Bygglov ogiltigt för Nannabad då trafikutredningar ej är fullgjorda och inaktuellt med annat badhus, trafiken värre och luftmiljömål riskeras! Nej från Miljöpartiet 2013. Nej i valet nu?

Genomgång av underlaget för i maj 2013 godkänt bygglov för Nannabad blir ogiltigt med ofärdiga trafikutredningar för barns och ungdomars färdvägar till och från (se gårdagens blogg) och inaktuellt underlag. Underlaget gäller inte bara trafiken utan även skuggstudier och gestaltning då badbolagsritningen 2013 är helt annan än den vid utredandet 2011 och Lerstenens förslag som ingick i det samma år avbrutna detaljplanearbetet.

UTREDNING, 2011, AV ETT BADHUS – BYGGLOVSPRÖVNING, 2013, AV ANNAT!

Se här, t v Umeå badbolags och t h Lerstenen med butiker i bottenvåning och bassänger högre upp. I kommunbedömning anses 2011 att kommersens exponering i gatuplan passar in i stadsbilden. Men att exponera badande/simmande i fönster mot trottoarer och gator får säkert inte samma positiva värdering, t o m olämpligt och skäl för nej till bygglovsgodkänt.

Nanna badbolag-Lerst

Ett parti motsatte sig godkännande, Miljöpartiets Peter Eriksson. Vid samtal igår sa Eriksson att han och MP står kvar vid nejet. Han visste inget om ogjorda utredningar för barn och ungdomar och hade inte tänkt på ökad trafik framöver genom bl a IKEA som ger mer bilar på ÖK dit och tillbaka samt koll av priser och kvalitet i resor IKEA/Ikano – Centrum.

Därför skrev jag ett e-brev angående ovan för att kunna ta upp i MP och under valrörelsen. Och upprepa nej till bygglovet nu med fel i underlaget. Här är delar av brevet.

Bygglovet grundas på ofullständigt underlag här, och med då två år gamla utredningar, nu tre år och inget nytt, finns all anledning att väcka frågor här igen, särskilt som åtgärdsprogram för luften i centrum går ut på remiss. En snabbläsning där visar inget om ÖK utan bara kring V:s Esplanaden.

Bygglovet grundas också på ej fullgjorda trafikutredningar, dvs också utan analys och bedömning samt remisser från nyttjade, t ex Fritidsnämnden och F-o-G-skolenämnden samt föreningar. 
Så det bygglovsunderlaget säger om förvisso ökad trafik,  men inte ger fara för människors hälsa och säkerhet, håller inte idag (och ej utrett för barnens trygghet) utan ska rimligen utredas på nytt. Ingen enskild anläggning, inte en en stor grundskola, alstrar så mycket bil- och utflyktsbusstrafik som just ett jättebad, här om 11 300 kvm och inte bara bad/simning utan relax på 400 kvm och jättegym på 1600 kvm. Med ökningen  på 3 000 kvm,  IKEA, Guitars och Utopia som kommit efter 2011 (var inte känt då)  + nu allt mer, nya kulturhuset i lokstallarna, ger ytterligare mer trafik på ÖK.

Så förslag nu om timeout för byggandet, nya utredningar och studier, samt för längre än till 2020 som utreddes, kommer säkert umeborna att gilla som valbesked och gynna partier som vågar detta stopp av Nannabaddopp.

Nanna bygglov 2

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.