Umeå bäst i Sverige med simlandskap förr. Nu främst igen med simkanalidé?

När Umeå fick en inomhusbad- och simanläggning första gången, 1930, Gamla Badhuset på Kungsgatan Öst på stan där nu Vattenfallkontor ligger, var denna av Europaklass i elektrifieringen. Sverigebäst med Europaidéer var Umeå Simhall 1970 i arkitekturen invändigt i form av ett simlandskap utan fasta läktare (mobila vid stora tävlingar) och vattenytan i golvhöjd (förr en bit ner), med idealläge i Gammlia idrottscentrum.

Se bilder här där den nere t h är från starten, dec 1970. Jag pekar på bassängen här tömd och som bör få chans att bli annat och hela ”simhuset” få en annan användning, ej rivas. T ex idrottsmuseum, idealiskt i idrottsområde och 10/10 med idé om TV-sportprogram.

Nanna Umeå simhall

Så med Umeå som simhusbäst förr och topp i Europa, finns tradition att skapa det senaste och nyaste (badbygget på stan är nu allt vanligare i landet med 50:a och äventyrsbad).

Det som nu kommer och syns ur reportage i nya numret av Svenska Simförbundets tidning AQUA om öppet-vatten-sim i vanliga simhallar. Då tränar man tvärs i bassängen, lägger ut bojar för att hitta sträckningen och att simma runt, övar sig på att simma trångt (blir ofta i starten). Den nya trenden, swimrun, tränar man  utomhus, springa i våtdräkt längs stränder.

SIMLOS – simmovation

Denna träningsförnyelse stämmer med den simkanalidé jag arbetat med under några år och visat på denna blogg. Så vill Umeå vara främst i anläggningar, igen, se nedan vad som finns gjort och redovisat på olika sått och håll. I mitten överst del av framsidan av min bok från 2011, Umeås Bad Historia och Framtidens Simning, här med det sistnämnda som är strömmande vattens möjligheter. Dessa beskrivs på mittuppslaget t h ”simmovationen” SIMLOS, simma lugnt/lättare och snabbare i medströms och som underlättar siminlärning.

Nanna simkanal collage b

I mittenraden t v om vattenlöpning i simkanalen (rep i VK 2013), i mitten simkanalen i en ”SIMMAGALLERIA” med 50:a och småbassänger där flyttbara läktare kan rymmas och yttervägg vid 50:an öppnas så mer publik får plats på läktare utanför och SM klaras och SM-veckan sommar kan fås. T h världens första? Swimjogg arena (rep. i VK i år).

Framtidens simning

I nedersta raden beskriver jag framtidens simning i debattinlägg i branschtidningen för badhus/simhallar, Badmästaren. I mitten testar jag Ö-viks Paradisets lilla simkanal om 20-25 m ”runt”. T h från AQUA om simning för öppet vatten i en inomhussimhall.

SÅ UMEÅAKTÖRER AV ETT UMEÅ SOM ”VILL MER” FÖR SIMMANDET – POLITIK, NÄRINGSLIV OCH IDROTTSORGANISATIONER – HÄR FINNS LOKALPRODUCERAD SIMKANALIDÉ SOM GÖR UMEÅ SIMFRÄMST IGEN! KANSKE ÄVEN I VÄRLDSTOPP?

PS Reportaget (Totalt Umeå) uppe t v om att jag aldrig ger mig, handlar om att inte ge sig om att verka för en 50-m-bassäng inomhus. Så blev det ju. Men tyvärr i cityläge som inte ger utrymme inne för publik för ett SM, och inte utomhus för att klara nödvändiga kringytor. Därför ger jag mig inte i att på annat sätt få en SM-50:a. Se ovan + det nya med simkanal, dvs klara simkrav idag och skapa framtidens simning i morgon! (Dubbelklicka, se och läs.)

Lämna ett svar

E-postadressen publiceras inte med automatik.
Ägaren av bloggen kan dock se ditt IP-nummer samt den epost-adress du anger.