Ej ”gammal gubbe”! Umeå simhall ungdom 46 år mot 122 år för äldre – bevarat – Umeå Badhus från 1894!

Umeå kommun gör allt mer för att sänka dagens Umeå Simhall från 1970 och få det rivet. I en VK-insändare och blogg 1/3 i år http://blogg.vk.se/umeas-basta/2016/05/09/osant-totalt-umea-inget-beslut-om-att-riva-simhallen-bara-antaganden-2/ skrev jag om smygrivning av påståenden från simhallsfolk om klart med rivning.

Igår 9/5 hade jag en ny blogg om att gratis/vecko-tidningen Totalt Umeå är osann om rivning av simhallen och byggande av bostäder där och på grusplanen på Gammlia Idrottscentrum, trots att beslut om rivning och bostadsplaner ej finns då detaljplan saknas.

Till dessa osanningar, lögner?, sade i söndags en chefsperson för simhallen om ”gammal gubbe” apropå värmeproblem i vattnet och 40-gradigt i lilla bassängen (undervisnings-) där. Förmodligen skämtsamt men en underton att ”gubben” är på fallrepet och ska bort.

Nanna badhus:simhall

Och så gjorde Umeå kommuns styrande för ”Gamla badhuset”, 1930, på Kungsgatan när Umeå simhall kom 1970, rev hastigt och olustigt utan förvarning och mediaupplysning. Uppe t h, tavla av USS:aren/konstnären Lasse Gustafsson.

Men det riktigt ”gamla gubben”, uppe t v, Umeå Badhus från 1894, 122 år och still going strong, tre gånger äldre än simhallen (här ungdom på 46 vårar), den har bevarats, skylten togs inte ner, däremot har innehållet förändrats.

Vill Umeås politiker leva som en Europakulturhuvudstad ska historia och tradition gälla för simhallen som för 122-års-badhuset (och för 1958 års Sporthallen), behålla den byggnaden också, nere t v, vars profil och byggnad överglänser dagens fyrkantiga badbygge, nere t h.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.