Umeås Badbeslut rivs upp! Ekonomin spräcks pga överytor +40% = 120 mkr! Bostäder på Nanna och ny simanläggning ger Alla-vinner-koncept!

Umeås Badbeslut rivs upp! Ekonomin spräcks pga överytor +40% = 120 mkr! Bostäder på Nanna och ny simanläggning ger Alla-vinner-koncept!

Hoppet om att Nannabadbyggandet rivs upp är att Centerpartiets gruppledare i Umeå kommun, Mattias Larsson, sagt mig att Kommunfullmäktige kan stoppa badplanerna. I tisdags mötte jag Christer Lindvall (S), också badbolagsstyrelseledamot som uttryckte tveksamhet till höga driftskostnader.

Annat hopp är att partierna inte verkar insett överytorna i badbygget sedan Kommunfullmäktige i maj 2012 gav uppdrag till Umeå Badhus AB att planera, bygga och förvalta ett Nannabad. Här beskriver badbolaget det på sin hemsida och 2013-04-16. P-husytor byttes mot badhusytor. Men utan KF-beslut som bolagsordningen säger.

Utformning och ytor i Umeå Badhus

Styrelsen för Umeå Badhus AB har nu fastställt utformning och ytor för den nya anläggningen i kvarteret Nanna. Ytorna har i förslaget ökats med närmare  3 000 m2 och uppgår för badhusdelen till totalt cirka 11 300 m2 vilket är en ökning med 2943 m2 från det förslag som har presenterats tidigare. Samtidigt har garagedelen minskat med 3000 m2 och kommer att rymma drygt 200 bilar. Den totala ytan har ökat med cirka 550 m2 (BTA).

Och nedan är ur tabell i jämförelser mellan maj-12-förslag och april-13-förslag.

Här från hemsidan för Umeå Badhus AB                       April 2013       Maj 2012     Överytor

Nanna överytor 3000

Notera felräkningen av badbolaget, 11 337 – 8 257 är inte 2 943 utan 3 080  kvm, 37 % överytor! Och 490 kvm mer för pelare/väggar, som är pga P-hus ovanpå äventyrsdel, ger 3 570 kvm mer, eller 43 %.

Överytorna nu motsvarar 120 mkr och 4- 5 mkr/år mer i drift, har INTE bergärts (utom för 50:an och djupbassäng om c:a 500 kvm) utan bara ”blivit till”. Hur, har de som svarat Lindvall-S och Larsson-C, inte kunnat ange.

Dessa fördyringar kommer att nästa år synas av Fritidsnämnden/Umeå Fritid. Då kommer ekonomin att spräckas för Nannabadbygget, blir valfråga och rivs upp. Vinsterna för kommunen i att lösa ut entreprenörerna kommer genast och byggsidan blir vinnare när nytt skapas för Nannakvarteret, som bostäder och ny simanläggning kommer i annat läge. Alla-vinner-koncept!

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.