Kritik i badvisning 1970 gav rökstopp – nu ej nödutgångar – ger badstopp?

Visningar görs nu av Nannabadbygget för inbjudna. Badpersonal har berättat om alla korridorer, närmare 100 m, se förra bloggen. Så kritik finns internt. Så var det 1970 vid byggandet av Umeå simhall på Haga/Gammlia. I Umeå Simsällskaps styrelse hade vi en del kritik och fick vara med när dåvarande Idrotts- och fritidsnämnd ordnade studiebesök.

Jag hade fått veta rökning tillåten i simhallen som klubben var emot då vi på dåvarande badhus på Kungsgatan märkt hur rökning i entrén la sig över bassängen. Så vid ett stopp på rundvandring frågade jag ordföranden och fritidschefen om det var sant om rökningen.

Ja, annars röks det ju på toaletterna, sa man. Det är bättre svarade jag, men det ska inte rökas alls. Media skrev och debatt kom. Rökningen stoppades förutom ett rökbås. Sedan blev det rökfritt och några år senare fick opinion bort även röka i foajén och serveringen.

Vad skulle jag idag säga vid en promenad i badbygget? Jo. det finns inga direkta nödutgångar i upplevelsedelen om 600 kvm, utan via andra rum och aktiviteter för att komma ut (trottoarer/ i trafik). Så vid nödläge blir det sämre än i simhallen idag och badhus/simhallar där nöjesbaddelen har fönster och som ger direkta nödutgångar.

Men det blev bråttom hösten 2012 för nytt förslag så någon ritningsgranskning av Fritidsnämnden/Umeå Fritid blev inte gjord och Miljö- och hälsoskyddsnämnden såg inte denna farlighet i utformningen, däremot om toaletter hade man kritik.

Nedan är Nannabad i olika ritningar som visar detta och nere t h ritningen dessförinnan med säkra nödutgångar och tryggare entré vid Gymnastikenhuset mot Nannabads huvudentré mot P-husets in/ut-fart och simentré mot buss-Skolgatan. Bättre förr – ger badstopp nu?

Mycket har missats i granskning. Kan vara dags att ta med kritiker som förr?

Nanna ritn nödutgång

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.