Umeås Bästa spådom om Nannabad: Ekonomin sänker badet som Aktivariet, badkomplexet år 2000 som inte klarade driften och ”gick i graven”.

Umeås Bästa spådom om Nannabad: Ekonomin sänker badet som Aktivariet, badkomplexet år 2000 som inte klarade driften och "gick i graven".

Det var ingen privat entreprenör som vill driva badsatsningen i det vård- och hotellkomplex ett äventyrsbad ingick i (ingen 50:a var med, inte ens 25:a).

HOLMLUND ANADE DRIFTSPROBLEM OCH SPÅDDE RÄTT

S-kommunalrådet Lennart Holmlund anade detta tidigare och spådde rätt. Så trots att det fanns andra stora intressenter som Scandic Hotell och Landsinget med en vårdcentral, fanns ingen ekonomi för driften.

Idag för Nannabad, finns ingen annan samarbetspartner. Det enda som skulle kunna ge plus, ett gym, ska inte drivas av kommuen utan privat. Så det är endast kommunala bad- och simverksamheter som ska bära alla utgifterna.

SKOLOR OCH SIMKLUBBAR KAN INTE BETALA MARKNADSHYROR

Och med hyresgäster som skolor och simklubbar, som inte kan betala marknadshyror för centrum, blir kommunsubventionerna än större.

Med alla outredda trafikproblem och risker, framför allt för barn/ungdomar som hastigt tar sig tvärs över Vasaplan, cyklande över trafikbelastade gator och föräldraskjutsar som inte kan stanna någonstans pga trafiken, blir tillgängligheten sämre och därmed besökandet.

400 000 BADBESÖK/ÅR MÅSTE KANSKE HALVERAS

Så de besökssiffror som nu används, i Badutredningen var det 400 000 per år, måste minskas rejält därmed, kanske halveras då äventyrsdelen krympt till mindre än 1/3 av vad Badutredningen hade om 2 500 kvm.

NER MOT HÄLFTEN SKÅP MOT I BADUTREDNINGEN, 600 MOT 1 100 MED 50:A

Badutredningen planerade för 900 badbesökare samtidigt. Badbolagsförslaget nu har 600 skåp! 1/3 färre. Och 900 gällde med 25-m-bassäng, nu gäller 50:a och än mer skåp då. Säg 200 till, 1100 så är 600 skåp idag ner mot hälften!

Så inte bara för få toaletter, lite duschar, nu även skåp som inte klarar det siffermål man satt upp! Halveringen i besökande är i princip redan fastställd i dagens Nannabadförslag!

Då nu Umeå kommun ska sköta driften och med ovan försämringar fördyrar drift, blir det omöjligt ekonomiskt för Fritidsnämnden och "enkelt" att sätta stopp nu för detta andra försök med badhus/simhall på kv Nanna.

FÖR AKTIVARIET FÖRR MENADE VK-LEDARE 1/2 2000 ATT DET VAR BÄTTRE ATT BETALA 1 MKR FÖR ATT DRA SIG UR AKTIVARIET-PROJEKTET ÄN ATT LÖPA LINAN UT.

OCH SAMMA  MENING ÄR ÄN MER TILLÄMPLIG IDAG.

POLITIKER VARA PRESTIGELÖSA

Och kan Umeås politiker vara lika prestigelösa som Marie-Louise Rönnmark med kommentaren att det inte var ett misslyckande då:  "Det var värt att pröva idén", bör det väl gå nu också?

Och sedan att: "Vi kommer inte att sälja tomten till vad som helst… det ska vara till något som är av intresse för umeborna och tillför staden något.", ska väl gå att säga nu också?

KRISTER OLSSON INTRESSERAD DÅ OCH NU 

Intressant är att Krister Olsson då i UMI Fastighetsutveckling lade bud på tomten för att bygga en "attraktion" på den. Precis som KO i Balticgruppen 2008 la bud på både Mimer- och Nannatomten om 150 miljoner kr, men inte bygga bad som kommunen anvisade.

Så varför inte låta historien upprepa sig, låta nuvarande Nanna-"Aktivariet" också få i graven genom att kommunen inte vill driva det pga för dyrt som skulle drabbar andra delar i kommunen liksom föreningar.

MIMER OCH NANNA PÅ ANBUD – MINST 150 MKR FÖR BÅDA

Därefter lämna ut Mimer och Nanna på anbud, det blir ju minst 150 mkr. Och dessa pengar behövs verkligen nu, med tanke på de ekonomiska problemen som tornar upp sig.

SÅLEDES, LÄS NEDAN ARTIKEL AV VK:S FRAMLIDNA KARIN HÖRNFEDLT DEN 7/6 2000

OCH DÄR DE POLITIKER SOM ÄR HISTORISKT INTRESSERADE KAN FÅ KLOKA LÄRDOMAR IFRÅN.

PS Rätt ska vara rätt om politiska spådomar. Folkpartiets, nu framlidna, Britt-Marie Lövgren var tidigt ute i kritik mot Aktivariet och drev detta i debatt – och fick rätt!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.