Umeås Närmaste Badparadis i Ö-vik växer – igen. Nu simparadis i 25×25:a. Vinner över Nannabad. Simkanal och äventyrssim här ger Umeåregionen SIMELDORADO.

Umeås Närmaste Badparadis i Ö-vik växer – igen. Nu simparadis i 25×25:a. Vinner över Nannabad. Simkanal  och äventyrssim här ger Umeåregionen SIMELDORADO.

I Allehanda (Ö-viks) för en månad sedan kunde man läsa (se nedan) av journalisten Hasse Tavér om nya bad- och simsatsningar i Ö-vik.

Paradiset (tidigare Paradisbadet) har ständigt växt tack vare att man haft utrymme för det. Nu blir det ytterligare förbättrat äventyrsbad och sedan ny 25:a, den gamla om 6 banor à 2,0 m ersätts med en 25×25 m och 10 banor à 2,5 m. Ö-vik blir alltså bättre än Umeå Simhall om 8 banor à 2,0 m.

Ska Umeå möta konkurrens med Ö-vik i simhänseende (för bad går det aldrig då Nanna-äventyrsbad är bara 1/10 av Ö-viks när Paradiset växt här och Nannabad aldrig kan växa pga instängda läget på grusplanen vid Mimerskolan), är det en 50×25:a vid utemiljöläge med utbyggnadsmöjligheter och lägerattraktion med närhet till natur, annars ”vinner” Ö-vik även denna intäktsmöjlighet då man  har nära till naturen vid hoppbacken där.

I tidigare bloggar visade jag hur Finland genom Vasa byggde 50×25:a inomhus för flera år sedan och 30-tal mil bort finns en simkanal om 100 m i badhotell i Laukas, tre mil norr om Jyväskylä mitt i Finland.

Så studieresor, dels över Kvarken, dels med Botniabanan till Ö-vik, kan ge Umeås simintressenter och beslutsfattare, tjänstemän och politiker, impulser för nytt, bättre och attraktivare om det nu kan bli två års senarelagt Nannabad som byråkratin i Umeå kommun vill.

Men det brådskar, både i att bryta de olycksaliga Nannabadplanerna och att skapa visioner om nytt och attraktivare, där just simkanalidé om 100 m och mina idéer om ÄVENTYRSSIM blir ett komplement till Ö-vikssatsningarna så att nya UMEÅREGIONEN med även Örnsköldsvik kan bli ett SIMELDORADO utan motstycke i Sverige.

Paradiset kan rustas för 70 miljoner kronor

Paradisets bad hade nära en kvarts miljon besök förra året. Nu siktar chefen Göran Sundeby ännu högre. Med ett fyraårigt femstegsprogram värt 70 miljoner kronor.

Förarbetena för ett eventuellt nytt badhus är i full gång i Örnsköldsvik. Platsen är den före detta busstationen.

– Det är mycket pengar – men vi kommer också att få mycket bra för pengarna, säger Sundeby.

I framtidsplanerna för Paradiset fanns ett förslag om att satsa 8 miljoner kronor på en ny åkattraktion under nästa år. De planerna är skrotade – till förmån för det här jättepaketet som Göran Sundeby redogör för.

– Det är min skyldighet som chef här att berätta hur det ligger till. Om vi ska fortsätta ligga i framkant så behövs ett antal åtgärder i anläggningen.
Redan i år investeras 2 miljoner kronor i en ny barnpool i Paradiset.Och nästa år öppnas det stora paketet – om kommunledningen går på den önskelista som kultur- och fritidsavdelningen har författat.Den första delen i projektet är kostnadsberäknad till 6 miljoner kronor. För det byggs bland annat en vinterträdgård och en utomhuspool som ska ersätta den vedeldade bastun som finns på området i dag.
– Plus att vi ska bygga ett saltrum, berättar Göran Sundeby.
Vad är det?– Ett rum där man kan inhalera på ett skönt sätt. Vi har fått idén utifrån Europa någonstans.
Det har hörts önskemål om en 50-metersbassäng i Örnsköldsvik. Det kommer inte att bli någon. Däremot finns en ritning på en bassäng som mäter 25×25 meter.– Jag tycker helt enkelt inte att det behövs någon 50-metersbassäng i Örnsköldsvik. man tävlar i regel på 25-metersbanor. Det är bredden vi vill åt, och med 25×25 meter kan många träna samtidigt, säger Sundeby.
Enligt planerna ska det nya badhuset ha solceller på taket för att hålla nere driftkostnaderna – och taket ska även delvis går att öppna varma sommardagar.Det är ingen tvekan om att en ny bassäng skulle vara till stor nytta för såväl tävlingssimmare som motionärer. Sundeby rapporterar att 25-metersbassängen i Paradiset är maximalt utnyttjad, och läget i kommunen blev förstås inte bättre när badhuset i Själevad stängde i julas.
En spektakulär idé som finns i badpaketet är att man ska kunna åka rutschbana – till och med fyra personer i bredd – från gamla badhuset till det nya.– Om det här blir av så kommer det att öka antalet besökare på Paradiset. Nya simhallen kommer att bli en attraktiv arena för simsport i Norrland, säger Sundeby.

Fakta

Önskelistan

Steg 1 2014: Utveckling av Spa med en utomhuspool, duschar, vinterträdgård och ombyggnad av en bubbelpool utifrån att behov föreligger för att kunna ta hand om alla intresserade gäster. Finansieras genom intäkter. Förberedande projektering av en ny simhall.

Steg 2 2015: Byggande av en ny simhall, 25×25 meter. Simhallens tak ska kunna öppnas varma dagar på sommaren och taket ska förses med solceller för att minimera driftkostnaderna. På uteområdet för sommarbruk byggs en plaskdamm för barn, plats för solbad, lekområde och en beachvolleyplan.

Steg 3 2016: Färdigställande av simhallen, där den nya simhallen förbinds med den gamla genom en hiss och en gångkulvert, och en åkattraktion, som ingår i anläggningens säkerhetsarbete. Attraktionen finansieras med intäkter. Simhallen behöver ett förstärkt driftbidrag på 4 miljoner kronor per år, vilket inkluderar en badvärdstjänst, drift- och kapitalkostnader.

Steg 4 2016: Den nya simhallen förses med automatiskt drunkningslarm för att minska behovet av övervakning med personal. Vid eventuell olycka kan personal snabbt rycka in genom åkattraktionen som förbinder de båda simhallarna.

Steg 5 2017: Renovering av den gamla simhallen; motsvarande renoveringarna som gjorts i Husum och i Björna. Djupdelen behålls för hopp, dykverksamhet, wetwestträning och livräddningsövningar. Den grunda delen ska i första hand användas för simundervisning. Bassängen kan även förses med klättervägg som kan sänkas från taket.

Hasse Tavér 0660-29 55 58 [email protected]

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.