Umeås Sämsta badutformning jämfört andra Nannaförslag och i Sverige. Umeå simhall Sverigebäst 1970 mot Nannabad sämst 2014.

Umeås Sämsta badutformning jämfört andra Nannaförslag och i Sverige. Umeå simhall Sverigebäst 1970 mot Nannabad sämst 2014.

Simhallen på Haga/Gammlia utreddes för olika lägen, röstades om, fick idrottsområde och friluftsmiljö för samverkan med andra sporter och utvecklings/utbyggnadsmöjligheter.

Det var Umeåanda av bästa möjliga för umebor och besökare och uppskattats i över 40 år. Annat mot Umeåanda idag om enighet och undvika allmänhetens åsikter/påverkan.

När S med Kajen och M med Nolia som bästaalternativ inte kunde enas om placering och inte ville rösta eller folkomrösta, valdes att bli eniga om läge man ogillade lika mycket, kv Nanna. Som S-V-M-FP-C-KD beslöt om 2007 (Miljöpartiet sa nej och nuvarande Arbetarpartiet inbjöds ej till avgörande första beslutet). Umeå hade badutredning 2004-2006 dessförinnan efter motion av Anders Ågren (M).

Viktigt är att veta att i opinionsundersökningar vann Nolia och utredningen sa nej till Nannaläge pga logistikproblem. Vilket politiken då godtog och val mellan Kajen och Nolia.

Men i stället för Umeåanda av det bästa valdes i anda av enighet som gav det inget parti förordade, som blivit det sämsta nu, se nedan jämförelser.

Nanna 9 ritningar

Uppe t v Badutredningen med 50:a, hopp/djup-, och undervisningsbassäng samt äventyrsbad på 2 500 kvm. Uppe t h de privata aktörerna Lerstenen som fick uppdraget i stadsutvecklingsprojektet 2008 med äventyrsdel på 1 250 kvm. I mitten på collaget nuvarande Nannabadritning med 850 kvm. Störst, mindre och minst nu 2014!

Ovanför Nannaritning är från Angered (Göteborg) av samma arkitektbyrå som Nannabad. Omklädning, mm har direktingång till stora bassängen (25:a) och direkt till äventyrsdel, utan störande genomgångar som äventyrsbadet i Nannabad. Badutredningens förslag liksom Lerstenens har samma självklara planlösning, direktsamband utan störande passager. I mittenraden t v Linköping och t h Malmöförslag också direkt mellan omkl, mm och bassänger. Samma har nederst t v Norrvidden-Medley som förlorade Umeåuppdraget.

Nannabad blir sämst funktionsmässigt med sämre arbetsmiljö och fördyringar. Vattenrutschkanor längst bort utan uppsikt och i inträngt i rum på under 100 kvm med tre rutschar, ger hög ljudvolym och varmt, jobbigt både för badande och personal. Dessa problem finns inte i tidigare nämnda ritningar. Jämfört Linköping och Malmö har Umeå ingen utemiljö och inga utvecklingsmöjligheter, något Svenska Simförbundet säger ”ska” om i sina anvisningar.

I mitten längst ner min simarenaidé med simkanal vid 50:an som kan ha flyttbara läktare över och över bassängerna på kortsidan så klaras 50:a-SM. Då kan Umeå få SM-vecka sommar, vilket inte går med Nanna-50:a. Längst ner t h Balticgruppen vision om bad- och simanläggning ovanpå en evenemangsarena, på Hamrinsberget, med utformning och storlek som kan klarar SM och utformning som blir funktionsbra.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.