Drunkning pga vågbad – turbulens i vattnet – värre med väggar som i Umeåbad – bör kallas stormbad!

Efter samtal med yrkesfolk för bad är man där inte förvånad över händelsen i vågbad-maskinen i Umeå (http://www.svt.se/nyheter/lokalt/vasterbotten/vagmaskin-kritiseras-for-farlig) Det finns drunkningstillbud, t o m dödsfall om man googlar, se här

1. http://wwwc.aftonbladet.se/nyheter/0002/17/drunkna.html

– Förmodligen kom den ena flickan ut på djupt vatten när vågmaskinen slog i gång. Sedan drog hon nog med sig den andra ner när hon försökte hjälpa henne, säger polisens presschef Göran Gunnarsson.

2. http://www.expressen.se/kvallsposten/pojke-avled-efter-drunkningsolycka/

I poolen där pojken påträffats sätts med jämna mellanrum vågmaskiner i gång som skapar turbulens i vattnet, men det är oklart om detta har spelat in. Pojken uppges ha haft vissa simkunskaper och saknat flytpuffar eller liknande vid drunkningstillfället.

3. http://www.newsner.com/2015/07/han-raddade-5-aring-fran-att-drunkna-pa-legoland-nar-ingen-annan-reagerade/

När de badade i en pool som hade en vågmaskin uppmärksammade Tomas plötsligt en pojke i 5-årsåldern som var i fara. Pojken hade hamnat i otakt med vågorna och hans puffar på armarna hade förlorat luft. Tomas märkte att så fort pojken försökte andas hamnade han under vattnet, enligt Nyheter24.

Nanna vågbad fara

Det är just utformningen med cirkelrunt vågbad som ger riskerna, varför det ska vara simvanda personer som badar här. Det ger rekyler av vågorna tillbaka och än högre då som vid stormar i hav mot stenar och klippor. I Umeå blir det ännu farligare då ingången är inne i bassängen och svårare att se från landytor för personal.

Nanna vågbad Ansia

Så det bör kallas stormbad i st f vågbad som ser ut som ovan från Ansia badpark i Lycksele. Där gungar man i vågorna och kan hålla sig fast i rep efter väggarna, med öppen yta, överblickbar och vågorna planar ut. I Umeå är det väggar mot personalen runt om, vilket försvårar upptäckt och att ta sig undan snabbt. Se bilderna längre upp.

DET ÖKAR MOTIV ATT HA TESTMÅNAD I HÖST, I FULL SKALA FÖR ATT KÄNNA HUR DET KAN BLI VID FULLT NÄR DET ÖPPNAT, DVS NU SKJUTA PÅ INVIGNING TILLS PROBLEM UPPTÄCKTS OCH ÅTGÄRDATS. (Och gardera med att ha Umeå simhall tillgänglig).

PS Vågmaskinen blir säkrare och roligare (inte kul att se rädda badande som nu) om den är i ett avgränsat rum och kostar en extra avgift som för surfmaskinen i Himlabadet i Sundsvall samt begränsat antal per gång. Är något populärt betalar nog de intresserade en slant till.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.