Umeås Simframtid, bättre+roligare i strömsimkanaler i Finland-Danmark-Sundsvall och Umeåidé + Lazy river i Florida, än i fyrkantigt ståbad Nanna.

Umeås Simframtid, bättre+roligare i strömsimkanaler i Finland-Danmark-Sundsvall och Umeåidé + Lazy river i Florida, än i fyrkantigt ståbad på kv Nanna.

Bloggen 15/4 om SIMMAGALLERIA har verklighetsbakgrund i badhotell, dels i Finland, Peurunka, mellan Vasa och gränsen till Ryssland, t v i nedan bildcollage, dels i Köpenhamn, t h. Samt sedan ett par år sedan i Himlabadet i Sundsvall med 70 m lång cirkelformad simkanal jag provat. Ur detta + nya tankar kring lättare siminlärning gav en sim-innovation nere t h, en simkanal på 120 m, flexibel för fyra 50:a-banor med isättbara väggar.

Under collaget ett Nannabads äventyrsdel med stilla-stående och en kortare halvcirkelformad strömkanal om bara 15-20 m. Längst ner illustration av den 200 m långa simkanal där jag upptäckte simströmningens sagolikhet för drygt 20 år sedan vid besök i bad- och simparadiset Wet´n Wild i Orlando, Florida i USA.

Dessförinnan hade lek-och-plask-barn i Umeå Simsällskaps simkolor jag var med och startade i Umeå simhall 1971 skapat egen simström genom att vi gick runt tillsammans och sätta fart på vattnet i lilla bassängen där, för att flyta med och ha roligt. Som idag morgonbadarklubben Tumlarne gör i IKSU:s undervisningsbassäng, gör simströmmar, glider med och vänder om, kämpar och har roligt, som synes här.

Nanna Tumlarne ström

Hur få Umeås politiker i medströms för dessa idéer? Kanske som USS-barnen 1971 och Tumlarmännen 2014 först fysiskt i bassänger och därefter med studiebesök i Sundsvall. Och få lika roligt som ”badarherrarna” här och samma upplevelse som den lilla 5-åringen uttryckte vid flytsim i Himlabadkanalen, ”jag behöver inte simma”, upptäckandes strömmens kraft och som bekräftar min hypotes om lättare siminlärning då.

SÅ POLITIKER I UMEÅ, BÄTTRE MED ROLIGARE OCH RÖRLIGARE ÄN SÄMRE OCH STILLA-STÅENDE, RES DIT OCH PROVA SÅ STRÖMMAR LUSTEN TILL FÖR UMEÅKANAL

Simkanaler FinDanSunUme

RUND, HÖG, BEHAGLIG MILJÖ MED STRÖMMANDE VATTEN I SIMKANAL

FYRKANTIG, LÅG, STILLA-STÅENDE MILJÖ I NANNABAD SOM BLIR BANAL

Nanna Erseues 3

200 M I MED/MOT-STRÖMS I LAZY RIVER I ORLANDO, FLORIDA I USA, WET´N WILDWetnwild simkanal

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.