Badpolitik mot utrednings vilja. Fritidsnämnd granskar inte ritningar. Nanna-50:a stoppar SM-vecka. Campus är barn- och familjebäst!

50:an önskade vi inom simklubbarna här till 1970 (jag var i USS:s styrelse då), och trots arkitektens stöd, blev det ingen utan 33 1/3 m med brygga och 25 m. Men rör finns förberedda för en 50 bredvid, inomhus eller utevariant. Det var inget politiskt intresse. Ändå hade USS fd kommunalrådet Nils-Erik Årre, Centerpartiet, som ordförande under några år.

Nanna 50-a USS 1988

I mitten på 80-talet drog jag igång arbete för USS-förslag om 50:a i utbyggnad av simhallen. Pappa till Umeå bästa simmerska genom tiderna, Gunilla Lundberg, nu Rasmuson, framlidna Åke Lundberg ritade fram ovan förslag till 1988 tillsammans med USS-förerädare och efter besök av olika 50:or i Sverige. Men igen politiskt dött, inget parti ville stödja simningen

10 år senare var jag med och stöttade USS:s nya ordförande Pekka Karelmo, (gick bort i fjol) att lansera ny 50:a-idé och med äventyrsdel, åter i utbyggnation av Umeå simhall, se sedan illustration. Men inget gehör från politiken, IGEN!

Nanna USS 50-a 1998

År 2000 räddade jag 50:an som fritidsnämndsordförande Christer Lindvall (S) försökte prata bort på ett Öppet Stadshus med att 50-m-tävlingar inte var intressanta längre, hänvisande till dåvarande förbundskaptenen Hans Chrunak. Då jag kände Chrunak  föreslog jag USS att be Fritidsnämnden bjuda in förbundskaptenen. Så gjordes och politikerna fick veta att det var tvärtom, 50–m-simmande allt viktigare. Men sedan tyst, än en gång, politiskt,

Nanna USS 50-a

2004 skrev Anders Ågren (M) motion till kommunfullmäktige om ny simhall på Nolia eller renovering av Umeå simhall. Men inte 50:a, nej från alla partier utom Miljöpartier genom Nina Björby, nu i S. Då var USS på väg att ge upp, huvudtränarenn sa till mig 25×25:a på Nolia. Jag skrev debatt, igen, om 50:ans betydelse och kontaktade USS-styrelsen som stod kvar för 50:a.

Nanna Dimab 4

Debatt från fler och agerande från USS och Västerbottens simförbund i remissvar till Badutredningen (resultat av motionen) 2005 gjorde att utredningen fick tilläggsdirektiv att utreda 50:a. Detet var inte uppdraget i motionen utan 25:a och jätteäventyrsbad och större än Paradisbadet var kommunens inriktning. Det visade en 30 mkr fördyring på 250 mkr och ett par mkr i drift per år. Så allt snack från bl a M och S om så mycket dyrare höll inte. Och när FP gick med på 50:a kom de andra borgerliga partierna med.

Återstod Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Rättvisepartiet/Arbetarpartiet. Det två sista anslöt till 50:a våren 2006. Ensamt var S, som svängde ett par månader före valet 2006 till ja. Inför ett val ville man inte stå ensam emot och riskera röster. Nu gällde det läget där Badutredningens alt i opinionsundersökningar efter valet hade Nolia som etta och kv Nanna i centrum som sist.

Nanna enkät 2005 1

Badutredniingen med ledamöter och politiker som nu verkar för Nannabadbygget, kom också fram till att med 50-metersbassäng var det INTE till kv Nanna, se här från utredningen. Det godtog Närings- och planeringsutskottet våren 2006 och gav uppdrag att utreda vidare Kajen och Nolia, de alt. utredningen ansåg klara äventyrsbad och 50.a på ett bra sätt.

Nanna badutr inte

Efter valet 2006 kom nya turer och alla partier hade olika bästaalternativ. S och M hade Kajen resp Nolia. Så kom plötsligt ett nytt förslag, mellan Stora Hotellet och hotell Plaza. Dvs ännu ett mitt i stan och mer för kommersbehov och idrottsdito. I januari 2007 blev gruppledarna allt mer trängda av att man inte kom till beslut om plats.

Därför kom ultimatum från kommunalrådet Lennart Holmlund (S) med följande rubrik i VK den 16/1 2007:

Nanna enighet 2007

Varpå jag skrev en insändare 30/1 i VK om en folkomröstning och det utlöste panik i politiken.

Nanna UB omröstning

Så några dagar senare inbjöd Holmlund alla gruppledare utom Arbetarpartiets, då Rättvisepartiet, för överläggningar som förväntades ges besked om Stora Hotell-förslaget. Så blev det inte utan det badutredings-nej-alt. kv Nanna lanserades med motivering att alla uppger sina bästaalternativ för att kunna bli eniga om något man inte vill ha, dvs en negativ enighet.  Så här skrev VF efter ”sämsta-alt-enighet”-beslut om Nannaplacering.

P1020231 - version 2

Efter det beslutet om 50:an på kv Nanna 2007 försökte ändå en kommunansvarig igen påverka för Svenska Simfrbundet att 50:or igen inte var intressanta för Sverige. Därför frågades var man i Umeå fått det ifrån, och fick svaret ”hemlig källa”, något som KD-gruppledaren då Anders Sellström sedan bekräftade han hört.

När Guld-Martin Lundström fyllde 90 år, 2008, var v ordf Lennart Johansson och uppvaktade liksom jag, och LJ berättade att nu försöker S igen få bort 50-m-bassängen trots tidigare enigt beslut av alla partier. Så han meddelade att M hade skrivit en insändare om att det ansåg 50:an var något man stod bakom. Men, tyvärr, inget om det jag fick veta på 90-årskalaset.

Och TILL SLUT i badprospektet från 2008 för privata aktörer att bjuda på en bad- och simanläggning står det:

Nanna badprospekt

dvs en 50:a fullt ut för att klara alla mästerskap Svenska Simförbundet sanktionerar, således även ett långbane-SM. 50 meter. För detta var villkoren tydliga, 50×25 m och 10 banor för 50:a-SM och pubklikkrav på upp till 2000 personer. Men när USS hösten 2012 skulle yttra sig om förslaget från nybildade kommunala badbolaget var det bara 8 banor så, blev det blankt NEJ från simningen.

Då blev det i det närmaste panik i badbolagsledningen och i kommuntoppen (har det det meddelats mig och andra utanför USS-ledningen), förslaget stoppades, ny konsult anlitades och på två månader kom nästa förslag, nu med 50×25:a och 10 banor. Men inga 2000 åskådarplatser, inte ens försök att hitta flexibel lösning med andra utrymmen intill som kan ha tillfälliga läktare utan under hälften fås bara ihop. Och som gett nej till 50:a-SM och därmed missad SM-vecka.

Nanna SM-vecka nej

Då först inser umepolitiken att 50:a-SM är nödvändigt då Riksidrottsförbundet och Sveriges Television, som bestämmer om SM-veckorna, kräver att simningen måste finnas med (liksom skidor på vintern och Umeå hade i år 2014). Så ny panik och provisorier, Vännäs-50:an från 1967 som Simförbundet underkände, för långt ifrån.

Nytt förslag, byggbar 50:a-bassäng på grusplanen vid Umeå simhall. Men kostnad mot 10 mkr gav nej, inga pengar går att lova för RF/SVT. Därför ny paniklösning med halva publiken plus deltagare (behöver utrymmen vid sidan om tävlingsbassängen som inte finns inomhus) i tält upp till 200 m ifrån på Vasaskolans tomt (Guitars är nu) med VIP-rum och TV-skärmar. Och med uppenbara krockrisker och olyckor vid P-huset Nanna.

Nanna krock SB - 3

Ett fullständigt ansvarslöst förslag som knappast kan ha analyserats av Fritidsnämnden med dessa risker. Och emot ett sim-SM:s grundkoncept, sammanhållen tävling och folkfest.

Men Fritidsnämnden har inte ens ritningsgranskat badbolagsritningen från nov-2012 utan beslöt på dec-mötet om ritningar och innehåll på samma möte man fick informationen på. Det finns inga protokoll på synpunkter, kritik och krav! Därför har man inte sett att äventyrsdelen placerats mitt i byggnaden utan direkta nödutgångar och som genomgångsrum för 50:an, en utformning som går emot vad badbraschen anser bäst (var på badhusseminarium hösten 2013 där detta visades).

Nanna äventyr Umelagun

Men andra idrotter i Umeå får det bästa i läge och det bästa, nationellt, i innehåll och kvalitet. Och där ses till att trafiken utreds och tillgänglighet synas samt barns färdvägar bedöms.

Nanna trafikkaos

Men simningen, här sämsta kvalitet för platsen, trafikfarligt och allt farligare med mer trafik och därmed oycksrisker, ingen utemiljö som är självklart överallt annars i Sverige och Simförbundet är tydligt för bästa villkor och om utbyggnadsmöjligheter. Och nu, till slut, medger Kommunstyrelsen att det inte finns trafikutredningar slutförda som beskriver, analyserar och bedömer färdvägar till och från en Nanna-50:a.

Så t o m efter byggstart finns inte grundläggande krav som ska finnas inför bygglovsprövning, gjorda och redovisade för intressenter och allmänhet, därmed ej heller för Kommunfullmäktige att kunna ge synpunkter på och ta beslut om. Nanna Sportesplanad 2

Därför, för Umeås anseende som idrottsstad och ett centrum som lyfter, inte sänks av felfarligt placerat Bad, behövs partier och politiker som ser var sporter utvecklas mest och bäst i Umeå, campus vid IKSU Sportcenter, Europas största. Där barn- och familjevänlligheten är som bäst i hela Umeå i en idrottsanläggning, till och från samt inomhus, se karta ovan och bildcollage nedan (sämst är för Nannabadläget).

Nanna IKSU

 

 

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.