Umeås Bästa ger Fritidsnämnden om badavtal följs, ekonomiredovisning före bygglov, budget Kommunfullmäktige beslutar om, så Nannabad stoppas

Umeås Bästa ger Fritidsnämnden om badavtal följs, ekonomiredovisning före bygglov, budget Kommunfullmäktige beslutar om, så Nannabad stoppas.

Fritidsnämnden i Umeå (FN) sitter med avgörande för en ny bad- och simanläggning i Umeå. Och ska så göra, dvs ska vara den nämnd som planerar genom frititidskontoret, Umeå Fritid (UF), i nära samverkan med berörda idrotter/föreningar.

MEN så har inte gjorts för första gången i simningens anläggningshistoria (troligen också andra sporter inräknat). Det Nannabad som nu ett kommunalt badbolag fått ansvar av politiken i Umeå för, beslöts om av näringspolitiker, dvs först i Näringslivs- och planeringsutskottet.

KOMMUN-OLAGLIG SITUTATION ANDRA HITTAT PÅ

DÄRFÖR har FN och UF hamnat i nedan felaktiga, egentligen kommun-olagliga, samt omöjliga (se senare i bloggen), situation, att ta fram en ekonomibedömning för planer andra "hittat på". Och får veta att det blir dyrare i investering och drift, fördyringar som då inte ska "drabba annan fritidsverksamhet".

OCH detta omöjliga utan att Umeå Fritid och Fritidsnämnden tidigare fick ha något ord med i laget. Samma UF och FN som sedan på olika sätt meddelat att man inte gillade Nannaläget. Som inte heller godkändes i Badutredningen, som just Fritidsnämnden hade ansvar i, 2005/2006.

VERKSTÄLLA BESLUT MAN INTE MEDVERKAT I PLANERNA FÖR

MEN när det kommunala badbolaget tog över 2012 så togs Fritidssidan med i planeringen för att verkställa ett bestut man inte medverkat i planeringen för och inte beslutat om.

Så följande har Fritidsnämnden nu indirekt tvingats ta, dvs med en 12 000 kvm stor byggnad beräkna driften, men först efter anbuden är inlämnade.

BADBOLAGETS STYRELSE INTE HELLER GÅTT RÄTT VÄG

MEN badbolaget och dess styrelse har inte heller gått rätt våg och följer inte ens det avtal man ska följa efter övertagande från det privata aktörerna. Se nedan här om att "sådana kommersiella och ekonomiska utredningar", dvs ekonomi och finansiering ska vara klar före före "bygglovshandlingar.

OCH därmed ha sådant underlag, inklusive ritningar med innehåll, som "krävs för att fastställa projektets ekonomiska bärighet". I praktiken begår nu badbolaget ett avtalsbrott och Fritidsnämnden/kontoret planerar "olagligt" genom att nu beräkna i för sent läge i en normalt skött anläggningsplanering i Umeå kommun.

INTE BARA KOMMUN-OLAGLIGT UTAN OCKSÅ FEL SIFFROR

MEN det är inte bara kommun-olagligt utan också fel siffror. 400 mkr var investeringen när badbolaget hade skisser från våren 2012 på totalt 9 000 kvm och nu är det 12 000 kvm, 33% mer. Räknar med innehållet är det nästan 50% mer, och som syns på badbolagets hemsida.

 

 

ÄR DET NÅGON SOM LÄSER DETTA SOM FÖRSTÅR SIG PÅ DENNA BAKVÄNDA RÖRA TILL PLANERING? JAG HAR SVÅRT TROTS ATT JAG FÖLJT PLANERNA SÅ NÄRA DET GÅR.

INTE BLIR DET BÄTTRE MED FÖLJANDE UTTALANDE (Folkbladet i år) FRÅN VD:N FÖR DET KOMMUNALA BADBOLAGET, BERTIL HAMMARSTEDT, OM ATT INGA KALKYLER GJORTS OCH ATT DET KAN BLI DYRARE.

FRTIDSNÄMNDEN SYNAR DE FORMELLA BESLUTEN

Enda vettiga nu är att Fritidsnämnden synar de formella besluten som ligger till grund för Nannabadplanerna, och då göra en ekonomiredovisning NU och ha denna klar innan bygglovshandlingar skickas vidare i hanteringen.

DVS låta berörda blivande hyresgäster som skolor och föreningar få veta om fördyringarna kommer att drabba annan föreningsverksmahet. Och innan planeringsprocessen går vidare låta Kommunfullmäktige få information, debattera och besluta. Således som gjordes för Badutredningen och KF antog en ram på 275 mkr.

Som då säkert inte kommer att höjas särskilt mycket pga det "Stålbad" S-kommunalrådet, Lennart Holmlund aviserat nyligen och inga andra politiker opponerat sig emot.

Med dessa vissheter har nuvarande Nannabadplanering ingen som helst ekonomisk möjlighet att gå igenom och ett Nannabad då stoppas.

RYKTEN SOM KAN BLI VERKLIGHET – BERÄTTAS OM I NÄSTA BLOGG

Så att de rykten om alt. för Nannabad, jag tidigare hört talas om, kan blli verklighet och berättas om i morgonsdagens blogg.

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.