Umeås Bästa Nannabadförslag 2013 ratades i våras trots bättre alternativ – badbolagsstyrelsen har anledning att pröva det på nytt.

Umeås Bästa Nannabadförslag 2013 ratades i våras trots bättre alternativ – badbolagsstyrelsen har anledning att pröva det på nytt.

I föregående blogg visades hur Norrvidden/Medley-förslaget 2008 hade bättre bad/sim-utformning och attraktivare innehåll, bättre tidsanpassat än kommers för Lerstenen, m fl, men det senare valdes av Umeås kommunledning.

I Umeå Badhus AB:s förfrågan i våras kom sidoanbud som var billigare än det som antogs, men inte redovisas på hemsidan. Det avslogs pga mindre ytor och otillräckligt enligt badbolaget. En helhetsstudie av utrymmena visar att detta inte stämmer.

I VK i våras nämndes att alternativet hade annan grundläggning som ger säkrare byggande. Nu visas också P-garage i källarvåning under bassänger som kommer upp en etage och slipper insyn samt får mer utsikt än nu i gaturplan. Relaxen flyttas från källarmörker till ljus och utsikt. Trafiklogisitken förbättras också till fördel även för grannnboende

Inget nämns dock på hemsidan och kontakt med styrelseledamöter visar att man inte förstått fördelen med bassänger något ovan gatuplan (inte 3-4:e plan som fanns förut), Denna icke-information, feltolkning i styrelsen, möjlig felbedömning av av sidoanbud och billigare sådant, är tillräckligt för styrelsen att ta upp tidigare bedömning och se om misstag gjorts. Det var ju ganska bråttom också före sommaren.

Om dessutom tekniska sidan i kommunen, förvaltning och politik, inte fick syna sidoanbudet och yttra sig liksom att nyttjare inte fick veta alternativa lösningar på bassängernas placering och innehåll, ökar anledning till ny prövning. Medialt borde detta också vara intressant, särskilt som VK var inne på alternativet men det blev inget mer då.

Nanna skolåda ritning

Nanna badutrd Norrvidden

En sak är säker, bättre än dagens förslag med instängt äventyrsbad, svår logistik mellan omklädning och bassänger samt byggnad som inte är estetiskt tilltalande, har funnits tidigare Se ovan ritningar på badbolagets förslag och därunder Badutredningens ritning 2006, t v, och Norrviddens/Medleys från 2008  som förlorade mot Lerstenen, m fl.

Den stora frågan allmänheten, nyttjarna och badbolagets politiska styrelse måste ställa sig blir: Varför bygga det sämsta förslaget av alla under dessa sex år av planering? Det är inte värdigt Umeå som en kreativ och arkitektinriktad stad och inte rättvist mot simsporterna som liksom andra idrotter har rätt till det bästa möjliga.

Inte heller rimligt en kommun som har mottot Umeå Vinner och Vill Mer om dagens badbolagsförslag är mer Umeå Förlorar och Vill Minst. Särskilt som Umeå simhall 1970 var landets förnämsta med bästa 25:a då, då ska inte det sämsta fås nu med en 50:a.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.