Umeås Tillväxt i simhus på campus mot missväxt med badhus i cityläge, i ”Simhus för tillväxt är bättre”!

Umeås Tillväxt i simhus på campus mot missväxt med badhus i cityläge, i ”Simhus för tillväxt är bättre”!

Idag i VK beskrivs ”missväxten” med Nannabadbygget och hur tillväxt kan trollas fram med ett ”Simsalabim” genom siminnovationen simkanal om drygt 100 m ”runt” och flexibel för 50 och 25 m samt strömmande vatten som ger roligare simning för hälsosim och bättre siminlärning. 

http://www.vk.se/1091365/simhus-for-tillvaxt-ar-battre-simhus

Här medan är illustrationer med SIMHUSET t h och t v simkanalen i en simarena med bl a 25:a, som kan bli 50:a. Och sammantaget placerat på campus vid IKSU Sportcenter ge besparingar i 100-miljonersklassen och driftsvinster på 15-20 mkr/år jämfört med nuvarande Nannabadplaner. Under bilderna hela inlägget.

SImhus SImarena kansla

Simhus för tillväxt är bättre

DEBATTARTIKLAR Det är nödvändigt att gå från missväxt i badhus till simhus med tillväxt i Umeå. Det är nödvändigt att vända misstron mot umepolitikens ”besluta först – planera sedan” till motsatsen, tilltro. Så kan ske genom att dyrt missväxtbadhus i centrum stoppas och billigare tillväxtsimhus i ett bättre läge skapas.
Det skriver Urban Bengtson, Umeå.

Simhus på campus för tillväxt eller missväxt med Nannabadhus i cityläge, det är frågan för framtidens bad/simning i Umeå. Särskilt då Kulturväven, där Balticgruppen bygger fint vågat hus i öppet läge och kommunen får ge innehåll som gynnar tillväxt. I kontrast till Nannabadets instängda läge som innebär en ofin fyrkantsbyggnad vilken bäddar för missväxt.

Missväxt är växande som missas med fel badläge i centrum när rätt placering är utemiljö för sol, frisk luft och utveckling. Ett läge inget parti förordade medan man månar om Ikea i bästa-läge för ekonomi och attraktion. Men för kostsammaste anläggningen badhus/simhall, gäller inte samma genomtänkthet.

Missväxt är ”tänkte inte på det”, att badhus i gatunivå mitt i stan ger mörklagda/insynsskyddade fönster i byggnad à la skokartong och känsla av bunker/hangar, ej heller passande i omgivning präglad av god arkitektur och äldre hus.

Missväxt är Nannabad med dyrt bad i drift, dyraste p-avgifterna med dyraste hyrorna jämfört med lägen i fritidsområden och dyraste investeringen genom förlorad alternativintäkt för tomtmarken, 50-75 miljoner kronor.

Nu har det blivit än dyrare med överytor på 35 procent, 3 000 kvadratmeter (till 11 300) för 100 miljoner kronor och 3-4 miljoner kronor/år i högre driftskostnad – motsvarade 300 nya dagisplatser respektive nästan en förskoleavdelning varje år! Samt inte beslutat i kommunfullmäktige som bolagsordningen för badbolaget stadgar.

Tillväxt är att bygga för idrott och motion i områden där uteverksamhet kan kombineras och för att kunna bygga ut och växa till ”sporthandelsområde” eller ”idrottsgalleria”.

Tillväxt är att gynna turism för bad/simning, även för de med husvagnar och bussar att parkera (svårt i city), och där friluftsområden är viktiga för barnfamiljer.

Tillväxt är att anamma innovationer och erfarenhet. För bad/simning är då inte ”badhus” det nya utan ”simhus”, där simmandet är i fokus. Det handlar om en simidé med simhus som har en simkanal om 110 meter ”runt” eller simbanor på vardera sidan om mittgång, plus fem meter sväng i vardera änden. Simhuset är flexibelt för fyra 50-m-banor med isatta väggar samt så också för åtta 25-m-banor.

Bättre siminlärning på tre sätt, medströms, motströms och oströms (= stillastående vatten). Rehabsim bra i medström liksom vattenlöpning för alternativ träning och där springsimmande efter varandra är som i skidspår och fler ryms. Effektivare simträning med snabbträning medströms och tung träning motströms plus bättre möjlighet att filma. Bekvämare motionssim genom att glida med, jobbigare en stund i motströms samt vanligt ”stillaströms”. Omväxling ger roligare simmande. Och en större attraktion som ger fler simbesökare.

Plus en tävlings-25:a intill blir prislappen 120 miljoner kronor (mot Nannabads tre gånger mer) samt driftskostnad på cirka 15 miljoner kronor per år (halva Nannabads). Än lägre kostnader i läge på campus i sportområdet där 50:a i stället för 25:a kan byggas till simhuset för 30 miljoner kronor.

Och än mer ekonomisk i OPS-modell, offentlig-privat samverkan, som nyligen presenterades vid badhusseminarium i Stockholm där nya Tyresö Aquarena har en driftkostnad på 14 miljoner kronor i 30 år i avtal med kommunen. Att jämföra med badbolagets Nannabad och osäkra siffror 30, 35, 40 … miljoner kronor/år och ökning med åren.

Med lärdom av Tyresöprojektet och långsiktigt säkrad driftskostnad samt studier hos grannen i öster Finland, där badhotell i friluftsområde har en liknande simkanal, kan näringsliv som vill investera i tjänsteutveckling utveckla ”simhus med hälsosam” i ett ”SimSportHotell” på campus i Umeå – och stå modell för övriga Sverige.

Så kan misstro mot umepolitikens ”besluta först – planera sedan” vändas till motsatsen, tilltro. Genom att missväxtbadhus stoppas och tillväxtsimhus skapas; en politikens trollformel ”simsalabim” helt enkelt.

Urban Bengtson

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.