedan.

TILL DETTA KOMMER NEDAN ÄRENDEBESKRIVNING OM FÖRDUBBLAD DRIFTSKOSTNAD FRÅN BADUTREDNINGEN 2005 TILL FÖR ETT ÅR SEDAN I KOMMUNFÖRSLAG,

SOM NU FRITIDSNÄMNDEN OCH UMEÅ FRITID SKA BÖRJA BERÄKNA DRIFTEN FÖR, OCH UTAN ATT VETA INVESTERING OCH INNEHÅLL MAN EJ BESTÄMT OM. MEN INTE SKA DRABBA ANNAN FRITIDSVERKSAMHET!? MEN NU FÅR INRIKTA SIG PÅ ATT "STÅLBADA" BORT NANNABADPLANERNA.

Så efter Nannabadplanerna tagit sig ett "stålbad" och blir renat från ovan "overkligheter" till planering, öppnas möjlighet att planera bättre och klokare samt mer ekonomiskt. i annat läge. Plus att kommunen kan sälja Nannatomten och få in uppåt 100 miljoner kr, passande just för lätta en del på de ekonomiska svårigheterna.

BÄST OCH MEST EKONOMISKT MED SIMARENA PÅ CAMPUS

Där en simarena på campus i det växande sportområdet där, blir bäst och mest ekonomiskt, som jag skrivit om i tidigare bloggar och kommer mer om framöver.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.