Umeå Bästa Nanna-Nej-stöd är från allmänheten. Syns här och säkert vid valet 2014, än mer om det blir grävande och stopp i centrum under kulturhuvudstadsåret.

Umeå Bästa Nanna-Nej-stöd är från allmänheten. Syns här och säkert vid valet 2014, än mer om det blir grävande och stopp i centrum under kulturhuvudstadsåret.

Nedan är kommentarer vid 09.20, ett 30-tal, fler kommer nog och syns då på länken här, http://www.vk.se/976520/badhuset-i-startgropen. Nu 18.00 är det 62 och samma övervikt mot Nannabadläget. Extra kul är särskilt en kommentar som ger kraft att fortsätta.

Nej till badhuset 

Heja Urban! Vinner du detta blir du Umeås eviga hjälte!

  • Det tål att upprepas: Byggande av badhus (obs inte simhall) på Mimerskolans grusplan är vansinne av sällan skådat slag. Tyvärr är sakägare och umebor för trötta och uppgivna för att orka ta kampen mot detta okunniga beslut från våra politiker.

  • Tragiskt! Vanvettig placering och utformning.

  • Men så himla tråkig nyhet!
    Jag hade verkligen önskat att detta badhus fick sig en väl vald plats i Umeå

  • Urban Bengtson, idékonsult 

    Men det finns inget ekonomiskt beslut taget, de 400 miljoner kr som nämnts har aldrig varit i Kommunfullmäktige för beslut. Ingen ansvarig politiker jag frågat har kunnat redovisa ett formellt och protokollfört beslut här.

    400 mkr är bara sagt muntligt och sedan blivit skrivet i medier och därefter uppfattats som formellt klart. Så alla beslut finns inte på papper i någon politisk församling.

    I Kommunstyrelsen i juni beslöts att budget för investering och drift tas i oktoberfullmäktige, dvs den 28/10, och än har inte någon driftsbudget redovisats så att badbolaget har något att gå efter.

    Och just drifted med tanke på att besöksantalet riskerar bli långt mindre än vad man nu räknar med (men inte visat för allmänheten före start).

    Lerstenen, som förut hade uppdraget, med 22 mkr/år var enligt politiska uttalanden för högt och blir det mer, blir det inget bad sades det från högsta håll. VK:s avslöjande om 30-35 mkr/år kan vara 40 mkr. Och 20 mkr/år i 50 år är EN MILJARD i fördyring.

  • Att berörda klubbar och föreningar samt Umeås skolor godtar denna placering och lösning är märkligt. Jag förstår inte hur de kan tro att denna placering ska gynna deras verksamhet? En centrumplacering är INTE ett bra ställe för idrottslig verksamhet och skolundervisning. Urban Bengtsson har upprepade gånger påtalat detta på ett utomordentligt sätt.

  • För väldigt mycket skattepengar får vi väldigt lite badhus på en oerhört galen placering.

  • Det är väl inte lönt att föreslå en folkomröstning då politikerna verkar strunta i resultatet ändå.
    Vad gör ni med mina skattepengar?
    Härmed föreslår jag en lönesänkning för alla politiker som fattar beslut på felaktiga grunder och återbetalningsskyldighet för bortslösade ”skatteslantar”
    Ni är ju för tusan folkvalda och ska jobba för saker som befolkningen vill…
    INTE tvärt om.

  • Ett hån mot allt vad demokrati och folkvilja är vad det är. Verkar vara prestige som styr dessa föråldrade herrar.
    Starta ett facebookuppror och/eller demonstration någon! Vi förtjänar bättre än detta vansinne!

  • Frågan är hur vi medborgare ska gå vidare om det här sätter igång. Jag har haft god lust att samla namn till en folkomröstning för att stoppa badhusbygget på Nanna, men jag har tyvärr inte tiden till det. För framtiden måste vi utveckla vår demokrati. Att vi lätt kan hålla omröstningar i såna här frågor med hjälp av våra e-legitimationer. Jag är helt övertygad att det skulle bli ett mycket tydligt Nej till badhus på Nannatomten. Det är ett så vanvettigt alternativ ur flera aspekter. Perfekta lägen finns inte men det här är verkligen inte bra på något sätt och dessutom skulle man få mer badhus och simhall för mycket mindre pengar med en annan placering. Ska man lägga ut nästan en halv miljard i kristider så ska det verkligen inte vara en kompromiss. En halv miljard och man har inte ens med några hopptorn! Något som borde vara självklart för en stad i vår storlek. Äventyrsbad finns redan både i kommunen och i närliggande kommuner så jag tvivlar att den planerade äventyrsdelen blir särskilt populär. Då skulle krävas att man gör den störst och framförallt bäst vilket ju inte är fallet.

    Det enda vettiga utifrån kommunens dåliga ekonomiska läge och att det uppenbarligen finns ett starkt motsånd mot dessa planer är att politikerna tar sitt förnuft tillfånga och skjuter beslutet på framtiden och själva på eget initiativ utlyser en folkomröstning i frågan i samband med valet nästa höst. Det skulle återskapa lite förtroende för Umeå kommuns politiker. Demokratin är på utdöende när politiker lever i sin egen värld skild från folkets uppfattningar.

  • Politikerna som står bakom detta beslut har verkligen satt sig i en rävsax de kommande åren. Badhuset och dess ekonomi kommer bli en 20 år lång följetång i Umeå och varje gång som besöksantalet sjunker eller ekonomin tryter så kommer dom få svara på frågan varför dom gick emot folkets vilja vid placeringsbeslutet. Är uppriktigt förvånad att dom inte är mer streetsmart än så. Holmlund avgår ju så han slipper all framtida kritik. Men gissar Ågren och övriga ”yngre” politker kommer få leva med detta beslut under resten av sin karriär. Så fort Umeå´s ekonomi går sämre så kommer badhusfrågan komma upp. Politikerna kommer vara spyless på all kritik redan om något år. För det är nu den verkliga debatten kommer komma igång! För många har badhuset bara varit en pappersprodukt, när den blir verklighet kommer även kritiken bli skarpare.

  • Som umebo och skattebetalare som tvingas betala för, äga, detta badhus så är väl egentligen alla umebor ”sakägare”?

  • Jag hoppas företaget går i KK på grund av för få kunder besöker badhuse7

    Så att skattebetalarna får ta ännu större smäll? Detta är ett vansinne utan motstycke. Hur kan de inblandade ens se sig i spegeln utan att skämmas? Är man så egoistiska eller helt enkelt bara oförmögna att se de enklaste samband klart?

  • Heja Urban! Vinner du detta blir du Umeås eviga hjälte!

  • Vilken marknadsundersokning har gjorts d.v.s vilket klientel kommer att bevista anlaggningen dagtid??
    Det har visat sig av kulturkrockar att alkoholisterna som bevistar busskurarna samt parkerna kan attackera folk med olik kladstil. Vad hander om dessa grupperingar mots under dagtid i badhuset. Dar galler ju samma kladkod for alla,eller??? Under forutsattning att alla slapps in vill saga.
    Man far hoppas att valkladda herrar ar beradda att gripa in vid ev oegentligheter. Alla maste nog vara valkomna om man ska finansiera denna stora energikravande anlaggning.

  • Så centrala stan kommer dränkas av byggbuller och byggtrafik under hela Kulturhuvudstadsåret?

  • Vansinne!! Lekstuga med skattebetalarnas pengar hela tiden.
    Man blir bara så less. Jag brukar normalt sett inte vara aktiv när det gäller protester på stan. Men om någon anordnar något mot detta spektakel kommer jag mer än gärna!

  • Låt oss snäll få stopp på detta dåraktiga badhusbygge!

  • Varför är umeborna så rädda för en förändring av staden och speciellt centrum? Utveckling och utbyggnad är nåt som skrämmer. Varför<+

    Det som skrämmer Umeåborna är att politikerna förändrar staden på fel sätt. Utan folklig förankring. Inte förändringen i sig.

    Frågan har blött och stötts sedan i alla fall 2006 då kommunfolk åkte på resa till Tyskland för att ”provåka” vattenrutschbanor. Sedan har idén skrotats och återuppväckts flera gånger, och nu är det så mycket prestige i den att politikerna bara blundar för en klar majoritet av Umeås befolknings vilja. Att klämma in ett badhus mitt i stan blir trångt, ger lite utrymme till parkering för badgäster och lämnar få möjligheter till framtida utbyggnader. Så läget i stan är det sämsta tänkbara.

    Jo om det sker på bekostnad av att man måste skära ner i skolan, vården och omsorgen har det betydelse.

    • Badhuset innebär en kraftig försämring av centrala stan, och få föräldrar kommer låta sina barn cykla själva till barnens äventyrsbad eftersom det centrala stan definitivt inte är cykelvänlig och exempelvis korsningen Kungsgatan – Östra kyrkogatan har inte ens trafikljus trots att sikten söderut är nästan noll på grund av att huset står så nära korsningen! Badhuset har där dessutom ingen plats för tillbyggnationer för att kunna anpassas efter Umeås växande befolkning!
  • Äntligen kommer vi till skott. Förnuftet får segra.

    Vad är förnuftigt i detta?

    • Att man inte har löst trafiksituationen?
      Att det saknas parkeringar?
      Att vi får ännu sämre luft i centrum?
      Att man inte kan bygga om/ut för att anpassa sig för framtida behov (vilket gjorts på i princip alla badhus)?
      Att man fortfarande inte kunna redovisa en driftbudget?
      Att det vore oerhört mycket mer ekonomiskt att lägga det på annan plats?
      Att det vare sig blir bra simanläggning eller badanläggning?
      Att vi helt enkelt får lägga väldigt många extra skattekronor på att få en betydligt sämre produkt än man skulle kunna få?
      Förklara gärna, för vi är många som inte ser vad begreppet förnuft har med detta att göra.

  • Får väl se om det dyker upp något, sa ni för ett år sedan oxå! ;p

  • Alla som klagar på placeringen, vad är det som är galet? Du har det största resecentrumet i hela staden bredvid. Vem som helst kan ta bussen dit och bada när de vill. Eller är ni upprörda att ni inte kan ta era bilar dit utan att betala parkeringsavgift.

    Se på Piteå äventyrsbad, du måste ta bussen in till centrum, sen byta till 1an (eller heter den 10an nu för tiden?) för att ta dig ut för att bada 1 mil utanför centrum. Bad besöket blir ett helt projekt och inget du gör spontant.

    Som placeringen är i Umeå så kan du ta bussen in, bada, sen shoppa eller ta en bit mat, gå på bio, sen ta nattbussen hem om du så vill.

    Mycket klokt, detta blir ett badhus för alla och inte bara för de som har en bil.

    Vore jättebra om ALLT låg mitt i centrum. Men allt passar sig inte mitt i centrum, även om det vore bra om travbanan, go-cart-banan, bågskyttebanan etc låg precis vid Vasaplan. För då kan man ju ta bussen till allt.

    Dessutom kombinerar man sällan shopping och bad.

    Det finns inga utvecklingsmöjligheter med läget på Nanna. Det kommer aldrig gå att bygga ut.

    Tomten är attraktiv och därmed relativt högt värderad. Känns dummt att bygga något som faktiskt kan ligga på mindre attraktiv tomt där. På så sätt skulle vi skattebetalare få MER badhus för MINDRE pengar.

    Umeå växer och har som mål att vara 150 000 innevånare inom en snar framtid. En eller ett par km utanför Rådhustorget kommer fortfarande att kännas centralt nog för ett badhus.

    Spara Nanna till något som verkligen uppskattas mitt i en centrumkärna (t.ex. shopping, mat, kultur etc..

    Urban Bengtson, idékonsult 

    • Problemet med bussarna på Vasaplan är att det till en badentré 100-200 m därifrån inte är trafiksäkert och kan inte bli det mitt i bland bussarna.
      I andra badlägen ligger busshållplats nära och med säker gångväg till entrén. Och det kan också ordnas badbussar från centrum till badet då, t o m gratis som för Nydalabussar sommartid.
      Om detaljplan gjorts hade utredning kring logistiken uppmärksammat detta. Och troligen stoppat Nannabadplanerna.

  • Som vanligt kommer Umeås invånare att vara rätt så nöjda väl som simhallen är färdigbyggd. Att börja tjata om folkomröstningar som ”Susanne” gör gagnar knappast saken. Det finns en anledning till att vi har allmänna val var fjärde år. Ska det till en folkomröstning när det gäller specifika poster i landstingsbudgeten eller kring huruvida en simhall ska byggas eller ej kommer detta att leda till problem. Naturligtvis finns det människor som är mot exakt allting. Nu syftar jag inte enbart på dig Susanne för jag känner inte dig. Dock har människor varit mot införandet av högertrafik, mot införandet av lördagsöppet på Systembolaget, mot byggandet av Botniabanan, mot ny dragning av E4, mot byggande av Kolbäcksbron, mot byggande på Ön, mot utbyggnad av Umeå flygplats, mot byggande av Gammliavallen, mot byggande av bostäder längs älven, mot utbyggnad av IKSU.

    Problemet är att människor normalt har svårt att sätta in förändringen i ett större sammanhang. Det klagas på bil- och busstrafiken i några inlägg här. Vasaplan kommer att byggas om och då ter det sig naturligt att områden för cykel och gång görs bredare och tillgängligare. Att samla aktiviteter i centrum är dessutom smart då vi redan har enormt bra bussförbindelser in till stan. Med bra bussförbindelser försvinner många bilar dessutom.

    Nu kommer jag att få svar kring något i stil med att ”busspriserna är för dyra” osv osv. Att vissa är emot allting är naturligt, så har det alltid varit. Men som sagt, jag kan lugnt luta mig tillbaka då beslutet kring simhallsbygget fattas inom kort. När beslut är taget och bygget påbörjat kan ni ju alltid hitta andra saker som ni säger nej till. Som till exempel införandet av nya sedlar i Sverige…

     

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.