Umeå förlorarstad i SM-veckor med idrott – bostäder i fel lägen! Gör om!

Umeå riskerar bli idrottsförlorarstad i framtiden för både SM-veckor vinter och sommar. Vid Umeås SM-vecka-ansökan för sommaren 2017 gick den till Borås då Svenska Simförbundet underkände 50-meterbassängens SM-villkor för  nya badbygget pga för lite publikplatser och otillräcklig ”resurs-uteyta” intill 50:an.

Ny ansökan för 2018 med ”aprilskämtet” (enl. många umebor jag mött) om trottoarläktare för 1 000 personer längs fönsterna (trots svårt se in pga reflexer vid ljust ute) mot Skolgatan och resursytorna där en krogs uteservering finns, kan rimligen inte godkännas. Särskilt för Riksidrottsförbundet som nyligen i debattinlägg på riksnivå uttalat sig för hållbara miljöer av anläggningar. Dvs kraven skärps, inte släpps efter och blir ohållbart som Umeåansökan nu.

Även SM-veckan vinter är i farozonen med bostadsplanerna på grusplanen norr om fd Gammliavallen, just nu Umeå Energi Arena sol, som stoppar uteytorna för den vallaby, dvs resursytor som skidor likaväl som simning behöver. Att bygga på marken för en riven simhall, splittrar området och minskar extra P-platser, försämrar SM-förutsättningar, dvs går emot RF-debatt kring kvalitetshöjning för mästerskap och arrangemang.

BOSTÄDER PÅ GAMMLIA IDROTTSOMRÅDE STOPPAR SM-VECKOR VINTER I UMEÅ

Nanna Sm-vecka bostäder

BOSTÄDER PÅ BADBYGGE   INGA UTEYTOR FÖR SIM-SM   SUNDSVALL-SM/UTEYTOR

Den cyniska paradoxen för ett Umeå som vill satsa på bostäder och idrott, är att om bostäder placerats i höghus på kv. Nanna och 50:an vid Umeå simhall (som byggts om för gym mm icke-vatten-innehåll) hade Gammlia idrottsområde utvecklats än mer mot skogen och SM-veckor sommar och vinter kunnat fås, just där t o m.

MEN, allt är möjligt om Umeå kommun Vill Mer och bli idrottsvinnarstad så bygg bostäder ovanpå ombyggt bad till ”äventyrsbad” för vuxna (Umeå Föreningsråd i VK-debatt nyligen), min idé om en Hälsogalleria eller annat näringsliv i centrum tror på, se montage i nedre raden t v. I mitten 50:ans omöjliga utemiljö och t h Sundsvall som haft flera 50:a-SM och 2015 SM-vecka sommar med bra uteytor intill ute-50:an i Himlabadet, att lära då för Umeå. Och rädda simhallen och vallabyområdet på Gammlia!

Se även min blogg 23/10 i fjol om skidhall av Umeå simhall, mm

http://blogg.vk.se/umeas-basta/2015/10/23/skidhall-av-umea-simhall-idealiskt-mellan-gammliasparen-och-rullskidbana-i-i-20-skogen-ide-for-fd-fritidsnamndsordforanden-lena-sandlin-nu-skidalliansens-ordf/

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.