Ny hedersmedborgare i Umeå: Guld-Martin Lundström som internationellt mest kända umebo tidsmässigt.

Umeå har just nu fyra hedersmedborgare, Lars Widding, Anita Gradin, Stieg Larsson och Gunnar Nordahl. Nu lanserar jag nyss bortgångna Martin Lundström, skidåkare med OS-guld i S:t Moritz i Schweiz 1948 som den femte hedersmedborgaren i Umeå.

Gunnar Nordhall är säkert mer känd än Martin idrottsligt då fotboll är större sport och mer spridd över världen än längdskidåkning. Stieg Larsson har nog nått fler människor direkt med sina böcker, också internationellt med alla översättningar och filmer.

Lasse Widding författarskap är tidigare och med andra framträdande mer känd i Sverige + att han beskrev ett Umeå förr som nått många på hemmaplan. Anita Gradin med internationella uppdrag är bekant i s a s högre kretsar hos olika länders makthavare.

Martin, var står han i denna översiktliga jämförelse? Se bilder med text och mitt svar.

Martin brev

Med bredare perspektiv och under lång tid, från OS-gulden 1948 till 2011 som visas här, kan Tvärlidenfödde (Norsjö) västerbottningen som levde mesta av sina 98 år i Umeå och tävlande för IFK Umeå, vara Umeå mest internationellt kända person tidsmässigt.

Ett fint tecken på det är beundrarbreven efter framgångarna i olympiaden i Schweiz Martin fått genom åren. Ovan visar han ett från 2011 och se hur nöjd han här att få visa breven. Här från en Indrev (troligen estländare) som vill ha Martins autograf på bilder från OS:et han skickat med, t o m med en ”guldpeng” för att betala porto.

Ändå, det viktiga är inte att jämföra så här utan att alla är välkända på sina egna grunder och totalt visar Umeå med sina hedersmedborgare bredd och djup av människor härifrån, som verkat här och/eller utanför Umeå.

Martin Lundströms ”extraplus” är den långa tiden som känd i skidåkning (alla veteranguld då) och att aktivt arbetat för Umeås bättre i politik, bl a som v ordf (C) i Fritidsnämnden och i miljöfrågor, kring Mariehem, Gammlia och idrottscentrum där, se tidigare bloggar.

Umeå kommuns utnämning av Guld-Martin till ambassadör för Umeå 2011 och året därpå 2012 vid Stockholmsolympiaden 100-årsjubileum var den äldsta OS-deltagaren, gör det givet att han efter sin bortgång får ett hedersmedborgskap i Umeå.

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.