Umeås Övervakning i Nannabad med 30! kameror pga svåröverblickbar planlösning som Fritidsnämnden inte granskat då presentation och beslut kom på samma möte.

Umeås  Övervakning i Nannabad med 30! kameror pga svåröverblickbar planlösning som Fritidsnämnden inte granskat då presentation och beslut kom på samma möte.

Badande i Umeå ska kameraövervakas

vk.se Publicerad igår kl 09.12 (uppdaterad igår kl 09.29)
UMEÅ Umeå kommun vill installera 30 kameror i det nya badhuset – för att förhindra att badande drunknar.
Kamerorna kommer att skanna av aktiviteten i bassängerna och slå larm om en person ligger stilla i mer än tio sekunder, rapporterarVästerbottensnytt.

 

Ovan nyhet 4/8 om 30 övervakningskameror förvånar inte om man ser utformningen av Umeå Badbolags ritning med så bristande överblick. Se nedan, t v ritning som badbolaget visade under första halvåret 2012 för Fritidsnämnden, politiska partier och intressenter för diskussion och synpunkter och t h det som inga politiska partier yttrade sig om liksom inte Fritidsnämnden heller då man informerades och beslutade på samma möte 18/12 2012.

Nannabad lerst badb

T v ses vilket klar överblick planlösningen har, två rum som ett upp-och-ner vänt L där personal  i vinkeln kan se allt innehåll utom undervisningsbassängen längst ner. T h mer likt ett Z, det som godtogs utan granskning och kommentarer med sex olika bassängrum, 50:an, tre äventyrsdelar, hopp/djup och undervisning, vilket medför klart mer personal liksom övervakningskameror.
Det blir ett driftsmässigt dyrare  bad i övervakning av kameror och personal för att badande och föräldrar ska känna sig trygga. Se t ex dagens Umeå simhall, så öppen och lätt överskådlig och nedan jag ritat fram, en SIMMAGALLERIA, där just galleria gäller öppenhet och överskådlighet, som ett X där man från mitten ser åt alla håll.SIMMAGALLERIA färg
Därför finns all anledning för Umeås politiker att ompröva Nannabad av drifts-, säkerhets- och ekonomiska skäl. Bara ett tillbud pga dålig överblick och varken kamera eller personal hunnit med räcker för att stoppa badbygget, bygga om eller avveckla och bygga nytt och genomtänkt i alla delar, då även läget.
De nu begärda 30 övervakningskamerorna kan bli ”droppen” och förhoppningsvis funderar Länsstyrelsen även kring innehållet och hur det placerats när man beslutar om kameraövervakningen som får Umeå kommun att tänka till här. Och klokast är att ändra nu, det har ju bara gått mindre än 2 % av ett Nannabads livslängd, så det finns mycket att vinna, inte minst ekonomiskt.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.