Umeås Lekparkers stopp, ledsna reaktioner och tysta politiker! Hallå och ändrade beslut om hundlatriner! Hundar viktigare än barn i Umeå?!

Umeås Lekparkers stopp, ledsna reaktioner och tysta politiker! Hallå och ändrade beslut om hundlatriner! Hundar viktigare än barn i Umeå?!

  • Jag tror ta mig tusan kommunen lyckats med att göra indragningar inom allt som gör att det känns värt att betala en av landets högsta skatter. Lekparker, öppna förskolan, större barngrupper på förskolan, släcker gatubelysning, snöröjning, hundlatriner, vägunderhåll etc. etc. Men till ett dyrt och litet (läs: oprisvärt) badhus som totalt saknar utbyggnadsmöjligheter i en stad som förväntas växa till 200 000, dit verkar det minsann finnas oändligt med pengar
  • Lars Andersson 
    Men vi har ju iaf kulturhuvudstadsåret! Som inte har något samband med alla indragningar som plötsligt dykt upp eller?
    Ars Landersson
    • Det har faktiskt inget samband. Kulturhuvudstadsåret är finansierat sedan länge, den kommunala delen av pengarna avsattes 2009-2010. Kommunen har gjort rejäla vinster varje år fram till 2013-2014 då bland annat förändrade skatteregler gjorde att man tvingades till besparingar på 350 miljoner. Det säger sig självt att de 100 miljoner som kommunen avsatte för fyra år sedan inte kan orsaka ett minus på 350 miljoner. Men det verkar finnas många som vill sprida den falska bilden att besparingarna är kulturhuvudstadsårets fel.
      fd .Kommunekonom  
      • Klart att K 2014 pengarna har kunnat användas till något vettigare än lekstuga för politikerna m fl. Medel inom en budget är inte låsta utan kan rulla över till kommande behov.
        Umeå kommun har helt enkelt levt över sina tillgångar(intäkter)
        ekonomen 
        Men är det inte samma börs men olika sedelfack?
      • Dubbelsuck!,,,
      • Magnus
      • Så hade man inte plöjt ner de 100 miljonerna i kulturhuvudstadsåret 2010 hade underskottet allså varit 250 milj istället för 350 milj? Är du en sådan person som tycker att: ”Äh, skit samma om jag köper ett hus för 3 eller 5 miljoner. Jag kommer ändå aldrig kunna betala tillbaks lånet…..”

        Det är väl självklart att K2014 är en bidragande orsak till att vi får läsa sånahär artiklar. Eller ska ni fortsätta stoppa huvudet i sanden?
  • ivan 
    Klassiskt kommuntänk, det är precis dessa saker som gör att bolag drivna i privat regi fungerar bättre ekonomiskt. Finns liksom inget framtidstänk… Det är årsbudget efter årsbudget, vad som kommer nästa år har man ingen aning om. Bygg en sak ena året, riv det nästa, bygg nytt igen efter 5år…
    Ledsen far och dotter
  • Ca 200 000 i besparing för 22 lekparker. 200 000 kan inte vara mer än växelpengar i sammanhanget, och för det får vi hela 22 st lekparker. Det tycker jag låter ganska prisvärt. Vi är nere på absurda summor som vad en eller ett par enstaka fyrverkeripjäser kostar vid offentliga fyrverkerier per lekplats. Hur prioriterar kommunen? Det måste finnas någonting annat att spara in på, som ger större besparing och/eller mindre negativt avtryck hos innevånarna.

    Dessutom, bara nermontering av 22 lekparker borde det kosta bra mycket mer än 200 000. Så ett spartips: montera INTE ner lekparker!
    Frustrerad förälder
  • ”Satsa mer på unga instället för parker”. Hallå? Ni lägger ju ner öppna förskolan och gör massor av försämringar för unga. Det är ett av världens mest oprisvärda badhus det satsas på istället.
    Jabba
  • Lite ironiskt att man säger att man ska satsa mer pengar på unga och ett led i det beslutet är att riva lekparker. Får det inte riktigt att gå ihop. Ingen på VK som reflekerat över det?
    Filip
  • Att lägga ner lekparker är ingen satsning på de yngre.
    Hur kan en så stor kommun med så hög kommunalskatt ha så lite pengar?
    När skall raset sluta?
    Per H
  • Jag trodde Umeå kommun försökte bli en attraktiv inflyttningskommun.
    Dvs lockande även för småbarnsföräldrar.
    Visa nu att inte alla pengar gått till K2014 jippot.
    Det sker en generationsväxling i dessa stadsdelar och lekparkerna måste givetvis vara kvar då det blir en alltmer förtätning av bostadsbebyggelsen.

    /Berghemsbo sedan 1955- nu med barnbarnen i lekparken
    Urban Bengtson
  • Tyvärr, det blir värre om Nannabadbygget fullföljs med 3000 kvm överytor och 100 mkr mer i investering. Stoppas badbygget och äventyrbad spolas kan 50:a och övriga bassänger spara in 200 mkr vid placering på campus och 20 mkr/år sparas i drift. Samt sälja kv Nanna för 100 mkr som genast ger pengar som kan utöka lekparker, hundlatriner, snöröjning, etc som nu dras in på.

    Ekonomin hänger ihop och det såg högsta kommuncheferna i fjol med förslag om att skjuta på Nannabad i två år (och då hade det sänkts senare). Men S-V-M-FP-C-KD-partierna ville inte inse detta utan drev på badbygget och så kommer dessa neddragningar, än värre kommande år. Om inte omtag för nya simtag tas nu.
  • En besparing på ynka 200 tusen, Det måste finnas andra besparingar att göra, möjligen inte inom tekniska området, men tillsammans kan våra politiker bättre, eller? 200000 kr motsvarar kostnaden för en liten deltidstjänst, effekten av en nedläggning är för stor i relation till besparingen! Nya biblioteket kräver mer personal p g a flera entréer, var det inte någon som räknade på driftkostnader? Lösning,
    sämre öppettider?
  • Vi bodde i Övik. Där fanns inga lekparker att tala om, förutom typ en i centrala byn. Det var och är helt tragiskt. Vi flyttade till Umeå och barnen tycker jättemycket om de olika lekparkerna som finns här.

    Säg inte att vi ska gå ”the Övik way” och inte ha lekparker till barnen!!!

    Skärpning!
    Erik
  • Det var inte bara socialdemokraterna och vänsterpartiet som var med på beslutet att dra ned på lekparkerna. Även de borgerliga partierna står bakom detta.
    Urban Bengtson
    Detta är så sanslöst det kan bli, när man vet att avbryts Nannabadbygget, kvarteret säljs med byggrätt och för bostäder (nu bad grop kan bli P-garage) samt äventyrsbad slopas tills vidare, men 50:an och andra bassänger byggs, så frigörs pengar för fler lekparker, mer hundlatriner, bättre snöröjning, o s v.
  • 100 mkr kan fås för såld Nannatomt (nu fås ingenting), 200 mkr sparas in med 50:a och bassänger och 15-20 mkr/år sparas i drift om simbyggnation blir på campus vid IKSU:s simhall genom samverkan och synergieffekter.

    Nu handlar det om Umeås sex partier S-V-M-FP-C-KD förmår släppa på banden för detta felläge för bad/simning och se att valvinnare blir det med stopp för Nannadopp. Just nu plockar Miljöpartiet och Arbetarpartier poänger, och säkert röster med konsekvent nej till Nannabad ända sedan de övriga beslöt för sju år sedan.
  • Vad är det Umeås politiker gör med vår stad!? Dags att börja protestera. Kan ju inte vara många umeåbor som tycker att politikerna gör rätt prioriteringar.
    vilsen väljare  
    • Och vad har vi för alternativ?
      Alla partier i Umeå leker följa Holmlund!
      Sd??
      Morsan 
  • Helt sjukt! Vad tänker de med?
    Filip 
  • Men gratis datorer till eleverna, och gärna från klass 1 , så att dom kan spela på och växa på bredden. Grattis Landstinget som får ta tag i kommande fellevnadssjukdomar.
  • Anders 
    Inget barn förtjänar detta, kulturen har sitt pris. 🙁

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.