Umeås Norrlandskonkurrentstad Sundsvall utvecklar ny simhall/sporthall vid campus, att lära för Umeå som tränger in bad/simning i cityläge utan utveckling.

Umeås Norrlandskonkurrentstad Sundsvall utvecklar ny simhall/sporthall vid campus, att lära för Umeå som tränger in bad/simning i cityläge utan utveckling.

Se nedan ur Sundsvalls Tidning och Dagbladet, och se hur simningen får läge man önskat, inte oönskat som här i och av Umeå kommun. Se också nedan bild där Himlabadet är i mitten, ute-50:a t v och t h sporthall och nuvarande simhall. Här ska rivas och byggas nytt och även området på andra sidan vägen användas. Mycket att lära för Umeå.

Nanna Sunddsvall nytt

http://dagbladet.se/nyheter/sundsvall/1.6948905-arena-och-simhall-ska-byggas-igen

Arena och simhall ska byggas igen

Sundsvall

Återigen presenteras ett förslag till matcharena och ny simhall.
Förslaget ryms inom tidigare fattade kostnadsramar och investeringen hamnar på dryga 400 miljoner kronor.
Efter flera uppskjutna beslut hoppas nu en bred politisk enighet att planerna ska bli genomförda.

Relaterat

I dag presenterades nya planer för hur den gamla simhallen och sporthallen ska ersättas.
När det gäller simhallen, som är den mest akuta av de två, så hoppas kultur- och fritidsnämndens ordförande, Reinhold Hellgren (C), på att bygget ska kunna vara i gång redan till hösten.
– Mycket av projekteringen är redan gjord. Där är planen att bygga en ny multibassäng på 25 meter som ska kunna fungera för simträning medan den gamla simhallen rivs och ersätts med en ny, säger han.
Kostnaden för den delen av projektet ligger på 150 miljoner kronor.
När det gäller matcharenan har kommunen låtit konsulten Peter Byström titta på och komma med ett förslag till hur den skulle kunna se ut.
Han har varit och tittat på, bland annat, arenan i Norrköping och fastnat för deras lite enklare koncept.
Planen är att bygga den på tomten där Berners tidigare höll till.
– Där föreslår jag att man ska bygga en arena med matchmöjligheter både för basket och innebandy och en friidrottsdel med en rundbana på 200 meter, säger Peter Byström.
I basket/innebandy-delen blir det dessutom möjligt att ordna event i storleksordningen ”Lars Winnerbäck-konserter” med cirka 3 000 i publiken.
– Jag ser också att det blir en gångbro över Universitetsallén som sammanbinder byggnaderna, säger Peter Byström.
Projektkostnaden för arenadelen beräknas till 220 miljoner kronor men då tillkommer lite kostnader, bland annat för gångbron.
När den delen är färdig är det dags att ge sig på gamla sporthallen som ska få sig en ansiktslyftning för 45 miljoner kronor. I den får innebandylagen fortsätta att träna. Basketlagen får träna i nya arenan.
Det är inte bara föreningar som får ta del av nybyggnationerna. I området finns flera skolor som utnyttjar lokalerna för sin idrottsverksamhet.
– Alla partier utom Sverigedemokraterna står bakom planerna. Vi hoppas att beslut ska tas för nya arenan i november och att spaden sätts i jorden under nästa år, säger Reinhold Hellgren.
Om simhallsbygget ska i gång till hösten så måste ett beslut tas i fullmäktige innan dess om planerna ska bli verklighet.
Jörgen Edin från Sundsvalls simsällskap konstaterar apropå historiken:
– Bara det blir av, blir det bra.
Mats Olsson060-66 35 91[email protected]

http://st.nu/medelpad/sundsvall/1.6948795-loften-om-bygget-av-ny-sportarena

Löften om bygget av ny sportarena

Sundsvall

Nu kommer ett nytt politiskt utspel från de politiska blocken.
Eller ett nygammalt rättare sagt:
”Vi ska bygga en ny simhall och en ny sportarena.”

FAKTA

Investeringar

I det investeringsbeslut som togs ifjol handlade det om satsningar på 3,1 miljarder kronor. Största potten fick barn- och utbildningsförvaltningen på 1,5 miljarder, därefter socialnämnden på 380 miljoner.

Pengarna kommer dock att lånas upp – hur driftkostnaderna ska betalas är inte löst.

För ett år sedan stod politikerna i Sundsvall och lovordade blocköverenskommelsen kring investeringsbudgeten.

Då handlade det om samtliga fastigheter i kommunen, den här gången var inriktningen på de som ska byggas i sport- och simhallsområdet.

Men budskapet var i stort sett detsamma, dock med en hel del förbättringar vad gäller samordning och logistik:

n En ny simhall samt ytterligare en bassäng som kopplar ihop dessa funktioner med det befintliga Himlabadet, med byggstart redan i höst, samt även en renovering av den befintliga sporthallen. Totalkostnad 195 miljoner kronor.

n En ny matcharena för basket och innebandy, med en angränsande friidrottsarena. Byggstart 2015 till en totalkostnad av 220 miljoner kronor.

Vid presskonferensen då planerna presenterades deltog Lars Persson (FP), Reinhold Hellgren (C), Lena Schölander (MP) och João Pinheiro (S).

Representanter för bägge blocken såg nu positivt på att man dels var överens, men också att satsningen betyder mycket för Sundsvalls utveckling.

Det är egentligen bara en fråga som återstår – finansieringen.

Ingen vet hur de ökade driftkostnaderna för kultur- och fritidsnämnden ska betalas.

– Det får vi återkomma till i den kommande budgetprocessen, förklarade Lars Persson och João Pinheiro.

I runda tal handlar det om årliga driftskostnader på uppskattningsvis 30-35 miljoner kronor. Lägg därtill att politikerna också lovat extra satsningar inom skolans område samt inom vård och omsorg på cirka 65 miljoner kronor.

Simhallen blir först ut där man redan i höst kan dra i gång bygget av en mindre simbassäng. Därefter rivs den befintliga simhallen och ersätts med en ny.

– På så vis klarar vi övergången under byggtiden där det hela tiden finns en bassäng, vilket inte minst är bra med tanke på det ökade trycket på anläggningen, säger arenachef Hans Bergqvist.

För den nya sportarenan på andra sidan Universitetsallén är det Peter Byström, Byström Förvaltning, som utrett möjligheterna att hitta en vettig lösning.

– Den nya matcharenan är för basket och innebandy, samt också olika event där det finns likheter med arenan i Norrköping. I friidrottsarenan bredvid finns möjlighet till både träning och tävling, säger Peter Byström.

Föreningarna har också informerats om planerna.

– Jag blev positivt överraskad, det såg bra ut, säger Dragons ordförande Anders Öhrn.

Peter Arnström060–197249[email protected]

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.