Privat bad demokratiskt med insyn – kommunalt Nannabad utan ny detaljplan blev odemokratiskt.

Så här står det på Umeå kommuns hemsida ang. Nannabadplaner/bygge:

I befintlig detaljplan står det att planen ska användas till allmännytta och eftersom det är kommunen som blir huvudman för badhusprojektet räknas det till allmännyttan.

Detta innebar att det pågående detaljplanearbetet avbröts så att demokrati och insyn för allmänheten samt bedömning av Länsstyrelsen togs bort 2012 av kommunledningen när ett kommunalt bolag bygger och driver Nannabad.

Men när privat bolag dessförinnan hade uppdraget för samma anläggning och en privat entreprenör skulle driva, då gällde ny detaljplan med dess villkor för öppenhet och medverkan från umebor och myndigheter. Demokrati med privat – odemokratisk med kommunalt. Se och läs om denna upp-och-nervända-planering i Umeå kommun.

Se också att fortfarande är Lennart Holmlund S-kommunalråd och kommunstyrelsens ordförande! Och notera längst ner inga länkar om utställning, godkännande, antagande och laga kraft för den detaljplan och noggrannhet som hade fått råda vid privat bolags planering, byggande och drift. Så blev det inte och då blev det missar i skuggstudier, trafikutredning för barns/ungdomars färdvägar, analys av P-platser, luftmiljö, mm, mm……

Även missat är att nya P-platser sänkts ytterligare, från 300 till drygt 200 och som förvärrar för centrum än mer.

Men så står det längst ner, Sidan uppdaterad 2013-10-03, dvs ingen uppdatering av hemsidan på 1 år och 4 månader!!

Badhuset

Umeå Badhus AB har bygglov för ett badhus som innehåller såväl simbassänger som äventyrsdel, träningslokaler och parkeringsdäck i två plan. Entrén kommer att ligga mot Västra Kyrkogatan. Infarten till parkeringsdäcken ligger efter Östra Kyrkogatan.

Förslaget strider inte mot detaljplanen

Inom detaljplanelagda områden ska bygglov ges om åtgärden inte strider mot detaljplanen och åtgärden uppfyller vissa krav i plan- och bygglagen. Det sökta bygglovet innebär en liten avvikelse när det gäller badhusets placering. Byggnadens nordöstra hörn placeras utanför byggrätten med en liten del. Avvikelsen bedöms som liten och inte i strid med gällande plan.
Planarbetet omfattade från början både kvarteret Nanna och Mimer men har sedan delats i två olika detaljplaner. I samband med detta gjordes uppehåll med detaljplanen för Nanna i väntan på en genomgång av badhusprojektet. De förändringar som är gjorda i badhusprojektet sedan kommunen tog över är bland annat att ytorna för handel har försvunnit och att antalet parkeringsplatser har minskat från 450 till 300 stycken. Avsaknaden av handel och bostäder samt att parkeringsplatserna blivit färre gör att det inte krävs någon ny detaljplan. I befintlig detaljplan står det att planen ska användas till allmännytta och eftersom det är kommunen som blir huvudman för badhusprojektet räknas det till allmännyttan.

Preliminär tidplan

Planprocessen
Planprogram Samråd: 20/5 2011
Samråd:till 29/11 2011
Utställning/granskning: Januari 2012
Godkännande BN:
Antagande KF: April 2012
Byggstart
2013
Läs mer om Umeås nya badhus på www.umeabadhus.se

Kontakt Lennart Holmlund (S) ordförande kommunstyrelsen

Status och handlingar

Startskede
Beslut om att påbörja planen togs 7 januari 2009.

PLANPROGRAM
Samråd till och med 20/5 2011
Planprogram 2011-04-28
Miljöbedömning 2011-04-28
Miljökonsekvensbeskrivning 2011-04-28
OBS! Plankarta ingår inte i planprogram

Samråd till 29/11 2011
Handlingarna under samrådet berör två kvarter, kv. Nanna och kv. Mimer. I det fortsatta arbetet har detaljplanen delats och i utställningen kommer materialet endast beröra badhuset på kv. Nanna. Kv Mimer behandlas under eget ärende.Samrådsbrev (samtliga handlingar=11-11-07)
Planbeskrivning
Plankarta
Planprogram
Programsamrådsredogörelse
Genomförandebeskrivning
Skuggstudie
Miljökonsekvensbeskrivning (MKB)
Dygnsekvivalent ljudnivå
SMHI spridningsberäkningar
Rapport Trafikanalys Sweco
Gestaltningsprogram
MKB Kulturmiljö och stadsbild
Kartläggning av omgivningsbuller o tysta områden

Utställning/Granskning

Godkännande BN

Antagande KF

Laga kraft

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.