P-oro för centrum befogad då Nannabad tar P-platser – över 500? – riskerar handel – djupdyk här VK!

VK:s chefredaktör Ingvar Näslund uttrycker i lördagens (31/1) VK oro för centrum i Umeå att Ikea/Ikano på Söderslätt/Teg tar  kunder från stans butiker. Men det finns en till risk för mindre handlande, Nannabads bilburna som tar P-platser från stansbesökare. Detta har inte utretts pga avbrutet detaljplanearbete och ingen mediagranskning har gjorts.

Det blir mycket bilåkande till en anläggning med äventyrsbad, simbassänger, gym och relax. Buss och cyklar är riskfyllt i trafiken där. Så bil blir än mer huvudfärdmedlet, bekvämt, säkert, snabbt och ekonomiskt (särskilt familjer). Före eller efter besök är det få som ”handlar och vandlar” i stan som en del politiker och etablissemang fått för sig.

Nanna VK P centrum

Nannabadbilar än farligare för centrum

Nannabadbilar blir än farligare då tron om ont om P får folk att avstå centrum för enklare och billigare på Söderslätt, Strömpilen och Ersboda. Att det blir många ”bad/gym-bilar” visar ovan 400 bilar på IKSU. Liknande kan bli för Nannabad. Skjutsande av barn och ungdomar, korttidsparkering i Nanna-P-husen med över 100/dag = mer än 500 nya P-platserbehov. Och tänk alla utflyktsbussar som gör trafiken än trängre och behöver P!

Att medialt djupdyka i P-problematiken ger anledning att syna bakåt och se hur Umeå C (tidigare centrumorganisationen, nu i VisitUmeå) var pådrivande, kanske avgörande, för Nannabadläget. Se här remissvar till Badutredningen med ”där det händer, där händer det.” som riskerar slå tillbaka mot centrumhandeln självt. Jag vet handelsidkare som nu ångrar sig, nästan bittert. Gör fler det, kanske alla om P-platser tas för Nannabad, finns skäl att näringsidkare i stan verkar för annat mindre bilalstrande i badbyggnaden på kv Nanna.

Nanna Umeå C

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.