Alkohol stoppar SM-vecka i Umeå med RF-policy + Simförbundskrav + Umeåriktlinjer + Regeringsrättsdom!

Frågan om alkoholutskänkning nära idrottsanläggningar, skolor och andra barn- och ungdomsmiljöer regleras av den tillämpning av Alkohollagen som kommuner gör för ansökan om serveringstillstånd.

I Umeå skärptes skrivningarna av Kommunfullmäktige i maj 2015 till följande (dessförinnan hade olika nämnder godkänt dessa, bl a Fritidsnämnden).

  • Serveringstillstånd ska inte beviljas i lokaler som i huvudsak används för barn- och/eller ungdomsverksamhet.
  • Serveringstillstånd bör inte heller ges för serveringsställen som ligger i omedelbar närhet till skola, fritidsgård eller annan ungdomsverksamhet.

Individ- och familjenämndens (i socialnämnden förr) S-ordförande Andreas Lundgren betonade detta extra i KF då M och FP/L ville stryka meningen med ”omedelbar närhet” av oro man inte konkretiserade (risk för krogar serveringstillstånd?), i blogg 25/5:

Förslaget innebär också ett tydligt försvar av ungdomsmiljöer, där en ambition är att dra en tydlig linje i sanden och freda dessa på lång sikt. Det är strategiskt helt rätt. Vi skärper skrivningar kring fredandet av alkohol och i dess närhet från fritidsgårdar, ungdomsmiljöer men även skolor och dess omedelbara närhet. Förslaget pekar också ut att drogliberala rörelser, sexklubbar och närhet till behandlingshem för missbrukare inte bör beviljas serveringstillstånd. En helt riktig och framåtsyftande skrivning.

Nanna krog drog 2

Liknande inställning redovisade Umeå Föreningsråd (samarbetsorgan för ideella föreningar, bl a idrotts-) i debattinlägg i VK 31/5, http://www.vk.se/1735325/navet-en-fara-for-folkhalsan, av ordförande Lars Lindgren angående ny bad- och simanläggning i Umeås centrum omgiven av flera krogar/restauranger + uteserveringar (ovan där systembolaget flyttas med ev. ny krog där liksom kan bli i g:a Gymnastikhuset tätt intill 50:an).

Om SM i simning anordnas på Navet kommer det att krävas uppvärmningsytor. Att för det ändamålet använda sig av parkeringsplatsen utanför Guitars uteservering som samtidigt innehar serveringstillstånd för alkohol, finner vi högst olämpligt. Vi anser också att det går stick i stäv med det av Fritidsnämnden tidigare fattade beslutet.

Vi är inte i första hand oroliga över att barn och ungdomar kan komma över alkohol, utan för att de ska komma i kontakt med berusade personer som kanske tappat sitt omdöme. Vi har ett ansvar att se till att barn och ungdomar inte ska behöva riskera att utsättas för fara i kontakt med dem som är berusade.

Vi känner stor tveksamhet till placeringen av Navet, mitt i stans krogliv och Vasaplan som är ett känt problemområde.

Ovan områdesbeskrivning stämmer med det som sägs i en Regeringsrättsdom 2002 i Tranås som stoppade serveringstillstånd i bowlinghall i omedelbar närhet till skola och simhall med:

Mot denna bakgrund och med beaktande av att ett av alkohollagens huvudsyften är att skydda ungdomar från skadeverkningar av alkohol finner Regeringsrätten att det saknas anledning att ifrågasätta socialnämndens bedömning att den avsedda serveringen kan medföra risk för alkoholpolitiska olägenheter. Bolagets överklagande skall därför avslås.
Regeringsrättens avgörande. Regeringsrätten avslår överklagandet.

Föredraget 2002-04-17, föredragande Ekroth, målnummer 4405-2001

Nanna regeringsrätten

Annat som föredras inför domen, se https://lagen.nu/dom/ra/2002:18, är bl a

Socialnämnden i Tranås kommun beslutade den 20 september 2000 att med stöd av 7 kap. 9 § alkohollagen (1994:1738) avslå ansökningen då serveringen kunde befaras medföra olägenheter från alkoholpolitisk synpunkt, främst beroende på att närområdet var en naturlig ungdomsmiljö vilket styrktes av polismyndighetens yttrande i ärendet. Enligt Polismyndigheten i Tranås kunde det inte uteslutas att ett serveringstillstånd i den aktuella miljön skulle medföra ökande alkoholproblem och ordningsstörningar.

—–

Kommunen kan förhindra restaurangetablering med servering av alkoholdrycker i särskilt känsliga områden, som t.ex. i närheten av skolor, ungdomsgårdar eller där många ungdomar annars brukar samlas eller i områden med känd missbruksproblematik. Om antalet restauranger i ett område riskerar att öka till en sådan omfattning att påvisbara alkoholpolitiska olägenheter är för handen kan kommunen vägra nya serveringstillstånd i området.

Detta sista, ökning av restauranger har skett kring kv Nanna sedan beslutet om badläget togs i januari 2007 och kan bli fler efter ett öppnande i höst + att fler uteserveringar kommer, här visade i nedan bildcollage. Tre st finns nu, hörnet Skolgatan/V:a Kyrkogatan, överst t h,, i hotell Mimer, nederst t v och Guitars, nederst t h, alla 30 -100 m från bad/sim-entréer.

Nannaa SM krogar

På Svenska Simförbundets hemsida står bl a följande angående alkohol:

Svensk simidrott följer gällande lagstiftning angående alkohol och tobak. Det innebär nolltolerans mot alkohol och tobak för ungdomar under 18 år i samband med aktiviteter i simidrottens regi. Vi verkar för en helt alkohol- och tobaksfri miljö i samband med träning och tävling. Alkohol är en företeelse som finns i vårt samhälle och vi ska sträva efter att på alla nivåer i vår organisation diskutera och besluta vilket förhållningssätt vi ska ha till alkohol i samband med övriga aktiviteter inom ramen för simidrotten.

Och Riksidrottsförbundet säger så här bl a:

Alkoholdrycker inte bör förekomma bland vare sig ledare eller aktiva i samband med idrottsverksamhet för barn och ungdomar. Idrottsrörelsen vill senarelägga ungdomars alkoholdebut.

Idrottsföreningar uppmärksammar gällande lagstiftning och tillståndsenhetens anvisningar när det sker utskänkning av alkoholdrycker.

Notera att RF:s att idrotten ska vara varse anvisningar kring alkoholutskänkning, dvs i Umeå som sägs ovan liksom regeringsrättsutslaget om stopp. Vidare av RF om anläggningar:

En av RF:s värdegrunder är allas rätt att vara med. Det förutsätter att anläggningar och idrottsmiljöer är och upplevs tillgängliga och välkomnande för alla som vill idrotta.Det kan exempelvis handla om trafikmiljön runt anläggningarna, samt att barn och ungdomar säkert ska kunna ta sig till och från.

Allt ovan sagt, skrivet och beslutat kring alkohol, närhet och tillstånd/förbud bör då prövas i samband med ansökan för ett långbane-SM i simning i 50-metersbassängen i SM-veckan sommar för 2017, i Umeås city av Umeå kommun samt Svenska Simförbundet och Riksidrottsförbundet även om detta inte nu (kan behövas framöver) är inskrivet som villkor.

Nanna trottoarläktare publik

Närheten till alkoholserveringar bör då räcka till avslag – och än mer med förslag om gratis trottoarläktare som kan ge objudna (dvs inte vill se simning) som har med något de vill bjuda andra på (och på simläktare vistas många unga, både som åskådare och som tävlande mellan simheaten) – ifall Simförbundet och RF tillämpar sina riktlinjer. DVS

Alkohol stoppar SM-vecka i Umeå med RF-policy + Simförbundskrav + Umeåriktlinjer + Regeringsrättsdom!

BÄST VORE ÄNDÅ OM UMEÅS KOMMUNLEDNING OMGÅENDE SYNAR DETTA OCH DRAR TILLBAKA SM-VECKA-ANSÖKAN, TÄNKER OM OCH HANDLAR GENOM UTE-50:A PÅ NYDALA DÄR TILLFÄLLIGA LÄKTARE KLARAR PUBLIKKRAV, UTEMILJÖN GER RESURSYTOR VID 50:AN  OCH EN LUGN MILJÖ FJÄRRAN FRÅN ALKOHOLOMGIVNING.

Görs detta inom 1-2 år kan Umeå söka igen för 2020 och då finns chans för än bättre och attraktivare SM-vecka om individuella friidrotts-SM är med (för 2018 är det lag-SM), se tidigare bloggar.

(PS. På trottoarläktare i dagsljus ser man mest omgivningen som speglas i fönsterna, dvs inte tävlande, varför det kan bli andra ”nöjen” där då och som inte har med simning och idrott att göra, ovan bild av badbygget är tagen i halvmörker där bassängen är upplyst och som bekant är sommaren dagsljusig långt in på kvällen.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.