Umeås Tillplattade (tak) Nannabad illa inte bara för väta. Utan illa estetiskt och arkitektoniskt enl student-reaktioner vid visning av nedan bilder.

Umeås Tillplattade (tak) Nannabad illa inte bara för väta. Utan illa estetiskt och arkitektoniskt enl student-reaktioner vid visning av nedan bilder.

Förra bloggen handlade om plattakproblem vid regn och snö. Denna blogg vill föra in hur studenter vid Arkitekthögskolan reagerade negativt över den nästan bunkerliknande badbyggnaden (får mörklagda fönster pga insynsrisker i centrum).

Det var efter ett mycket intressant anförande idag på Arkitekthögskolan av förra stadsarkitekten i Umeå 1960-90, Hans Åkerlind studenterna fick badcollaget. Även Åkerlind fick detta och hade inte sett Nannabadritningen, men såg förvånad ut.

Så Umeå politiska partier, gå samman och bjud in Åkerlind, ni kommer att förundras och förvånas samt också förfäras av budskapet. Och till arkitektstudenter, ta till er det vi fick veta nu och bry er om Umeås byggande, också om att förändra, ja, även riva dåliga lösningar som att ”riva upp” fyrkantiga och bunkerlika badhus.

Det är mer ni och inte sådana som förra stadsarkitekten och jag som ska leva med nytt för bad/simning i 40-50 år framåt. Fick Umeås Sveriges bästa simhall, även utseendemässigt, 1970 av dåtidens politiker, ska Umeå som 2014-stad också ha det bästa..inte det sämsta som nu med Nannabad i ett tillplattat hus.

Nanna 9 bad tak

Här syns Nannabads platta tak i mitten omgivet av i översta raden fr v Umeå badhus vid kajen/kyrkan och sedan två ritningar, ej byggda badhus med brutna tak. Därunder t v Gamla badhuset från 1930, här av konstnären/simmaren Lasse Gustafsson och t h dagens Umeå simhall 1970, båda med sluttande tak. Nederst fr v Hörnefors simhall, Holmsunds med Aquarena och Umeå Simsällskaps ritning för 50:a med välvt tak som gamla Sporthallen.

Så förr förstod sig arkitekter och kommunansvariga i Umeå på vikten av ickeplatta tak, risker för fuktproblem och på estetik och utformning med höga arkitektoniska ambitioner. Nu är det lågt och platt som gäller, inget för ett Umeå2014-år att yvas över. Inte heller för 40-50 år framåt, varför enda raka är Nannabadstopp och omtag för nya simtag på annan plats och bättre byggnationer. Och snyggare!

 

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.