Timeout för smygrivning av Umeå simhall!

Idag 1 mars har jag en insändare på Ordet Fritt i papperstidningen VK om smygrivning av Umeå simhall och en timeout för detta samt ett omtänkande för nytt och annat där i framtiden. Nedan är bilder som inte är med, t h vattenskador och t v simhallen med Umeås största(?) ”folkrum”, 1 600 kvm, bra för jättegym, danspalats, Norrlands Idrottsmuseum…

Nanna riva simhall

Timeout för smygrivning av Umeå simhall!

Har Umeå kommun påbörjat smygrivning av Umeå simhall på Haga/Gammlia?

Mycket talar för det efter besök på Umeå simsällskaps traditionsrika tävling Umestänket i helgen. Lilla simhallen där simundervisning bedrivs och är populär för småbarn, visas ha tydliga vattenskador i taket, se bild till höger. Och det kan droppa där fick jag veta.

Är detta resultat av eftersatt underhåll i väntan på att riva hela simhallen om Nannabadbygget fullföljs (frågor kring trafik, insyn, parkering och ekonomi är olösta enligt reportage i Folkbladet 3/12 i fjol)?

Annat jag fick veta var att kommunen uppdragit åt en fotograf att dokumentera simhallen inför en kommande rivning. Så visst tyder detta på att rivningsmaskineriet, igen, gått igång i Umeå av anrika byggnader som bör få en annan utveckling.

Nyligen visade SVT om arkitekturens pärlor ett medborgarhus i Örebro från 1965 och som är bevarat. 45-åriga Umeå simhall är en ”pärla” av simhallar i Sverige, unik vid starten december 1970 med vattenytan i golvhöjd, öppen utformning utan fasta läktare och sluttande tak.

Simhallen har, nog (rätta om det är fel), Umeå största ”folkrum” utan mellanväggar eller avgränsningar, drygt 1 600 kvadratmeter, se bild. Bara detta vore anledning att bevara den snart halvsekelgamla idrottsbyggnaden.

Tänk vad den kan bli för annat, restaurang med danspalats, jättegym, megabingolokal, arkitektbyrås kontorslandskap, IT-galleria, utställningshall för bilfirma, bara fantasin sätter gränser.

Eller, helst, något för hela sportlivet, Umeås/Norrlands idrottsmuseum med utställningar, aktiviteter och möten, ihop med arrangemang i Gammlia idrottscenter, särskilt för skid-SM och en ny SM-vecka vinter.

Därför umepolitiker, ta timeout för smygrivningen och rädda Umeå simhalls-hus för framtiden!

Urban Bengtson, simhallsvän i 45 år

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.