Umeås Badbolag ökade ytor efter simsportNEJ. Utan KF-beslut eller dialog med Fritidsnämnden.

Umeås Badbolag ökade ytor efter simsportNEJ. Utan KF-beslut eller dialog med Fritidsnämnden.

Bakgrund. Se nedan två ritningar. T v den anbudsritning för projektering från Umeå Badhus AB sommaren 2012 och på 8 300 kvm, varav 1 050 för äventyrsdel. Den visades för simsporterna Umeå Simsällskap och Isbjörnarna, undervattensrugbyn på hösten. T h badplaner för nuvarande Nannabadritning.

Nanna Lerst Tageb 2

Då kom chocken för kommunbadansvariga. Det blev NEJ från båda föreningarna. Nejet berodde på åtta 50:a-banor mot önskade tio och ingen separat hopp/djup-bassäng, det politikerna tidigare beslutat. Därför behövdes c:a 500 kvm till.

Hela Nannabadprojektet höll då på att spricka igen. Förra gången var när KD:s Veronica Kerr 19/12 2011 interpellerade om för små äventyrsbadytor, ekonomi och läge. Och nu är ännu mindre. Där kommunalrådet Lennart Holmlund (S) svarade bl a att det inte fick blir dyrare än Lerstenens 22 mkr/år i drift och nu är 32, men lär stiga pga felkalkyl av Fritidsnämnden. Så både Kerr och Holmlund borde ha stoppat Nannabad redan om de står för sina ståndpunkter.

Men i stället anlitades ny arkitektkonsult anlitades och oerfaren på badhus/simhallar, medan de Lerstenen och sedan kommunen haft, var bland Sverige erfarnaste. Det blev bråttom, på två månader måste nytt förslag komma. Så blev det och vände upp-och-ner på det mesta.

P-hus bredvid blev i stället ovanpå äventyrsdel och omklädning då 50:ans bassängrum hade för stor spännvidd. Så att P-våningsplan intill Nygatan skuggar lägsta våningarna för evigt för de boende där. 500 kvm:s behov blev 3 000 kvm, dvs 2 500 överytor inte begärt. Se här från hemsidan för Umeå Badhus AB

Styrelsen för Umeå Badhus AB har nu fastställt utformning och ytor för den nya anläggningen i kvarteret Nanna. Ytorna har i förslaget ökats med närmare 3 000 m2 och uppgår för badhusdelen till totalt cirka 11 300 m2 vilket är en ökning med 2943 m2 från det förslag som har presenterats tidigare.

Men äventyrsdelen krympte ytterligare till 850 kvm, förra gången var till 1 050, det KD-Kerr dec-2012 ansåg för litet från Lerstenens 1250 kvm. Men egentligen är minskningen än värre jämfört med Badutredningens 2 500 kvm äventyrsbad, se här längst t v, därefter anbudsförslaget och t h nuvarande, 1/3 av badutredningens!

Nannabad utrd lerst badb

Överytorna gick till större gym, över 1 500 kvm och större relax i källlarplan utan att detta begärts och inte godkänt av KF. 2 500 kvm överytor kostrar omkring 80 mkr och dyrare drift på 2-3 mkr/år enligt schablon i branschen. Men än dyrare i verkligheten då mer gymytor och relax riskerar ge marginalförluster.

Så går det när det är så bråttom att det halvår som badbolaget vintern/våren 2012 informerade simsporter, fritidsnämnd, fritidsförvaltning och politiska partier samt redovisade ut till medierna och ddärmed allmänhten, blev det inte för nya ”överytsförslaget”.

Fritidsnämnden informerades en dryg månad efter presentationen i november och noterade denna i protokoll, dvs ingen granskningstid gav och att nå ut till allmänheten. Enbart visning vid kommunens Öppet hus i januari var meningslös då allt var bestämt då och anbudsunderlaget var på gång.

Samma för simsporternas nya styrelser våren 2013, som inte fick chans att gå ut till medlemmar för information och synpunkter, eftersom det var bråttom igen, anbuden skulle bara ut. Allt för att hinna få klart bygglov och byggstart på sommaren.

Så under alla dessa bad/sim-planeringsår sedan M:s Anders Ågrens motion 2004 om ny simhall och därpå följande badutredning i 2-3 år, är nu badbolaget allra sämst på information och demokratiskt inflytande. Ja, inte ens en budget togs fram för detta, än mindre driftskostnader! Dvs samma politiker som i badutredningen gav tid, var noggranna och hade dialog gör nu precis tvärtom!

Allt detta odemokratiska och oinflytande riskerar nu att Hörnefors och Sävars simhallar läggs ner i framtiden liksom Nydalas Umelagun blir i farozonen när nya ståbad väntas, just pga detta felplacerade, ogenomtänkta och icke beräknade Nannabad. Se förra bloggen.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.