Umeås Bästa kan RF, Riksidrottsförbundet ge för placeringar av idrottshallar om man delar oron i e-brev jag skickat idag.

Umeås Bästa kan RF, Riksidrottsförbundet ge för placeringar av idrottshallar om man delar oron i e-brev jag skickat idag.

På min blogg Umeås Bästa… inte det sämsta, igår 1/10 och förrgår 30/9, belyses riskerna för en ny simhall i Umeå för simsporter intill farlig trafikmiljö, växande drogomgivning (allt fler krogar intill och systembolag nära) – även dopingrisker med privat gym i badhusbyggnaden, allt pga placering mitt i stadens centrum.

Jag har nu skrivit till Idrottsministern och till Svenska simförbundet för attt uppmärksamma detta. Ingenstans i planerandet sedan beslut 2007 har denna  problematik uppmärksammats med denna idrottsanläggning mitt i city av Umeå, där idrottande barn och ungdomar inte ska ha sina hallar, menar jag och har stöd av en överväldigande del av allmänheten.

Allt medan simsporterna får höra av kommunledningen att om inte detta läge,  så blir det ingen ny simhall, (ja det är sant, man hotas).

Genom att ett detaljplanearbete avbröts 2012 och en gammal detaljplan från 1948 år om ”endast för allmänt ändamål” används, har inte utredningar gjorts där lägesproblemen för barn/ungdomar om ovan kunnat uppmärksammats och det är bara, enligt kommun och länsstyrelsen, närboende som nu fått yttra sig och har överklagningsrätt.

Nu undrar jag om RF har några riktlinjer eller bestämmelser om hur idrottsanläggningar ska/bör lokaliseras och inte. Ovan problem med farliga trafikmiljöer och riskfylld drogomgivning vid kommunala och privata planeringar av idrottshallar måste väl i vilket fall kunna vara angeläget för RF att studera och då i Umeå nu.

Noteras kan att Regeringsrätten i utslag 2002 för en kommun i Sverige sade nej till alkoholservering i idrottshus, bl a med motivering nära simhall (100 m) och skolor (200 m), samt att det finns kommuner, dock ej Umeå, som markerar denna olägenhet för idrottshallar, allt återgivet i bloggen 30/9.

Då gäller/gällde det om restauranger/krogar och dyl byggs/drivs intill idrottsanläggningar, men det omvända ska ju då också gälla, att inte idrottens barn/ungdomar ska få sina arenor vid alkoholmijöer med risk för andra droger som följd och påverkan därmed. Och inte heller i farliga trafikmiljöer som här i Umeå.

Därför detta e-brev och nedan är också mina blogginlägg. Önskas mer information, så kan jag ordna det.

Mvh/

Urban Bengtson, Umeå, medlem i Umeå Simsällskap och Jalles TC (löpning och skidor) och aktiv i idrott både vid och i ”arenor” sedan över 50 år.

PS

Byggandet har inte startat, bygglovet har inte vunnit  laga kraft och ekonomin inte beslutats om, ska göras den 28/10. Och opinionen växer mot placeringen, senast i ledare i Västerbottens-Kuriren,

där man också för fram att bygga för simskola, motions- och simning, inte ha med äventyrsbad, relax och gym, allt för att minska de ekonomiska satsningarna.

2 kommentarer

  1. Seth

    Bra Urban !
    Du kanske skulle tillägga frågan om hur våra turister och andra bilburna centrumbesökare skall ställa upp sina bilar, framförallt turister med husbilar och husvagnar ! P-husen är inte lämpligt för dessa. Då är Nanna ett perfekt läge som ligger centralt, bra för näringsidkarna i stan. Dessutom fundar man på hur dom boende efter v.kyrkogatan kommer att regare, med en koloss ca 10 m. från sina balkonger ? Som jag tidigare flertalet gånger påpekat att I20 (Regementet), som är en ”tårt bit” av centrala Umeå, skulle vara högdt lämplig för ett badhus, bra cykelvägar, nära centrum. Byggnationstiden kommer inte att störa. Att man inte får nyttja den gamla hinderbanan, p.g.a något avtal med militären för några sekler sedan, är lite märkligt, då den idag är i princip övervuxen och nyttjas som hundrastplats. Mittemot kan man bygga hur stort man vill ! Tänk att få en skyline från söder med IKEA och från norr ett värdigt badhus. Den platsen som endast en gång/år används som start för blodomloppet, är det perfekta läget !

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Håller med, alla andra lägen som nämnts är bättre, med simhall och ishall på I 20 ges energivinster förutom andra samordningsfördelar. Fortsätt och nå ut och fram till kommunledningen så inser dom till slut det dyra och farliga samt dåliga med Nannaläge mitt i stan.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.