Umeås Idrottsmuseum i Simhallens kyrkoliknande hus i Gammlia Idrottscentrum! Rädda Umeå Simhall till byggnadsminne! Bra som vallöfte!

Umeås Idrottsmuseum i Simhallens kyrkoliknande hus i Gammlia Idrottscentrum! Rädda Umeå Simhall till byggnadsminne! Bra som vallöfte!

Det gäller att bilda opinion och verka för att får Umeå simhalls-byggnaden till byggnadsminne och rädda den från rivning. Här bör finnas kulturkrafter i Umeå liksom Västerbottens Museum nära intill och Föreningen för byggnadskultur samt att antagna Byggnadsordningar i Umeå kommun stödjer bevarande.

(HÄR ÄR FRÅN NM I SIMNING NYLIGEN. SE TIDLÖSHETEN I HUSET, MÅSTE BEVARAS!)

Nanna Umeå simhall 3

För oss som varit med från 1970 när simhallen invigdes, vet att Umeå kommuns styrande anlitade dåtidens främsta badarkitekt, Åke E Lindqvist, Stockholm, även Europakänd. ÅL hade nytänkande med vattnet i golvnivå och inga fasta läktare, därav det öppna rummet.

Han ville även ha en 50:a, blev 33 1/3, med brygga för 25 m och 8 1/2  m och förberedde för en 50:a utomhus mellan simhallen och skogen. Om Umeå kommun gjort detta under dessa 44 år, hade ingen Nanna-50:a behövts, utan man hade byggt över och in ute-50:an, ekonomiskt och smart. (Går nu också!)

Men nu driver ett kommunalt badbolag att bygga en 50:a i sämsta läge mitt i trafiktrångt centrum, miljö-ovänligt, olycksfarligt och utan utvecklingsmöjligheter, emot 60-talets politiker och Umeå simhall som viktig i läge, innehåll och arkitektur.

KONICA MINOLTA DIGITAL CAMERA

Simhallen är byggd för 2000-talet medan Nannabadbygget hör till 1800-talet med centrumläge liksom ordet badhus, inte simhall som Umeå kommun 1970. Ovan BADHUS i stan i Umeå är från 1894, nere vid älven. Trångt som på kv Nanna, men utemiljö mot kajen, ingen sådan vid badbygget i stan!

Hur framstående simhallen på Haga/Gammlia är, bevisas av en av Sveriges långvarigaste och främsta simtränare, Malmösonen Lennart ”Leppe” Sundewall, som 1972 blev föreningskonsulent i Umeå Simsällskap, kvar här tills för ett par år sedan, hann med träningsperioder i Holmlunds Sandviks IK och var idrottslärare där.

Numera i Trollhättan och snart som 65-åring pensionär och han brukar säga då att än så länge är detta Sveriges främsta simhall i utformning. 44 års betyg väger tungt för att behålla Umeå simhalls hus för framtiden, t ex som ett Idrottsmuseum. I Gammlia Idrottscentrum!

Nanna Gammlia idrottscentrum

Idrottsmuséet kan ha gymdelen kvar, restaurang i omklädningsdelen och bassängrummen för muséet + söka medel från idrotten, näringslivet, länsstyrelsen och Umeå kommun. Att i muséet få prova gamla idrottsredskap, material igår och design idag, även använda utemiljön mot och i Gammliasskogen, ger aktiverande museum, som data-IT-simulering gör, interaktivt. Med fantasi här finns inga gränser.

Så efter Kvinnomuseum ett Idrottsmuseum! Vilket parti blir först? Bra som vallöfte! 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.