Umeås 50:a: Ditt ”fel” enl umeprofiler och politiker (bl a D Kallos, V). Då blir flytt av 50:an till bra läge omöjligt för Sossar/Moderater pga prestige och Jantelag för att inte ge mig rätt igen!

Umeås 50:a: Ditt ”fel” enl umeprofiler och politiker (bl a D Kallos, V). Då blir flytt av 50:an till bra läge omöjligt för Sossar/Moderater pga prestige och Jantelag för att inte ge mig rätt igen!

I en tidigare blogg skrev jag om hur V-politikern Daniel Kallos, professor emeritus vid Umeå universitet, sa  att en 50-metersbassäng i Nannabadläge är mitt fel (han ville inte ens ha en 25:a där för simbassänger har inget i centrum att göra, vilket han vet genom badresor som f ö C:s gruppledare också var med på och vet samma). Så har också en del umeprofiler sagt mig, både med en irritation och en slags beundran.

Min version är att jag nog räddat från att det hade blivit en 25:a vid ett par tillfällen. En gång var för över 10 år sedan då dåvarande Fritidsnämndsordföranden Christer Lindvall (S) hävdade att 50:or inte var intressanta längre, det var 25:a som gällde, och att det sagts av bl a dåvarande förbundskaptenen Hans Chrunak.

Jag sa emot och att det var tvärtom. Jag meddelade Umeå SS detta felaktiga och föreslog att få Umeå kommun att bjuda hit Chrunak. Så gjordes, han kom, förklarade 50:an växande betydelse och Fritidsnämndsordförande godtog detta. Därmed insåg FN att 50:a skulle det vara, och där bidrog jag aktivt.

Nanna PPP 1a

I Badutredningen 2005 fanns först bara 25:a. För en 50:a ville inget parti ha utom Miljöpartiet. Bl a tyckte både Lennart Holmlund (S) och Anders Ågren (M) att det var så mycket dyrare. Efter ageranden fråm simhåll och debatt, bl a från mig, fick utredningen tilläggsdirektiv om en 50:a. Det blev bara 30 mkr dyrare, 275 mot 245 med 25:a, då politikernas dyrare påståenden höll inte. Se ovan ritning med 25:a, med äventrysdel tre gånger Nannabads nu, och så inses att med 50:a blir det trångt och så trångt att äventyrsdelen blev 1/3.

Mitt under stadsutvecklingsprojektet som startade 2008 med privata aktörer kom rykten från Svenska simförbundet (generalsekreteraren sa det till mig) om en person som i Umeå kommun hävdade samma som Lindvall, 50:a inte viktig. På fråga vem som kommit med den felaktiga uppgiften, sades ”hemlig källa”. Jag skrev insändare om detta och KD:s gruppledare Anders Sellström bekräftade om denna källa som var emot 50:a.

Så visst, jag har räddat 50:an, men att alla politiska partier till slut accepterade den var gemensamt arbete, USS, Västerbottens Simförbund, Svenska Simförbundet, enskilda politiker, bl a FP:s framlidna Britt-Marie Lövgren, själv fd simmare och Peter Sedlacek, också folkpartist, aktiva och fd simmare debatt. Men ingen av dessa förordade ett cityläge, där har inte bassänger att göra (som Kallos också menar), träningsläger blir inte lockade i trafikmiljö utan grönytor och dåligt sommartid då. Samt inga synergieffekter med andra sporter som alltid annars föreningarna vill ha och politiker beslutar efter.

Trafiken, ingen utemiljö, dyrare parkering och högre hyror pga dyraste tomten är faktorer som till slut sänker ett Nannabad, även om det byggs, det blir för dyrt och mindre attraktion än i idrottsläge. Men värst, och värre med åren, samt lättast att inse är trafikinfarkten som varnas för i det avbrutna detaljplanearbetet. Det räcker med att ta sig till Nannakvarteret vid 16-tiden, då många baddare ska hem och simmare ska dit. Och på lördagar när  äventyrsbadfamiljerna ska försöka på P-platser. Detta håller inte och mer kommer i nästa blogg, vid 10-tiden.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.