Umeås Förskola Missionärens UBBI-modell nekade tingsrättsdom mig som upphovsman trots att För- och grundskolenämnden/förvaltningen vet om min upphovsrätt.

Umeås Förskola Missionärens UBBI-modell nekade tingsrättsdom mig som upphovsman trots att För- och grundskolenämnden/förvaltningen vet om min upphovsrätt.

T o m FoG-ordföranden Margareta Rönngren (S) känner till att jag skapat den då hon som föreståndare var med i typbarnstugeprojektet 1988-89 och även tjänstemän nu var aktiva fackligt för att min UBBI-modell skulle antas framför en VAB-modell (tidigare Västerbottesn Arkitekter), vilket det blev.

Men publicering i kommunens Funktionsprogram i förskolan 2009 av Missionärenritningen utan angivande av mitt upphov och inte informera mig, ledde till att jag stämde För- och grundskolenämnden. Trots att kommunen accepterat upphovsrätt till UBBI-modellerna 3 och 4 och en senare 6 var en kombination motsade kommunen 6:an, trots samma UBBI-signering, och detta lyssnade tingsrätten mer till än skriftliga bevis.

Nedan visas i nio bilder ritningar och signeringar, där Umeå kommun 1996 lagt beslag på hela ägandet med sitt kommunvapen i en relationsritning man inte får ändra upphovet. Så i praktiken nekar kommunen min upphovsrätt trots att FoG vet den är min och nu anger kommunen sig som upphovsman, vilket jag nu riskerar få böta för, dubbelt brott på sitt sätt! Ändå väljer jag trots denna, enligt mig, övertygande bevisning och detta kan läsas under bilderna, avstå överklagan.

Motståndet i kommunen mot mig och mina dagisidéer har nästan 40 års historia som jag ska berätta om vid tillfälle. Vill bara tillägga att detta mest S-politiska motstånd är en huvudorsak till att S, och nu även Alliansen, konstigt nog, inte kan ändra sig om Nannabad. Man vill inte förlora mot mig och stödjer sig också på kommunens egen Jantelag. Men också det kommer mer om senare. Här UBBI-bevisen och förklaringar därunder.

UBBI collage 9 F

Jag avstår från att överklaga Umeå tingsrätts dom av den 2/10 2013 med innebörden att jag inte har upphovsrätt till bygglovsritning för förskolan Missionären i Umeå kommun. Processen har rört kommunens publicering 2009 av en byggnadsritning i ”Funktionsprogram för förskolan” och min upphovsrätt till densamma.

Sammanställning av målet: Tre kommuner i Västerbotten deltog i ett projekt med syfte att ta fram en ny typbarnstuga. Inom projektet ställdes mina förslag mot förslag upprättade av en ingenjör vid en arkitektfirma. Resultatet blev bygglovsritningen som har uppenbara likheter med mina förslag men som i alla väsentliga delar saknar likheter med ingenjörens förslag. Dessutom har förlagorna tydligt märkts med mitt signum: UBBI.

Av de nio bilderna är den mittersta ritningen den som återfinns i ”Funktionsprogram för förskolan” som Umeå kommun publicerade 2009 utan min kännedom. T v och t h är ritningar med angivande av UBBI, mitt varumärke, och under dessa återfinns mina signeringar, UBBI och UBBI 6 från 1988 och 1989. 

Översta raden visar bygglovsritningen i mitten som är identisk med UBBI 6. T v är den pärm som ritningarna finns i och t h mappar som visar att det var en typbarnstugeutredning om daghemmet/förskolan Missionären.  Nederst i mitten är märkningen av relationsritning (1996) föreställande aktuell barnstuga Missionären, med Umeå kommuns vapen och mitt signum saknas.

Umeå kommuns ovilja till dialog innan och under processen i tingsrätten samt avogt bemötande, gör att jag, trots förhoppning om en ändring i hovrätten, väljer av mänskliga och yrkesmässiga skäl, avstå överklagan och i stället arbeta vidare med förnyade UBBI-modeller.

Umeå den 23/10 2013 Urban Bengtson, UBBI-konsult, Umeå

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.