Umeås Byggnadsordningar och badprospekt följs inte i Nannabads skokartongbyggnad för ”mycket höga arkitektoniska ambitioner” och ”konstnärlig kvalitet”, se bildcollage.

Umeås Byggnadsordningar och badprospekt följs inte i Nannabads skokartongbyggnad för ”mycket höga arkitektoniska ambitioner” och ”konstnärlig kvalitet”, se bildcollage.

Badprospektet från 2008 för stadsutvecklingsprojektet där privata aktören Lerstenen AB, m fl först fick uppdraget, som sedan Umeå kommun tog av och gav till nybildat kommunalt badbolag, angav i p 3.8 Gestaltning följande:

Byggnaderna skall förhålla sig till staden i övrigt i allmänhet och de inom området kvarvarande byggnaderna i synnerhet. Exploateringen skall innebära ett unikt tillskott till stadskärnan och stadsbilden med mycket höga arkitektoniska ambitioner.

Byggnadsordningar som Umeå kommun lagt fram och allmänheten fått ge synpunkter på (vilket aldrig allmänheten fått göra i Nannabadplanerna, inte heller Kommunfullmäktige utan läget bestämdes i en snäv krets politiker utan både Fritidsnämnden/Umeå Fritid och simsporterna) har bl a följande:

Där Nannabad är ska Östra Kyrkogatans ”karaktär bevaras och utvecklas” och att placering/utformning ”stärker gaturummets och befintliga byggnaders värden”.

Allt detta gällde för de privata aktörernas olika förslag. Nedan collage har överst och nederst förslag som följer byggnadsordningar och badsprospekt, dvs politikens krav. Även skissen t v i mittenraden och Umeå simhall t h uppfyller kommunvillkoren.

Nanna Byggnadsordningar collage

MEN inte Nannabad nere t v i 4-collaget med skokartongen till byggnad och med tjusiga Mimerskolan, gamla Gymnastikenhuset och bostäder intill. Dessa låga arkitektoniska resultat har det kommunala badbolaget släppt igenom utan erinran.

Varför, och varför under 2014-åren när Konstnärligt campus lyfts fram och Kulturväven har konstnärlig kvalitet? Varför ska badhus/simhal få denna förfulning i sig och av centrum, än värre med tanke på dagens ståtliga Umeå simhall?

Har badbolagsstyrelseledamöterna Lennart Holmlund, Marie-Louise Rönnmark och Christer Lindvall, S, Lasse Jacobson, V, Anders Ågren, M, Peder Westerberg, FP och Mattias Larsson, C, några svar. Eller gäller igen för Nannabadplanerna ”tänkte inte på det”.

OM SÅ TÄNK TILL, TÄNK OM OCH TA NYA SIMTAG, innan också det estetiska badfiaskot är ett faktum (förut missar med miniäventyrsbad under 1 000 kvm och inga 50:a-SM så ingen SM-vecka sommar).

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.