Umeå förlorar – Övik&Sundsvall vinner – i äventyrsbad och relax! Ger So long Umeå (tills omgörning blir..)

”So long Sundsvall” är en rubrik i VK idag angående att IKEA öppnar och inga t o r – resor med släp längre. Säkert riktigt för många i Umeå med omnejd. Men i en annan, här kommunal, investering kan resor (gärna med Botniabanan) till Sundsvall bli vanligare liksom de är till Örnsköldsvik redan.

Det handlar om den ”bad” satsning på äventyrsbad och relax på kv. Nanna som är mindre i storlek och i häftighet än Paradiset i Övik och Himlabadet i Sundsvall. Umeås är även mindre än planerna man hade i Badutredningen trots vetskap om en fortsatt växande stad. Och placerat i ett instängt trafikläge kan badandet, äventyrandet och relaxandet inte växa, vilket det kan (och gjorts och gör) hos badgrannarna söderut. Se nedan illustrationer.

Uppe t v är badutredningens förslag 2006 på Nanna om 50×25-m-bassäng, undervisnings- och hopp/djup-dito. Drygt 2 000 kvm är äventyrsbadet med tre rutschkanor, vågbad, vildfors, barnbassäng och varmpooler. Idag är det bara halva ytan, knappt 1 000 kvm ”badupplevelser” med kortare vattenrutschar och mindre för de små barnen, bilden t h.

BADUTREDNINGEN 2006, 2 000 KVM           UMEÅS ÄVENTYRSBAD KNAPPT 1 000 KVM

Nanna förr-nu HimlaPara  b

 

HIMLBADET STÖRRE – HÄFTIGARE              PARADISET I ÖVIK – SVERIGES FRÄMSTA?

Även i jämförelse med Himlabadet i Sundsvall, nere t v, får Umeå hälften. Dessutom har man attraktiva upplevelser med 70 m rund simkanal med strömmande vatten samt häftig surfingbana plus större rutschkanor än här. Paradisbadet i Örnsköldsvik var en av landets första äventyrsbad, från 1990-talet och har sedan utvecklat både äventyren och relaxandet med sikte på att bli störst och bäst i Sverige, se ill. nere t h (från Paradisets hemsida).

Men det är inte slut med Umeå ”krympta” badupplevelser här. Relaxdelen som också skulle bli stor enligt politiken för tio år sedan, visade VK:s Weekend nyligen inte blir så utan i jämförelse med Paradisets, bara tredjedelen. Inte nog med det, placering i källare utan fönster och vid teknikutrymmen gör detta till en liten, inte då så lockande, relax.

Badutredningens planer om Umeå bättre än i Övik syns i nedan bild och bildtext i VK-reportage 2/2 2005 av framlidna Karin Hörnfeldt med bild av Per Landfors och text under. Det blir ingen Magic Eye om 180 m utan längsta i Umeåbygget är bara hälften faktiskt.

MED IKEA VINNER UMEÅ – FÖRLORAR I BAD – SO LONG UMEÅ (tills omgörning blir..)

Nanna relax Magic

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.