Umeås Fördyrande Nannabad mot billigare och bättre, se typbadhus från badbranschen i Sverige. Nyttja detta när badbygget stoppats pga för dyrt.

Umeås Fördyrande Nannabad mot billigare och bättre, se typbadhus från badbranschen i Sverige. Nyttja detta när badbygget stoppats pga för dyrt.

Liknande var upplägget med privata aktörer, Lerstenen AB, m fl, i avtal om kommunkostnad på 22 mkr/år i 25 år med viss uppräkning. Men så fråntogs man projektet hösten 2011 med motiveringen den blev för dyrt, kostnaderna måste ner ansåg kommunledningen i Umeå.

Ett kommunalt bolag, Umeå Badhus AB, bildades maj 2012 i Kommunfullmäktige för att göra det mer ekonomiskt. Nu vet vi hur det är (och politikerna visste före bygglovet i maj 2013), 10 mkr/år dyrare, över 30 mkr/år och säkert än mer då besökssiffrorna överskattats. Plus överytor i badhusdelen på 3 000 kvm, 37 % och 100 mkr mer (men äventyrsbadet mindre ändå), så riskerar driften hamna på närmare 40 mkr/år, dubbelt mot Lerstenen.

Nannabadbygget måste stoppas om inte kommunen ska få en ”avgrundsekonomi” som ger nya svallvågor för fler neddragningar än som nu blivit. Kontakt med nedan intressenter/aktörer ger billigare, bättre, samt i lägen som inte hindrar bostäder som Nannakvarteret och med utemiljö att utvecklas i, som Svenska Simförbundet har som ”ska” för nya bad- och simanläggningar.

(Dagens besked om sponsor som drar sig ur Vallbergets skidsatsning bör ge tankeställare ekonomiskt, kanske också ang. Lerstenens avslut, för det finns uppgifter att man där insåg det oekonomiska i Nannabad och ville slippa bygget, så här kan finnas något för medierna att också gräva i detta nu sju år så olycksaliga och allt dyrare bad/sim-projekt.)

Typbadhus lanseras i Tyresö Aquarena

Pressmeddelande  •  2013-11-26 15:25 CET

undefined

För kommuner som inte vill bygga och driva badhus i egen regi finns nu färdigt upphandlingsbart alternativ. Vid ett seminarium den 21 november i Tyresö Aquarena presenterades typbadhus i några olika varianter, som kan upphandlas enligt den så kallade Tyresömodellen. 

Tyresömodellen innebär att kommunen köper en badtjänst. Tyresö kommun fick i december 2012 ett nytt fint badhus, Tyresö Aquarena. Kommunens åtagande begränsar sig till en årlig ersättning på 14 miljoner kronor. Leverantöreren svarar för finansiering, byggande, ägande och drift  av badhuset under 30 år.

Enligt Åke Skoglund, chef för samhällsbyggandsförvaltningen i Tyresö kommun, valdes denna upphandlingsmodell eftersom kommunen bedömde att en professionell privat aktör skulle ha bättre förutsättningar än kommunen att bygga ett väl fungerande badhus och att driva det effektivt. Dessutom innebär en fast årlig ersättning att alla risker för fördyringar i projektet ligger på leverantören.

Typbadhus för mindre kommuner

Tyresö kommuns avtalspart för Tyresö Aquarena är bolaget Tagehus, ett välrenommerat familjeägt bolag i fastighetsbranschen. Nu har Tagehus tillsammans Medley, NCC-Anjobygg  och Liljewall arkiteter, alla samarbetspartners i Tyresöprojektet, tagit fram tre olika typbadhus för kommuner med 10-30 000 invånare.

———

Fördelar för kommunen

Olle Stadig, projektutvecklare på Tagehus, framhöll att Tyresömodellen innebär en avsevärd förenkling för kommunen. Kommunen gör en upphandling och får ett avtal att hålla rätt på. Det kan jämföras med hundratal avtal som är kopplade till ägande, byggande och drift av badhus i en traditionell kommun. Olle Stadig gjorde också reklam för SKL:s skrift Konkurrenspräglad dialog som mer detaljerat beskriver Tyresömodellen.

——————

Särskilt för mindre kommuner, där de egna resurserna inom byggande och bad är begränsade, borde Typbadhuset och Tyresömodellen kunna vara attraktiv. Den årliga kostnaden för typbadhuset är, enligt Olle Stadig, 5-10 miljoner kronor. Kostnaden varierar beroende på om den större eller mindre typbadhuset väljs och beroende på hur många besök som kan förväntas. Summan inkluderar alla kostnader för badhuset under 30 år.

——-

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.