Umeås TV 4 bäst på granskning av Nannabadplaner med förändringar som följd, därför illa om TV4 Umeå läggs ned!

Umeås TV 4 bäst på granskning av Nannabadplaner med förändringar som följd, därför illa om TV4 Umeå läggs ned!

TV 4 Umeå har varit bäst på att göra reportage kring bad- och simplaneringen på kv Nanna. Reportage som fått politiker att agera och en del att hicka till av förskräckelse samt gett förändringar i planeringen. Här är några exempel jag minns.

1. Våren 2011 kom TV 4 med avslöjande att 50:a-bassängen hade ingen djupdel. Detta innebar inget utrymme för undervattensrugbyn och ingenstans för dess förening Isbjörnarna då (fanns ingen separat djupbassäng). Därmed försvann också möjligheter för provtagning på djupt vatten, så att Nordmaling skulle bli närmaste provställe.

Resultat. Snabba ryck hos då ansvariga Lerstenen AB och omritning till en djupdel i 50:an.

2. Hösten 2011 tipsade jag TV 4 Umeå på att nya förslaget hade minskat äventyrsbadytorna och reportage gjordes med mig, KD:s gruppledare Veronica Kerr och Byggnadsnämndens ordförande Åsa Ögren (S). Kerr reagerade och gjorde en interpellation till Kommunfullmäktige i december.

Det var nära att hela badprojektet spruckit, men svaret från S-kommunalrådet Holmlund att det var ingen minskning utan ökning. Kerr lät sig nöjas utan att närmare syna ritningen. Senare visade VF/Folkbladet kommunen räknat in cafédelen och fått fler kvm. Men det var mindre, från 1 250 kvm till 1 060.

Resultat: Såg ut att då ge skäl för KD i Umeå att för sin del säga nej till dessa badplaner.

Men KD-ledaren som i KF var beredd att säga nej pga minskningen har inte återkommit, och inte heller reagerat att nu byggs för ännu mindre, under 900 kvm äventyrsbad. Så TV4 Umeå har all anledning att återkomma och få argument för att få vara kvar med lokalsändningar för gransknings av makten. Nedan de olika äventyrsbadytorna, minst nu.

LERSTENEN 1 250 KVM             BADBOLAG 900 KVM            PROJEKTRITNING 1 060 KVMNanna tre lägen

3. Sommaren 2012 (tror jag) hade TV 4 en serie reportage med inslag från Stockholm av sim- och badbyggeexpertis och driftsoperatörer. Där visades bl a hur 50:an kunde användas för äventyrslek med uppblåsbara flyttyg, som då skulle försvåra för simklubbar och deras 50:a-simmande och att djupdelen med hopp och uv-rugby skulle störa. Samt att åtta banor à 50 m försämrade mot önskade 10 och 50×25 m.

Resultat: Umeå SS och Isbjörnarna sa nej på hösten till det förslag Kommunfullmäktige beslutat maj samma år att badbolaget Umeå Badhus AB skulle bygga. Panik uppstod i kommunledningen, ny risk för att Nannabad spräcktes. Därför gick man med på uv-rugbyns krav på egen djupdel och USS:s att få 50×25-m-bassäng.

Men detta klarade inte projekteringsritningen, i all hast anlitade en ny arkitektkonsult som på kort tid kom med det förslag som nu byggs efter. Som nu visar sig ha överytor på 35 %, 3 000 kvm, till 11 300, varav en mindre del beror på djupbassäng och två banor till, 400 kvm drygt. Och som inte förelagts KF för beslut som bolagsordningen säger om ändringar ”av större vikt”.

4. Även i detta senare har TV 4 Umeå uppmärksammat, men svårt med resurser har gjort att man än inte djupdykt här och fått makthavarna i Umeå att hicka till och göra ändringar. Om nedläggningarna av TV 4:s lokalstationer verkställs, är det bara att hoppas att TV 4 Umeå-redaktionen snarast tar sig an överytorna med dess 100 mkr i fördyring, och mindre äventyrsbad, se ovan.

Resultat som kan bli då: En riksnyhet hur Umeå kommun slösar med skattemedel, bygger mer än beslutat med som följd dyrare drift än vad som sagts vara gränsen. Så att Nannabadbygget helt stoppas. Då kanske riks-TV 4 inser värdet av lokala stationer.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.