Fantastiskt bra Umeå kommun, att flytta lekland pga barnfarlig trafik till säkert läge! Gör samma för bad- och simlandet i city till tryggt i idrottsläge! Dags för en Lex Leo i Sverigelandet.

Tänk att få berömma Umeå kommun i en planeringsfråga för barn och ungdomar, det skedde inte igår. Jo, det gjorde det med nedan kommentar till nyheten i VK att Leos Lekland flyttar från planerade i västra Umeå nära Beijers pga av farlig trafik till säkert läge i handelområde (Ersboda i Stora Birk enl. VK).

”Politiskt mycket intressant och bra. När erkände kommunpolitiker i Umeå lapsus senast, kanske här första gången. Förhoppningsvis inte sista.

Och om en ansvarig kommunmarktjänsteman anser olämpligt med ett lekland på ett industriområde med tunga fordon, hur lämpligt är ett annat ”lekland”, bad- och sim, i ett cityområde med både mycken personbiltrafik och tung busstrafik, säkert intensivare än ute vid Beijers.

Så Mikael Berglund – S, Byggnadsnämndens ordförande, dags att kika på bygglovet för badbygget om barnriskerna och lämpligt eller ej för unga. Ändå till ett lekland kommer få barn/ungdomar promenerande eller cyklande, det är bil och buss allra mest.

Men till ”leklandet” på kv Nanna är det meningen att promenera (buss t o r 2×100 m), cyklande över ”vallgravar” av trafik eller från P-hus in  och ut. Bland annat ur säkerhetssynpunkt än olämpligare!

Så flytta till bättre och säkert läge även för badande och simmande barn och ungdomar, blir en logisk följd av leklandsbeslutet, kanske Lex Leo gällande Umeå och hela landet!”

HÄR FEM BRA OCH MÖJLIGA IDROTTSLÄGEN I EN OMPRÖVNING MED ”LEX LEO”

Nanna 5 lägen

Och här hela VK-artikeln på vk.se http://www.vk.se/plus/1749736/lekland-tvingas-flytta

Lekland tvingas flytta

Publicerad idag kl 14.08  (uppdaterad idag kl 14.55)

UMEÅ Leos Leklands storsatsning i Umeå blir inte av där det var tänkt. Den tilltänkta tomten anses inte vara lämplig för ändamålet. Leklandet kommer istället att byggas på annan plats i Umeå. Enligt vad VK erfar blir det på handelsområdet Stora Birk.

– Det är ingen bra mix att ha ett lekland på ett industriområde med tunga fordon, säger Per Westergren, mark- och exploatering Umeå kommun som förklaring till de ändrade planerna.

Tanken var att leklandet skulle byggas på Rödbergsmyrans nyetablerade industriområde som ligger i närheten av Beijers. Kommunen reserverade mark för bygget och i vintras presenterade Leos leklands sina planer för Umeå,

I det tilltänkta området och i dess närhet finns redan verksamheter med bland annat tunga fordon etablerade. Därför anses det ur bland annat säkerhetsynpunkt olämpligt att ha ett lekland placerat där. Det uppdagades i samband med att det skulle ansökas om bygglov.

– Det bryter även mot detaljplanen, säger Mikael Berglund (S), ordförande i byggnadsnämnden.

Varför anvisade kommunen mark där ändå?

– Tyvärr har en lapsus gjorts, säger Berglund.

Leos lekland kommer ändå att satsa i Umeå och planerar att öppna enligt de ursprungliga planena, i februari nästa år.

Byggnaden blir 4 000 kvadratmeter stor, mer än dubbelt så stor som den i Brännland. Det blir ett av de absolut största leklanden i Sverige. Totalt, med alla våningar, skapas omkring 8 000 kvadratmeter lekyta. Förutom en hel del nya lekattraktioner kommer leklandet också att satsa på restaurangdelen.

Både kommunen och privata fastighetsägare har nu erbjudit mark till Leos lekland. Allt är inte helt klart än, men enligt vad VK erfar kommer etableringen att ske på Stora Birk.

– Så kan det vara, säger Joakim Gunler, vd för Leos lekland hemlighetsfullt och tillägger.

– Det blir i alla fall i ett handelsområde.

Leos lekland växer snabbt. Förutom Umeå ska etableringar även ske ibland annat Borlänge, Finland och Norge.

– Det tuggar på, säger Gunler.

ROLAND EDLUND

 

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.