Facebook genomskådar ”De stora glasväggarna gör även att förbi-passerande ute på Skolgatan kan se konstverket.”! När gör medier det?

På vk.se i fredags, 20/5, informerades om nytt gym i Umeå, på Haga vid ÖK, där man vill hindra störande insyn utifrån, vilket ger anledning för medier att ”genomskåda” hur insynen i badbygget blir, särskilt av umepolitikens beslut att här ska det kunna betittas. Och som följd risk att fotograferas och filmas utifrån och in genom fönsterna utan att hindras. Se ill.

Nanna fönsterföreställnig

På badbyggets facebooksida har genomskådandet ”genomskådats”. Men först när det provats i verkligheten kan det bli ändring, säger ansvariga, se här, namnen är raderade.

A till B Tycker inte det känns kul med så stora fönster som inte är frostade. Det är ju full insyn från gatan med alla bussar som kör förbi. Jättekul när man går runt halvnaken. Har hört många kommentera att det känns obehagligt. Har en del tjekompisar som säger att de inte tänker bada där på grund av detta. Hur f-n tänkte man där. Hoppas något görs åt saken.

Navet. Hej A Vi kommer att öppna Navet och prova utan insynsskydd till att börja med. Efter en prövotiid utvärderar vi och kan sedan åtgärda det som behöver förändras.

 C. Tycker ni kan fixa insynsskydd på en gång. Alla kvinnor jag pratat med tycker det ska finnas. Jag kommer inte bada där innan det finns.

Vad som kan påminnas om, är att när webbkameror fanns i badbygget och visade på hemsidan om byggandet, blev medier alerta så facket uppmärksammades och fick bort fotandet/filmandet. Men då gällde det ju karlar i jobb, nu kan det mer bli kvinnor som berörs i arbete och som besökare. Och då blundar makt och medier…?????

Nedan är hemsidan där Umeå kommun informerar om att genomskådas via badfönster.

http://www.navet.umea.se/specialsidor/omnavet/konstenpanavet.4.6f3de84115364d8ee05393c6.html

Konsten på Navet

På väggen som löper längs med Navets 50-metersbassäng har konstnären Sonja Larsson skapat ett konstverk som anspelar på både vattnets och luftens rörelse.

Konstverket är ett grafiskt mönster som målats för hand direkt på kakelplattor som satts upp på väggen. Plattorna är både blanka och matta och skapar i sig ett skimrande mönster. Helheten blir ett konstverk som vid första anblick ser enkelt ut men som vid en närmare titt har mer djup. De stora glasväggarna gör även att förbipasserande ute på Skolgatan kan se konstverket.

Nanna konst insyn

Här är Kulturnämndens i Umeå kommun beslut ang. konstverket i 50-m-bassängrummet.

Konstnärlig gestaltning i det nya badhuset Navet

Konstverket kommer att pryda den klinkerklädda väggytan som löper längs den femtiometer långa bassängen i den stora simhallen. Det kommer att vara tillgängligt både för de som vistas i lokalen och för förbipasserande på gatan utanför genom badhusets fönster.

DÄRMED FÅR UMEÅ EN BAD/SIM-ANLÄGGNING (FÖRSTA I SVERIGE?) DÄR POLITIKEN BESLUTAT – OCH UPPMUNTRAR TILL – ATT MÄNNISKOR INOMHUS SKA KUNNA SYNAS OCH BETITTAS SAMT RISKERA FOTAS OCH FILMAS FRÅN ”GATOR OCH TORG”!

Eller insynsskydd som ger så här (mittbilden är ej i Umeå). Men då ses inte konsten!?

Nanna fönstemörker 3

Något för medier I Umeå att skåda in i fönsterna och genom de politiska besluten?

PS Radio Västerbotten och Folkbladet har informerat och fått svar om insynsskydd, kanske. Men inget i VK, Västerbottensnytt, Totalt Umeå och Umeå Tidning. Än.

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.