Osant Totalt Umeå! Inget beslut om att riva simhallen! Bara antaganden!

Osant Totalt Umeå, 6/5 (se härunder), om att riva simhallen och planer för bostäder där och på grusplanen (kv Guldskrinet på Haga/Gammlia)! Det är endast antaganden och politiska viljeyttranden f n. En detaljplan måste antas innan bostadsplaner kan dras igång konkret.

Det är inte säkert om Umeå kommun får omvandla Umeå första (sedan 40-50-tal?) och närmaste (centrum) och för Sverige unika, idrotts- och friluftsområde med Gammliaskogen, Västerbottens Museum och området intill. Fyra (fem-PS) känsliga frågor måste då belysas.

Nanna Totalt U simhall

Känsligt 1 är nya bostadsnaggningar i skogskanten utöver de som gjorts. Nya blockerande bostäder för tillgänglighet och åskådlighet kan sätta P för mer friluftsförstörelse som icke hållbart. Kan även vara negativt för kommunsträvanden om Europas miljöhuvudstad.

Känsligt 2 är det för Umeå kommun att riva Sveriges då, 1970, mest unika simhall, av högsta Europaklass. Den var landets första med vattnet i golvhöjd, flyttbar brygga och öppen planlösning utan fasta läktare, i stället flyttbara vid SM-arrangemang.

Känsligt 3 är att gamla sporthallen på Gammlia (1958), nedan som Gammliahallen, 58 år!, räddades mot S-planer (två ggr) för rivning på 1980-talet och nu pryder sin plats med det välvda taket, medan en annan unik takprofil, Umeå Simhalls, 46 år, vill nu flera partier riva..

Nanns Gsmmlish simh

Känsligt 4 är att Umeå kommun genom det kommunala badbolaget skriver så här på hemsidan angående historik för pågående badbygget på stan.

Navet är anpassat så att Mimerskolans gamla gymnastikhus, som ligger i samma kvarter, ska behålla sin integritet. Gymnastikhuset stod klart redan 1892 och har ett stort kulturhistoriskt värde.

Det äldsta badhuset i Umeå är Varmbadhuset från 1894, som än idag står kvar på sin ursprungliga plats på Västra Strandgatan, vid det som idag är Årstidernas park. Skylten har bevarats, även om byggnaden sedan länge används till annat än bad.

Nanna badhus 1894

Så finns kommunal historiekänsla på allvar och omsorg om kulturvärden, idrottsliga, arkitektoniska och byggnadsmässiga, då räddas också Umeå simhall för eftervärlden och skylten Umeå simhall bevaras liksom byggnaden får annan användning som badhuset för 122 år sedan.

Så Totalt Umeå (och andra umemedier) ta fram sanningen igår, idag och vad som måste till för framtiden genom att veta och känna historien i verkligheten!

PS

Känsligt 5 för Umeå kommun och badhushistoriken är att bevarandet av UMEÅ VARM-BADHUS 1894 kom pga opinionstryck mot rivning från Föreningen för byggnadskultur i Umeå och byggnadsnämnd som sa nej. Om umepolitiken nu är stolt över 1894 års badhus, ska man ju vara stolt över Umeå Simhall-1970 idag och bevara den utan överklagningar!

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.