Umeås Nya Arena på Hamrinsberget om V:s Örjan Mikaelsson 2010 fått som han ville; och när Nannabad sjunker pga trafik- och krogfaror för barn/ungdom i stan, kan den bli sann?

Umeås Nya Arena på Hamrinsberget om V:s Örjan Mikaelsson 2010 fått som han ville; och när Nannabad sjunker pga trafik- och krogfaror för barn/ungdom i stan, kan den bli sann?

Se nedan artikel ur VF/Folkbladet 20/2 2010. Den enda Kommunfullmäktigepolitikern i Umeå sedan sju år tillbaka som vågat öppet i KF agera för annat läge för ny bad- och simanläggning. Igår 11/6 2014 sa Byggnadsnämnden ja till Balticgruppens begäran om planändring, se här.

Nu påbörjas arbetet med en detaljplan för Hamrinsberget efter ett beslut i byggnadsnämnden. För att se vilka möjligheter som finns görs först ett planprogram.

Det är Balticgruppen som begär detta och som tidigare lanserat idéer om evenmangsarena med bad/simning ovanpå en ishall och därmed nyttja energivinster med kyla/värme, miljöklokt och framsynt till skillnad mot Umeå kommuns och badbolagets verkligen okloka Nannabadbygge i flera miljöavseenden.

Och inte bara det, utan också så osmart att 50:a-SM enl. Svenska Simförbundet inte klaras, att det blir problem med P-platser som vid lunchtid ofta kan vara upptagna av stansbesökare som inte badar/simmar, blir problem med cykel-P av samma skäl och f ö inte ens utretts trots krav från Närlingslivsutskottet och eller var med vid bygglov.

Krogmiljö med alkoholservering allt närmare Nannasimmmande skapar stadsproblem då det finns regeringsrättsutslag som stoppar alkohol nära simhallar, och rimligen omvänt ska hindra krog nära idrotter. RF nya idrottspolicy 2015 ska behandla anläggningar och bl a trafikmiljön, så även där kan nya regler komma som stoppar sporter för barn/unga i farliga centrummiljöer.

Tiden talar således för att Örjan Mikaelsson får rätt för att Nannabad/simning inte blir av utan innehållet i det påbörjade bygget tvingas ändras till något annat än samhällsstödda simsporter. Vad Balticgruppen kommer med får vi se inom ett år. Går vattnet ur ett Nannabad, så är onekligen en simarena lockande med utsikten från Hamrinsberget  och lockande blickpunkt, ett land(vatten)märke på håll, rakt emot det utsikts(lösa) Nannabad. Se här kontrasterna.

Och därunder om V-Mikaelssons motion, som ju avslogs av fullmäktige, t o m av sitt eget Vänsterparti pga ordrytteri, men det är en annan historia.

Nanna Hamrins Nanna

V vill ha ny arena vid Hamrinsberget

Publicerad 26 februari 2010

UMEÅ Vänsterpartisten Örjan Mikaelsson vill placera både evenemangsarenan och äventyrsbadet vid Hamrinsberget.
Huvudskälet är det attraktiva läget och samordningsvinster.
– Dessutom får ju hockeyspelarna nära till akuten, säger han.

Hamrinsberget nämns i diskussionerna som ett alternativ för placering av Umeås nya evenemangsarena.
Örjan Mikaelsson, ledamot för Vänsterpartiet i byggnadsnämnden och kommunfullmäktige, skriver i en fullmäktigemotion att bästa platsen för arenan och äventyrsbadet är vid Hamrinsberget.
Således yrkar han att fullmäktige fattar ett sådant beslut.
Mikaelsson tycker att Hamrinsberget är den optimala placeringen för båda satsningarna: fin utsikt över stan och promenadavstånd till lokal- och regional kollektivtrafik.
Han ser också stora samordningsvinster.
– När man tillverkar is så skapas det värme som kan användas till resten av lokalerna, och tvärtom. Det finns också många utrymmen som man kan använda tillsammans.
Nära till akuten
Han fortsätter:
– Dessutom får ju hockeyspelarna nära till akutten, Det kan du skriva, säger han med ett skratt.
Fullmäktige har dock redan slagit fast att äventyrsbadet ska ligga på grusplanen vid Mimerskolan.
– Jo, men det går alltid att ändra så länge spaden inte är i marken, säger Örjan Mikaelsson.
– Syftet med motionen är också att lyfta frågan på bordet. Det är dimhöljt vad som händer med badhuset.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.