Umeås Badskandal! Konsulter ökade Nannaytor pga simsportNEJ som gav P-hus på badtak! Badbolagsstyrelsen beslöt fördyringarna utan KF-beslut!

Umeås Badskandal! Konsulter ökade Nannaytor pga simsportNEJ som gav P-hus på badtak! Badbolagsstyrelsen beslöt fördyringarna utan KF-beslut!

Bakgrund. Se nedan två ritningar. T v den anbudsritning för projektering från Umeå Badhus AB sommaren 2012 och på 8 300 kvm, varav 1 050 för äventyrsdel. Anlitad badkonsul visade den för simsporterna Umeå Simsällskap och Isbjörnarna, undervattensrugbyn på hösten. T h badplaner för nuvarande Nannabadritning.

Nanna Lerst Tageb 2

Då kom chocken för kommunbadansvariga. Det blev NEJ från båda föreningarna. Nejet berodde på åtta 50:a-banor mot önskade tio och ingen separat hopp/djup-bassäng, som politikerna tidigare beslutat.

Hela Nannabadprojektet höll på att spricka igen. Förra gången var när KD:s Veronica Kerr 19/12 2011 interpellerade om för små äventyrsbadytor, ekonomi och läge. Och där kommunalrådet Lennart Holmlund (S) svarade bl a att det inte fick blir dyrare än Lerstenens 22 mkr/år i drift och att ytorna är det som kostar mest.

Skulle det upp i Kommunfullmäktige som bolagsordningen krävde om mer ytor och högre kostnader? Då skulle det säkert bli nej.

Ny arkitektkonsult anlitades och ganska ny på badhus/simhallar, medan de Lerstenen och sedan kommunen haft, var bland Sveriges erfarnaste. Det blev bråttom, på två månader måste nytt förslag komma. Så blev det och vände upp-och-ner på det mesta.

P-hus bredvid blev i stället ovanpå äventyrsdel och omklädning eftersom 50:ans bassängrum hade för stor spännvidd. Så att P-våningsplan intill Nygatan skuggar lägsta våningarna förstör solmiljön för evigt för de boende där. 500 kvm:s behov blev 3 500 kvm, dvs 3 000 kvm överytor ingen begärt. Se här från hemsidan för Umeå Badhus AB

Styrelsen för Umeå Badhus AB har nu fastställt utformning och ytor för den nya anläggningen i kvarteret Nanna. Ytorna har i förslaget ökats med närmare 3 000 m2 och uppgår för badhusdelen till totalt cirka 11 300 m2 vilket är en ökning med 2943 m2 från det förslag som har presenterats tidigare.

(Informatione missar ökningen i väggar och pelare pga P-hus ovanpå baddel, min anm)

Men 50:a-ökningen och hopp/djup-bassäng tvingade ändå äventyrsdelen att krympa till 850 kvm, förra gången var till 1 050, det KD-Kerr dec-2012 ansåg för litet genom minskningen från Lerstenens 1250 kvm, detta eftersom omklädningen inte kunde dras ner. Men egentligen är minskningen än värre jämfört med Badutredningens 2 500 kvm äventyrsbad, se här längst t v, därefter anbudsförslaget och t h nuvarande, 1/3 av badutredningens!

Nannabad utrd lerst badb

Överytorna gick till större gym över 1 500 kvm och större relax i källlarplan utan att detta begärts och sedan godkänts av KF. Plus annat som inte heller krävts. 3 000 kvm överytor kostrar omkring 100 mkr och dyrare drift på 3-4 mkr/år enligt schablon i branschen. Men än mer i verkligheten då mer gymytor och relax riskerar ge marginalförluster.

Så går det får att det är för bråttom och marknadsundersökningar inte görs och ingen som synar alternativ kritiskt. T ex informerades Fritidsnämnden en dryg månad efter presentationen i november och noterade denna i protokoll, dvs ingen granskningstid gav.

Samma för simsporternas nya styrelser våren 2013, som inte fick chans att gå ut till medlemmar för information och synpunkter, eftersom det var bråttom igen, anbudsunderlaget skulle bara ut. Allt för att hinna få klart bygglov och byggstart omgående.

Så under alla dessa bad/sim-planeringsår sedan M:s Anders Ågrens motion 2004 om ny simhall och därpå följande badutredning i 2-3 år, var nu badbolaget allra sämst på information och demokratiskt inflytande.

Ja, inte ens en budget togs fram för detta, än mindre driftskostnader! Och utan att Kommunfullmäktige fått yttra sig om ändringarna som bolagsordningen anger!

 

 

2 kommentarer

  1. Lars A Grahn

    Bäste Urban,
    Din inledningssvensja är dålig. I övrigt jobbigt att läsa dina blogg.
    Dina upprepningar tröttar ut läsarna.
    Skriv max en gång var fjortonde dag, för det kommer väl inget nytt tidigare, eller hur ?
    Du har ju hur mång med dig att badhuset är felplacerat, men förstör inte det hela.
    Mång kan börja med att inte hålla på så kallade rättshaveristerna.
    Dvs ta det lugnt.

    • Urban Bengtson (inläggsförfattare)

      Upprepningar är en pedagogik som om något behövs gentemot politiken, som nog är än värre i upprepningar, och har sin bakgrund i att bli trodd. Samma för min blogg, budskapet ska bli trott och självklart, så att det ska kännas möjligt att påverka till förändring. F ö rättshaverist har inget med detta att göra, är inte fråga om någon rättsprocess utan politisk sådan. Och badbolagets sätt att inte föra stora förändringar till Kommunfullmäktige är emot bolagsordningen och liknar då mer att ”rättshaverera”. F ö ordet rättshaverist har egentligen inget med haveri att göra, det kommer från tyskans rechtshaberei, dvs ha rätt helt enkelt. Och för att få rätt, särskilt mot prestigemakt, gäller inte lugna gatan för att lyckas, utan flitighet och upprepning.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.