MAGIC SWIM JOGG ARENA – från simskola till ”simtoughest”! Först i Sverige i Umeå? Helst på campus..

 (Sporten VK/Folkbladet 4 juni 2016)

och på http://www.vk.se/plus/1740252/swimjogg-magiskt-eller

Swimjogg – magiskt eller …

Magic AswimJogg Arena

SIMNING/MOTION. Bara namnet säger att det är något nytt. Magic Swimjogg Arena är idésprutan Urban Bengtsons senast projekt. En skapelse han gärna ser ligga uppe vid Iksu sportcenter.

Urban Bengtson vann inte striden om var Umeås 50-meters bassäng skulle placeras.

Nu vill han i stället se en annan ny simarena i Umeå.

– Strömmande vatten underlättar för dem som ska lära sig simma och är bra för både motionärer och elitsimmare. Dessutom öppnar det nya tävlingsmöjligheter, säger innovatören Urban Bengtsson.

Titta på skissen här intill. Den ovala bassängen mäter ungefär 125 meter på ett varv. Man kan simma både med och motströms och om Urban Bengtson får som han vill blir det med en höj- och sänkbar botten som möjliggör löpning eller promenad i vattnet.

– Jag fick idén om strömmande vatten 2005 och har sedan försökt utveckla den för att fylla flera syften, förklarar Urban Bengtson.

Vinsterna är många enligt Bengtson:

1) Man kan lära fler att simma på betydligt kortare tid.

– Jag skulle säga att man lär sig simma på halva tiden, säger han.

2) Det blir ”roligare” att simma för allmänheten.

3) Nya tävlingsmoment som ”simtoughest” kan skapas.

4) Baskostnaden är densamma som för en ”vanlig” simhall.

Den ideala placeringen för arenan är uppe vid Iksuhallarna.

– Det bästa alternativet som jag ser det är i skogen ovanför parkeringen och i nära anslutning till den befintliga badanläggningen. Alternativ två är i anslutning till det planerade hotellet i andra änden av hallarna, förklarar Urban Bengtson.

När Urban Bengtson visat planerna för branschfolk inom byggsektorn har han fått fram att projektet totalt skulle kosta någonstans mellan 80- och 90-miljoner kronor.

– Det skulle definitivt vara under 100 000 miljoner och samtidigt bli något nästan helt unikt för Umeå.

(ANM. SKA JU VARA under 100 miljoner. UB)

Det finns visserligen arenor med strömmande vatten på andra håll också. I Sundsvalls relativt nybyggda Himlabadet till exempel.

– Men där är banan helt rund och bara 70 meter, säger Urban Bengtson.

Experter som de tidigare förbundskaptenerna Hans Chrunak och Hasse Bergqvist har båda ställt sig mycket positiva till den här typen av nytänkande för simning och motion.

– Det finns anläggningar som påminner om den här. Bland annat i Peurunka i Finland där det strömmande vattnet ingår som en del i en sport och turistanläggning.

Umeå skulle bli först i Sverige om det gjordes en sådan här satsning. Urban Bengtsons nästa mål är att hitta någon som ekonomiskt vill förverkliga idén. 

GUNNAR JOHNSSON

(ANM. ”Jogg” i denna arena är också på land på bana runt simkanalen, en bana som kan ha tillfälliga läktare och därmed ha publik för en ”simtoughest”-tävling eller annat arrangemang i vattnet, vilket nog gör Magic SwimJogg Arena unik i världen! UB)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.