Umeås Bästa Nannabadförslag ratades 2008 pga felbedömd ekonomi och innehåll. Och samma igen 2013.

Umeås Bästa Nannabadförslag ratades 2008 pga felbedömd ekonomi och innehåll. Och samma igen 2013. Se bilder/fakta.

Fakta är från när två privata aktörer bjöd på stadsutvecklingsprojektet för kv Mimer och Nanna, Lerstenen AB, m fl och Norrvidden AB/Medley AB med Umeåarkitekten Bertil Håkansson. De förra sa 22 mkr/år driftskostnad, indexuppräkning och restvärde efter 25 år och de senare 45 mkr/år, fast belopp i 30 år, inget restvärde. Lerstenen vann med lägre drift, men kanske på 50 år blivit dyrare, och hotell i Mimerskolan.

Idag är kanske Norrviddens innehåll i Mimerskolan med kulturtorg, stadsbibliotek och skola bättre än hotell så att bibiloteksflytt till kajen hade inte behövts. Nannabad med gym, företagshus, kontor, vinterträdgård, restaurang samt hälsohus hade också varit attraktivare än kommers med handel som sprack. Och bättre än dagens Nannabad med bara P-hus och badhus.

Nanna Norrvidden jmf 2

Man nyttjar gamla Gymnastiken ihop med badet samt har loftgång över Skolgatan till Mimerskolan. Och har restaurang en våning upp och bowlinghall en våning ner. Samt vattenrutschkanor som rör sig i tre plan.

Därmed fås plats med bostäder närmast ÖK, med vinterträdgård och koppling med badhusdelen. P-garage under bostäder och in/utfart vid Nygatan hade varit smidigare än Nannabads i våningar och från ÖK med dess störningar i trafiken.

Se också nedan bilder. Närmast t v är badbolagets skolådeliknande byggnad med högsta husen mot bostäder vid Nygatan  som skuggas mycket och t h arkitektoniskt attraktivare Norrviddens med lägre byggnader för Nygatans boende med mindre skuggande.

Nanna Norrvidden 4

Norrvidden hade 1600 kvm äventyrsbad hörnet Skolgatan-ÖK (inte instängt som Nannabad nu), dubbelt så stort som badbolagets idag. 50×25:an hade fiffig lösning för läktare i vinkel i några etager (syns ej på ritningen nedan). Överlägset badbolags-Nanna med läktare på sex-sju ställen och i två plan, logistiskt dåligt. Dock ej separat hopp/djup-bassäng, men fås om bostäderna minskas.

Detta Nannabadförslag hade varit det bästa, men det förstod inte politikerna som inte heller lät simsporter, fritidsnämnd och skolan få remissyttra sig. Med felbedömning i ekonomi, funktion och attraktion ratades således Norrvidden/Medley-förslaget.

Det var 2008 och i våras 2013 ratades ett bättre alternativ till badbolagets, även billigare och denna gång också utan att nyttjarna fick ta del av förslaget och yttra sig. Ständiga felbedömningar således och nu det sämsta, och dyraste, hittills. Jämförelsen här nedan med Nannabad av badbolaget, t v, och Norrvidden/Medley talar sitt tydliga språk.

Utvecklas lilla bassängen till en undervisnings samt hopp/djupbassäng, kan 50×25:an få jämndjup och bli bättre för träning/tävling. Större äventyrsbad och med rundad sikt ut överglänser instängda i Nannabad.

Och i våras kom ett alternativ till badbolagsförslaget som nu visar sig bättre i flera avseenden, och billigare. Men det fick inte nämnder och nyttjare veta utan avfärdades på oklara grunder enligt folk med insyn. Dessutom lägre pris. Så bättre 2008 som valdes bort och bättre 2013 som valdes bort!

Nanna Norrvidden jmf

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.