Umeås Bad Scenario under 2014: Fritidsnämnden snålar i budget pga Nannabad så att Umelagun-bad och Hörnefors/Sävars simhallar dras in och det bussas till bad i stan!

Umeås Bad Scenario under 2014: Fritidsnämnden snålar i budget pga Nannabad så att Umelagun-bad och Hörnefors/Sävars simhallar dras in och det bussas till bad i stan!

Detta är inget skräckscenario för att Nannabadbygget ska stoppas, det är en reell verklighet för Fritidsnämnden i Umeå kommun och Umeå Fritid. Nästa år ska man göra flerårsbudget 2015 – 2017, då måste driftsbudget läggas som får effekter på annat inom fritidsområdet.

Om ekonomin centraliserats för fritiden över hela kommunen, även kommundelarna Hörnefors och Sävar där det finns badhus/simhallar nu, i Hörnefors även ett populärt utebad, och kommundelsnämnderna får mindre pengar pga hela Umeå kommuns ”stålbadande” (eller nämnderna avskaffas), riskeras baden i Hörnefors och Sävar. Holmsund klarar sig nog genom äventyrsbadet Aquarena. Men kanske inte Obbolas utebad. (Nedan Vallabadet i Hörnefors)

Nanna Hörnefors

Snålandet (jag vill inte använda det i grunden positiva ordet spara) kan resultera i nedläggningar och subvention av badbussar för barn och ungdom till ett Nannabad, medan vuxna få betala både resa och badavgifter. Umelagun på Nydala kan inte heller undgå indragning då ett äventyrsbad inomhus i centrum inte gärna kan stänga under sommaren.

Så det allt dyrare Nannabadbygget ger då dessa effekter och inget går att göra åt då. Men NU går det genom att förmå Umeås politiker och partier att NU göra sådana här konsekvensanalyser och redogöra för vad de vill här.

Särskilt Centerpartiet som värnare av landsbygd i allmänhet och kommundelar i synnerhet, senast angående nedläggning av brandkårer och indragning av stöd till enskilda vägar med gruppledaren, tillika badbolagsstyrelseledamoten Mattias Larsson har anledning att välja vilken stol han vill sitta på, partistolen och anledning att säga nej till Nannabad. Eller badbolagsstolen och våga bryta enigheten där, stoppa Nannabadbygget för att rädda kommundelsbaden och Umelagun.

Men vad säger allianskollegorna M, FP och KD som vill behålla kommundelsnämnderna. Lovar man säkra baden där? Miljöpartiet och Arbetarpartiet som inte vill ha Nannabad i sina budgetar, kan lova bad/simning i kommundelarna liksom Umelagun (här i flygbild). Då S och V står för avskaffande av kommmundelsnämnderna är hoppet minst att dessa ändrar sig.

Umelagun

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.